DEN STROMŮ. ORGANIZACE Organizační zabezpečí:  Bednářová Ružena – vedoucí projektového dne Datum: 3.11.2011 (v příštím školním roce dodržet datum „Dne.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU PENÍZE ŠKOLÁM Učíme se pro život 2010 – 2013 reg. č. CZ 1.07/1.4.00/
Advertisements

Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Environmentální výchova pro základní školu
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.
OSV jako samostatný předmět Mgr. Jana Trojanová koordinátorka tvorby ŠVP Gymnázium INTEGRA BRNO.
Strukturované učení PROJEKT EU
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Taneční a pohybová výchova
Naše zvolená průřezová témata
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Projekt vznikl dřív e n e ž tvorba ŠVP Samostatná akce Studentské rady (žákovského orgánu na škole ) Pokrývá průřezové téma osobní a sociální výchova.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výstupy z Úvodního semináře
MALÁ MATURITA 9.ROČNÍKU ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Environmentální výchova a
Průřezová témata.
Průřezová témata klíčových kompetencí
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Didaktika geografie.
Světový den výživy – 16. říjen
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Konflikt, koření života
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Práva dítěte Výchova k občanství
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Učíme se jinak.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_31
Školní vzdělávací program
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DEN STROMŮ

ORGANIZACE Organizační zabezpečí:  Bednářová Ružena – vedoucí projektového dne Datum: (v příštím školním roce dodržet datum „Dne stromů“) Cílová skupina: Přípravné třídy, 1. a 2.stupeň běžné třídy, speciální třídy Zaměření: Stromy Cíl projektu: Získávání informací o životě a využití stromů Způsob realizace: Projekt se realizuje v době vyučování a v odpoledních hodinách

Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení  Vyhledává a třídí informace  Pozoruje a poznané výsledky porovnává  Realizuje vlastní nápady Kompetence k řešení problémů  Aktivně se podílí na činnosti, přípravě, realizaci i hodnocení.  Uplatňuje tvořivý přístup při řešení úkolů a je schopen je obhájit. Kompetence komunikativní  Dodržuje pravidla komunikace se spolužáky, učiteli i ostatními dospělými.  Naslouchá názorům ostatních a dokáže vhodnou formou prezentovat svůj vlastní názor. Kompetence sociální a personální  Respektuje společně domluvená pravidla chování.  Účinně spolupracuje ve třídním kolektivu. Kompetence občanská  Respektuje a dodržuje pravidla a aktivně se zapojuje do činnosti ve třídě. Kompetence pracovní  Dodržuje vymezená pravidla.  Rozvíjí zručnost

Mezioborové vazby:  S českým jazykem, matematikou, prvoukou, výtvarnou výchovou, pracovními činnostmi, hudební výchovou, přírodovědou, přírodopisem, anglickým jazykem, informatikou Integrace průřezových témat:  Osobnostní a sociální výchova  Utváří dobré mezilidské vztahy v kolektivu.  Utváří a rozvíjí základní dovednosti pro spolupráci.  Uvědomuje si hodnoty spolupráce a pomoci.  Enviromentální výchova  Podněcuje žáky k řešení problémů spojených s ochranou životního prostředí.  Mediální výchova  Využívá médií jako potenciální zdroj informací a tyto informace dokáže kriticky vyhodnotit.

Očekávané výstupy:  shromáždí a vyhodnotí informace o určeném stromu (výskyt, stavba stromu, léčivé účinky a jeho využití)  dokáží prezentovat získané informace  rozvíjí svou fantazii (výtvarné práce)  rozvíjí matematické představy, logické a početní operace  zazpívá písně nebo recituje báseň s tématikou stromu  výsledky činnosti zpracují do písemné podoby (test a publikace předepsané formy) Stručná anotace projektu: Projektový den probíhá samostatně v jednotlivých třídách. Vyučování probíhá podle rozvrhu. V českém jazyce žáci vyhledávají v literatuře informace o svém stromu, píší básničky a krátké práce a doplňují křížovky na téma strom. V matematice vypočítávají slovní úlohy a rébusy. V prvouce, přírodovědě a přírodopisu popisují charakteristické vlastnosti stromu, jeho výskyt v přírodě. V hudební výchově se naučí písně a říkadla s rytmickým hudebním doprovodem o stromech a jejich plodech. V informatice vyhledávají informace k tématu na PC. V anglickém jazyku procvičují slovní zásobu na téma stromy. V dějepisu si povídají o symbolice stromů v dějinách národů. Ve výtvarné výchově a pracovní činnosti zpracují získané informace do prezentace. Na závěr se z vypracovaných prezentací vytvoří výstava, jež bude ke shlédnutí v budově školy celý týden. V odpoledních hodinách následuje vysázení stromku v areálu školy. Akce se zúčastní vybraní žáci a pedagogové.

Test – 0. až 2. ročník 1Napiš 4 listnaté stromy. 2Napiš 2 jehličnaté stromy. 3Napiš 3 ovocné stromy. 4Co se dá vyrobit ze stromů? 5Co máte v kuchyni ze dřeva? 6Co je ze dřeva ve škole? 7Co můžeš udělat pro ochranu stromů v přírodě? 8Z jakých částí se skládá stromu? 9Co potřebujeme k vypěstování stromku?

Test – 3. až 9. ročník 1Napiš 5 listnatých stromů. 2Napiš 3 jehličnaté stromy. 3Napiš 4 ovocné stromy. 4Co se dá vyrobit ze stromů? 5Co máte v kuchyni ze dřeva? 6Co je ze dřeva ve škole? 7Co můžeš udělat pro ochranu stromů v přírodě? 8Jak se jmenuje český národní strom? 9Proč se ve městech vysazují parky a aleje? 10Z jakých částí se skládá stromu? 11Do jakých kontejnerů (popelnic) odkládáme papírový odpad a proč? 12Co potřebujeme k vypěstování stromku?

DEN STROMŮ – knížka k vyplnění Výskyt:Tvar listů: Tvar koruny stromu:Tvar kořenů: Kůra:Květy: Plody:Využití: Jak je léčivý?

Den stromů V pracovním zápalu …

Čerpání informací o stromech To všechno je ke zvolenému stromu …

Výroba dekorací

To jsou naše stromy Že se nám ale povedly …

Výtvarná výchova Využití stromů – například k výrobě zbraní …

Druhá třída – to jsou naše jablíčka Mňam …

Výtvarná výchova Tvořivá invence …

Bříza bělokorá To je vědomostí pohromadě

Den stromů Výsledky našeho snažení …

Formy práce: Žáci pracují ve svých třídách a výuka probíhá podle běžného rozvrhu učebních hodin. V každém předmětu vyčující upravuje hodinu tak, aby žáci mohli získávat a vyhodnocovat informace o svém stromu. Způsob realizace: Projektový den se realizuje v době vyučování, v době 1. – 4. vyučovací hodiny. Výsledky činností jednotlivých aktivit budou vystaveny v hale 1. patra. Materiální zabezpečení: Žáci pracují s materiály dostupnými ve třídě, nebo s přinesenými vzorky. Celkové finanční zabezpečení: 1 000,- Kč – stromek

Zhodnocení projektového dne: Provedení „Dne stromů“ splnilo předpokládaný účel – seznámit žáky s přírodou a jejím významu pro člověka. Učitelé akci vyhodnotili v dotazníku, který je přílohou. S informovaností byli spokojeni. Drobně se lišili v názoru na způsob vedení výuky (ve své třídě, nebo dle rozvrhu). Příští projektový den by bylo vhodné rozlišit náročnost úkolů dle věku žáků. Většině učitelů vyhovovala i zvolená časová dotace.

Dotazník pro vyučující Byli jste dostatečně informováni o náplni a průběhu projektového dne? Byla pro Vás dostatečná doba 4 hodin na vypracování prezentace o svém stromu? Jste spokojenější s prací v projektovém dnu podle rozvrhu, nebo upřednostňujete, aby byli třídní učitelé ve své třídě, nebo by jste raději pracovali ve smíšených skupinách? Využili jste „knížečku“ a test jako návod ke zpracování zadaného tématu? Změnili byste něco a jak? Dejte návrhy a připomínky, inspiraci, podněty.

Vypracovala: Bednářová Ružena Přílohy: Pracovní list – vypracování projektového dne Foto dokumentace