VZÁJEMNÁ INFORMOVANOST V RÁMCI KONTROL PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Aktuální informace z oblasti NCTS
Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Právní problematika pitvy
Základní pojmy celnictví
CELNÍ AUDIT Harmonizace postupů v rámci EU. EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR „Snížení počtu kontrol ve fázi celního odbavování musí být v důsledku zjednodušování.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Smíšená pracovní skupina Praha,
Celní správa České republiky
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Správa daní a daňové řízení
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Statistiky provozu systému e-Dovoz za 1-5/2012
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Evropská občanská iniciativa
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
KONTROLY PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Kvalita v sociálních službách jako proces
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Správní právo procesní
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Celní správa v ČR.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Novinky v předškolním vzdělávání
GDPR a budoucí redakční praxe
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

VZÁJEMNÁ INFORMOVANOST V RÁMCI KONTROL PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ

Předávání informací Na 14. zasedání Smíšené pracovní skupiny, byl pro oblast kontrol po propuštění zboží vznesen následující dotaz, zda by bylo možné v případě, že je prováděna kontrola po propuštění u příjemce zboží, který byl při celním řízení přímo nebo nepřímo zastupován, informovat o zahájení kontroly dotčeného zástupce a naopak. Pokud je kontrola po propuštění prováděna u nepřímého nebo přímého zástupce, který zastupoval příjemce zboží při celním řízení, informovat o této skutečnosti příjemce zboží. Na 14. zasedání Smíšené pracovní skupiny, byl pro oblast kontrol po propuštění zboží vznesen následující dotaz, zda by bylo možné v případě, že je prováděna kontrola po propuštění u příjemce zboží, který byl při celním řízení přímo nebo nepřímo zastupován, informovat o zahájení kontroly dotčeného zástupce a naopak. Pokud je kontrola po propuštění prováděna u nepřímého nebo přímého zástupce, který zastupoval příjemce zboží při celním řízení, informovat o této skutečnosti příjemce zboží.

Předávání informací V souladu s ustanovením § 127 odst. 1 („Nestanoví-li tento zákon jinak, platí pro provádění kontroly správnosti celního prohlášení po propuštění zboží, která se provádí u osob vymezených v čl. 78 celního kodexu Společenství, jakož i pro práva a povinnosti těchto oso a pravomoci celního orgánu provádějícího kontrolu, obdobně ustanovení daňového řádu o daňové kontrole“) platí pro podvádění kontroly po propuštění zboží zásada neveřejnosti správy daní. Zásada neveřejnosti správy daní je jednou ze základních zásad správy daní a je upravena v § 9 odst. 1 větě první zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění zákona č. 30/2011 Sb. (dále jen „daňový řád“). V souladu s ustanovením § 127 odst. 1 („Nestanoví-li tento zákon jinak, platí pro provádění kontroly správnosti celního prohlášení po propuštění zboží, která se provádí u osob vymezených v čl. 78 celního kodexu Společenství, jakož i pro práva a povinnosti těchto oso a pravomoci celního orgánu provádějícího kontrolu, obdobně ustanovení daňového řádu o daňové kontrole“) platí pro podvádění kontroly po propuštění zboží zásada neveřejnosti správy daní. Zásada neveřejnosti správy daní je jednou ze základních zásad správy daní a je upravena v § 9 odst. 1 větě první zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění zákona č. 30/2011 Sb. (dále jen „daňový řád“).

Předávání informací Na zásadu neveřejnosti správy daní navazuje zásada mlčenlivosti (§ 9 odst. 1 věta druhá daňového řádu), podle které jsou úřední osoby povinny za podmínek stanovených daňovým řádem nebo jiným zákonem zachovávat mlčenlivost o všem, co při správě daní vyšlo najevo. Na zásadu neveřejnosti správy daní navazuje zásada mlčenlivosti (§ 9 odst. 1 věta druhá daňového řádu), podle které jsou úřední osoby povinny za podmínek stanovených daňovým řádem nebo jiným zákonem zachovávat mlčenlivost o všem, co při správě daní vyšlo najevo.

Předávání informací Podmínky, které stanovuje daňový řád pro povinnost mlčenlivosti, jsou uvedeny zejména v ustanovení hlavy IV daňového řádu Ochrana a poskytování informací (§ 52 až 59 daňového řádu). Výčet situací, kdy poskytování informací správcem daně (kontrolujícím celním orgán provádějícím kontrolu po propuštění zboží) není porušením povinnosti mlčenlivosti, je uveden v § 52 odst. 5 a v § 53 daňového řádu. Ustanovení o možnosti zasílat informace o kontrole po propuštění zboží osobě, která není kontrolovanou osobou, zde není. Proto by zasílání informací o kontrole propuštění zboží jiné osobě, než je kontrolovaná osoba, bylo porušením povinnosti mlčenlivosti a pracovníkům Celní správy České republiky, které by takovéto informace poskytli, by hrozila pokuta až ,- Kč (viz. § 246 daňového řádu). Podmínky, které stanovuje daňový řád pro povinnost mlčenlivosti, jsou uvedeny zejména v ustanovení hlavy IV daňového řádu Ochrana a poskytování informací (§ 52 až 59 daňového řádu). Výčet situací, kdy poskytování informací správcem daně (kontrolujícím celním orgán provádějícím kontrolu po propuštění zboží) není porušením povinnosti mlčenlivosti, je uveden v § 52 odst. 5 a v § 53 daňového řádu. Ustanovení o možnosti zasílat informace o kontrole po propuštění zboží osobě, která není kontrolovanou osobou, zde není. Proto by zasílání informací o kontrole propuštění zboží jiné osobě, než je kontrolovaná osoba, bylo porušením povinnosti mlčenlivosti a pracovníkům Celní správy České republiky, které by takovéto informace poskytli, by hrozila pokuta až ,- Kč (viz. § 246 daňového řádu).

DOPORUČENÍ Výše uvedené nijak nevylučuje možnost, že kontrolovaná osoba sama informuje jinou osobu o skutečnosti, že u ní probíhá kontrola po propuštění zboží. Na kontrolovanou osobu se povinnost mlčenlivosti nevztahuje (§ 52 odst. 1 věta druhá). Jestliže chtějí osoby, které spolu měli smluvní vztah o zastupování v celní řízení (ať se jedná o zastupování přímé nebo nepřímé), aby se navzájem informovaly o případné kontrole po propuštění zboží, mohou si tuto skutečnost upravit v rámci svých smluvních vztahů.

DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Petr Schummer Odbor 21GŘC