ZŠ a MŠ – T.G. Masaryka Brodek u Konice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svěcení aktovek Úmluva- čl.18. Svoboda myšlení. My všichni máme právo věřit v to, v co věřit chceme, mít náboženství anebo jej změnit, pokud si to přejeme.
Advertisements

Cyril a Metoděj 1150 let.
Znojmo
VÝLET DO MORAVSKÉHO KRASU
Průlet liturgickým rokem
Kdy to bylo stvořeno?
BAROKO I..
Společenská kultura Lidové umění ; VY_32_INOVACE_D3_06
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
Dělení se zbytkem 2 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Románský sloh.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
EGERIE 2 nový svět (jak se zachoval na starokřesťanských mozaikách) ji přivedl k rozhodnutí vydat se na cestu do Svaté země (pobývala zde v letech
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Románská kultura ve světě
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
Velikonoce – jen svátky jara?
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vratislav II Petr Mrkvička.
Raně středověké umění.
Průlet liturgickým rokem
Yucatán je jedním z 31 mexických států, rozkládající se na stejnojmenném poloostrově. Nedaleko města Cancun se rozkládá národní park Xcaret. Jedním z jeho.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
1. Z rána, když den se počíná, modlitby tvé buď hodina. Vždyť nevíš, co ti chystá den a máš být stále připraven, Vždyť nevíš, co ti chystá den a máš být.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Památná místa ČR I- legendární místa, kostely a kláštery
- celoroční projekt 2013/2014 ZŠ a MŠ Všenory
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Tradice Velikonoc.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Prvouka Ročník : 1.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Prvouka – historické město. Vyberou si obrazec, kliknou na něj levým tlačítkem myši a přidržením levého tlačítka s ním mohou manipulovat (posouvat, otáčet).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Problematika stáří, ars moriendi
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Hodně štěstí v novém roce
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Zvyky a tradice Čechů.
Poznávací Zájezd do Itálie
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
Transkript prezentace:

ZŠ a MŠ – T.G. Masaryka Brodek u Konice Prezentace pro žáky ZŠ a MŠ – T.G. Masaryka Brodek u Konice

1. listopad - Všech svatých Roku 609 n. l. - byl v Římě vysvěcen antický chrám PANTHEON – byli v něm uctíváni všichni bohové Římský PANTHEON

2. listopad - Památka všech zemřelých Lidově svátek označovaný jako DUŠIČKY. Dušičky - jsou vzpomínkou na zemřelé Francouzský klášter v CLUNY, kde se po roce 998 konala veřejná slavnost za zemřelé. Od 11. do 13. století se svátek rozšířil do dalších zemí a ve 14. století zdomácněl i v Římě.

Dušičkové lidové zvyky Podle lidové víry vystupují v předvečer Dušiček duše zemřelých z očistce, aby si alespoň jednou v roce odpočinuly od muk. Rodiny pily večer studené mléko, nebo se jím postříkaly, neboť mléko pomáhalo k ochlazení duší. Konaly se průvody na hřbitovy, lidé navštěvovali hroby svých zemřelých a přátel, zdobili je květy, věnci a svícemi. V některých vsích se peklo zvláštní pečivo – DUŠIČKY, jímž se obdarovávali pocestní, žebráci u kostela a chudáci.