Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 16. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální učební materiál
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Digitální učební materiál
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Věta jednoduchá, souvětí
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Skladba – věty podle modality
Skladba – věty podle složení
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Rozkazovací tázací oznamovací přací. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
holé, rozvité, několikanásobné
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Druhy vět Věty podle funkce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2012 Ročník
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Základní větné členy - podmět
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Základní větné členy – přísudek
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Jazyk a komunikace Tematický okruh: Skladba Téma: Věty jednočlenné a dvojčlenné, věty podle komunikační situace Metodický list/anotace: Žáci se naučí rozeznávat věty jednočlenné a dvojčlenné, budou poznávat věty podle komunikační situace, tj. oznamovací, tázací, přací apod. Možno využít jako procvičování a opakování učiva, zvláště ve 4. ročníku.

Můžeme rozdělit na: část podmětovou a přísudkovou Podmět je:  Vyjádřený (může být jakýkoli druh slov)  Nevyjádřený (poznáme z větné souvislosti nebo tvaru slovesa)  Všeobecný (někdo, nějací lidé)

Chybí část podmětová nebo přísudková 1. Věta jednočlenná – má pouze část přísudkovou ; vyjadřuje nejčastěji přírodní jevy, duševní a tělesné stavy. 2. Větný ekvivalent – základem je jméno, infinitiv, příslovce, částice, citoslovce ; mají stejnou funkci jako věty, ale nemají větnou stavbu = přísudek Jednočlenné věty se dříve nazývaly jednočlenné věty slovesné a větné ekvivalenty jednočlenné věty neslovesné nebo jmenné.

Zmrzli. Mrzne už celý týden. Dnes v noci bylo dusno. Letošní léto je dusné. Pomalu se stmívá. Byli přijati na vysokou školu. Počasí se zhoršilo. Změnil se. Byl vyvolán učitelem. Hoří. Jsi výborný! Výborně! Krade! Krádež! Děkuji vám. Vrah! Je zloděj. Konečně. To je konec. Pozor! Konečně je tu. Děkuji. Milost! Máme hlad. Už nesněží. Čekají na autobus. Udělalo se mu špatně.

D, j, j, d, j, d, d, d, d, j, d, Ve, d, j, d, Ve, d, Ve, d, Ve, d, d, Ve, d, j, d, j.

 Oznamovací  Tázací  Rozkazovací  Přací

Tečka se píše za větou oznamovací, přací nebo rozkazovací. Otazník za větou tázací. Vykřičník za větou zvolací a za rozkazovací nebo přací, jestliže to chceme zdůraznit, nebo je-li rozkaz vyjádřen infinitivem slovesa.

Jak se máš? Kéž už by skončil! Ať žije Pepa! Vstaň! Půjdeme do kina. Přijďte k nám zítra. Proč se mnou nemluvíš? Půjdete večer domů. Už zase sněží. Pojeďte s námi na výlet. Můžete tady zůstat. Zůstaňte tady. Kéž bychom tu mohli zůstat! Vstávat! Vypadni! Zamyslete se, zda by za některými větami mohla být jiná interpunkce a jak by se změnil význam.

Tázací, přací, zvolací, rozkazovací, oznamovací, rozkazovací, tázací, oznamovací, oznamovací, oznamovací, oznamovací, rozkazovací, přací, rozkazovací, rozkazovací. Např. Půjdeme dnes do kina? – tázací Půjdete večer domů? – tázací Liší se i v mluveném projevu – intonací.

 MELICHAR, Jiří; STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk. Praha: Fortuna, 2009, ISBN