Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8"— Transkript prezentace:

1 OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Základní větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace CÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ KLÍČOVÁ AKTIVITA: III/2 TÉMA HODINY: Podmět, přísudek ROČNÍK: 8. PŘEDMĚT: Český jazyk AUTOR MATERIÁLU: Mgr. Josefa Omelková

2 POPIS MATERIÁLU DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace v PowerPointu
MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: OV POPIS PRÁCE S MATERIÁLEM: Prezentace je určena k opakování a upevnění učiva z předchozích ročníků – určit ve větě základní větné členy Žáci si zopakují pojmy s učivem související, dle uvedených příkladů vytvářejí základní skladební dvojice , blíže je určují Po frontálním opakování vypracují samostatně zadané kontrolní otázky Při hodnocení zdůrazníme druhy podmětu a přísudku, zaměříme se na slovesný tvar jednoduchý a složený, procvičíme slovní druhy a druhy sloves Ke shrnutí učiva použijí odbornou literaturu – učebnici a přehledy učiva ČJ. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žáci rozlišují významové vztahy gramatických jednotek ve větě jednoduché, blíže určí druh základních větných členů / podmětu, přísudku / . ZKUŠENOST S PILOTÁŽÍ: Práce žáků byly dobré. Cvičení byla ústně doplněna o další o spojení a uvedeny příklady ze strany žáků . Více problémů činí žákům určit jednoduchý a složený slovesný tvar a přísudek jmenný. ZDROJ: vlastní tvorba

3 ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY PŘÍSUDEK PODMĚT

4 PŘÍSUDEK Slovesný - jednoduchý - vyjádřen tvarem
jednoho slovesa např. Směje se. Zpívají. Stalo se včera. - složený - vyjádřen způsobovým slovesem (moci, smět, musit, mít, chtít) nebo slovesem fázovým (začít, začínat, přestat, přestávat, zůstat zůstávat) + infinitivem např. Musel jsem se vrátit domů. Nechci přestat hrát fotbal.

5 2) Jmenný se sponou – základem je sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se) + jméno např. Už je zdravý. Milan je učitelem. 3) Jmenný beze spony – v přísudku je pouze jméno např. Mladost radost. Mlčeti stříbro, mlčeti zlato. 4) Vyjádřený citoslovcem – v přísudku pouze citoslovce např. Vrabec frnk na strom.

6 PODMĚT Vyjádřený – podst.jm., zpodstatnělým
příd.jm., zájmenem, číslovkou, infinitivem, neohebným sl.druhem např. Navštívili nás příbuzní. My přijedeme. Tři se nedostavili. Baví mě plavat. Ozvalo se psst.

7 2) Nevyjádřený – lze si jej domyslet ze slovesného tvaru, z předešlé věty např. Co říkáš? (ty) Přišel. (on) 3) Všeobecný – rozumíme tím široký okruh lidí, všeobecně, někdo, oni např. Hlásili to v rozhlase.

8 Řešte úkoly: Vyhledejte ve větách přísudek a určete, jak je vyjádřen.
Základním vztahem pro stavbu věty je vztah přisuzování. Určitý slovesný tvar vyjadřuje kategorii času a způsobu. Přísudek se stává základem věty. Při rozboru jsme vycházeli od přísudku. Přísudek se s podmětem shoduje. Podmět není vyjádřen.

9 Vyhledejte ve větách podmět, určete, kterým slovním druhem byl vyjádřen.
Jeho ano znělo přesvědčivě. Zkoušení je náročné. Zvítězit bylo obtížné. Dotazy zasílej na naši adresu. Ozvalo se au. První zvítězil o tři vteřiny.

10 Řešení: Základním vztahem pro stavbu věty je vztah přisuzování. Sponové sloveso Určitý slovesný tvar vyjadřuje kategorii času a způsobu. Slovesný jednoduchý Přísudek se stává základem věty. Sponové sloveso Při rozboru jsme vycházeli od přísudku. Slovesný složený Přísudek se s podmětem shoduje. Slovesný jednoduchý Podmět není vyjádřen. Slovesný složený

11 Jeho ano znělo přesvědčivě. částice
Zkoušení je náročné. podst.jm. Zvítězit bylo obtížné. infinitiv Dotazy zasílej na naši adresu. ty - nevyjádřený Ozvalo se au. citoslovce První zvítězil o tři vteřiny. číslovka


Stáhnout ppt "OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8"

Podobné prezentace


Reklamy Google