Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo VY_32_Inovace_3386 Název Cyril a Metoděj Téma hodiny České dějiny-Cyril a Metoděj Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4. Anotace Materiál obsahuje seznámení s bratry Cyrilem a Metodějem. Očekávaný výstup Poznává dějiny naší vlasti. Druh učebního materiálu Prezentace

2 křesťanství hlaholice Cyril a Metoděj staroslověnština

3 Velkomoravská říše Křesťanství křesťanskou víru šířili kněží
bohoslužby v latině a němčině lidé jazyku nerozuměli Křesťanství víra v jediného boha vyzývá k lásce a pomoci dodržování křesťanských zásad

4 Moravský kníže Rastislav požádal císaře
byzantské říše o věrozvěsty, kteří by šířili křesťanství srozumitelným jazykem. V roce 863 přišli na Moravu učení bratři Cyril a Metoděj, kteří znali slovanský jazyk. Pocházeli z řecké Soluně.

5 Význam příchodu Cyrila a Metoděje
šířili křesťanství ve staroslověnštině vytvořili spisovný jazyk - staroslověnština sestavili slovanské písmo - hlaholice Ze staroslovanského písma se vyvinula dnešní azbuka /např. Rusko, Bulharsko/.

6 Cyril a Metoděj přijali jména v klášteře.
Cyril /původně Konstantin/ - zemřel v Římě v roce 869. Metoděj /původně Michal/ - zemřel na Moravě v roce 885. Jeho hrob neznáme. Za zásluhy o šíření křesťanství byli církví prohlášeni za svaté.

7 Radhošť: Kaple Cyrila a Metoděje

8 5. červenec = státní svátek
Po Metodějově smrti byli jejich stoupenci z Moravy vyhnáni /vláda knížete Svatopluka/. státní svátek 5. červenec = státní svátek Státní svátek vyhlášen na jejich počest.

9 Opakování. 1/ Kdo povolal Cyrila a Metoděje na Moravu?
2/ Odkud a proč k nám Cyril a Metoděj přišli? 3/ Kdy k nám Cyril a Metoděj přišli? 4/ Jak se původně jmenoval Cyril? 5/ Jaký byl význam příchodu Cyrila a Metoděje? 6/ Kdy je státní svátek na počest Cyrila a Metoděje?

10 Použité zdroje: archiv autora fotografie: archiv autora


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google