Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent"— Transkript prezentace:

1 Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
Autor: Mgr.Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

2 VĚTNÝ EKVIVALENT

3 Nemají ani část přísudkovou
Co víme o větných ekvivalentech? Nemají ani část přísudkovou Zastupují věty Využití: úsporné vyjádření v rozhovorech Také: nadpisy, hesla, názvy

4 PAMATUJ: základním členem větného ekvivalentu může být kterýkoliv slovní druh s výjimkou slovesa v určitém tvaru NEJČASTĚJI BÝVÁ ZÁKLADNÍ ČLEN VYJÁDŘEN: -podstatným jménem (Cukrárna.Milá babičko!) -přídavným jménem (Velmi hezké! Napínavé.) -infinitivem (Stát! Zavírat.) -příslovcem (Vlevo. Rychle dolů.) -citoslovcem (Psst.Hurá!) -částicí (Ne. Možná.)

5 Roztřiďte větné ekvivalenty podle toho, který slovní druh
je jejich základem: Skvělé. Paráda. Být tak už plnoletý. Nerozhodně. Velmi dobře. Honem! Asi odpoledne. Už zítra. Nazdar. Neklepat! Hepčí. Bohužel. Zcela nevhodné. Ahoj. Samozřejmě.

6 Bylo mi do breku. Mám radost. Jirko! Skvělá práce. Nic mi není.
Rozliš věty s podmětem, bez podmětu a větné ekvivalenty: Bylo mi do breku. Mám radost. Jirko! Skvělá práce. Nic mi není. Ztráty a nálezy. Zřejmě. Výborně. Přišli úplně všichni. Něco ho trápí. Došlo k neštěstí. Velmi zajímavé. Stmívalo se. Neznámý autor. Bolí mě hlava. Marš!


Stáhnout ppt "Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent"

Podobné prezentace


Reklamy Google