Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída"— Transkript prezentace:

1 Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Identifikátor školy: Využití ICT Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída

2 Přísudek Přísudek – Př - větný člen, který něco vypovídá o nějaké skutečnosti, vyjádřené zpravidla podmětem Ptáme se : Co se vypovídá o podmětu ? Děti stavěly sněhuláky. U boudy ležel pes. Do kina jsme šli s kamarády. Nikdo si ho ani nevšiml.

3 Druhy přísudků Přísudek slovesný – je tvořen slovesem v určitém tvaru
Někdy můžeme nahradit slovesný přísudek citoslovcem : Kočka hop na plot. Žába žbluňk do vody. Vyhledej ve větách přísudek : Nic jsem mu nepřinesl. Tak už mi to prozraď. Malým koťátkům svítí oči ve tmě. Pročpak se zlobíš? A ty bys mi to skutečně dal? Večer se budu dívat na televizní seriál. Rozesmáli jsme se na celé kolo. Odpoledne jsem byl doma.

4 Řešení Nic jsem mu nepřinesl. Tak už mi to prozraď. Malým koťátkům svítí oči ve tmě. Pročpak se zlobíš? A ty bys mi to skutečně dal? Večer se budu dívat na televizní seriál. Rozesmáli jsme se na celé kolo. Odpoledne jsem byl doma.

5 Přísudek jmenný se sponou
Přísudek jmenný se sponou – je vyjádřen podstatným nebo přídavným jménem a sponovým slovesem Sponové sloveso – nemá plný význam, je to sloveso být, bývat a stát, stávat se ve všech tvarech – jsem, byl, bude, stal se, stane se… Petr je můj spolužák. Ten film není zajímavý. Bratr se stal vítězem závodu.

6 Přísudek jmenný beze spony
Sponu vynecháváme tehdy, má-li věta nadčasovou platnost : Pes – nejlepší přítel člověka. Sliby – chyby. Škola základ života. Ve větách jednočlenných se se sponou spojuje příslovce : Aničce je smutno. Na podzim bývá ošklivo.

7 Přísudek slovesný složený
Přísudek může být složen ze dvou sloves : a) způsobové sloveso – moci, muset, smět, mít, chtít a infinitiv Musím už jít domů. Mohu ti pomoci? b) fázové sloveso – začít, začínat, přestat, přestávat, zůstat, zůstávat a infinitiv Právě začíná pršet. Zůstaňte stát venku.

8 Určete ve větách přísudky
Nikdo mě nesmí vidět. Musím jít do obchodu nakoupit něco k večeři. Poslali mě nakoupit ovoce. Nemohl jsem tomu vůbec uvěřit. Já se asi nikdy nenaučím lhát. Snad tomu už začíná rozumět. Přestaň konečně zlobit. Bavilo tě dívat se na ten film? To jsi mu neměl říkat. Naší kočce se líbí ležet u kamen. Mně se chce spát.

9 Řešení Nikdo mě nesmí vidět. Musím jít do obchodu nakoupit něco k večeři. Poslali mě nakoupit ovoce. Nemohl jsem tomu vůbec uvěřit. Já se asi nikdy nenaučím lhát. Snad tomu už začíná rozumět. Přestaň konečně zlobit. Bavilo tě dívat se na ten film? To jsi mu neměl říkat. Naší kočce se líbí ležet u kamen. Mně se chce spát.

10 Pramen Styblík,Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií, SPN, Praha 1997, s


Stáhnout ppt "Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google