HORIZONTÁLNÍ TÉMATA Jitka Štainerová 25. září 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
SOCIÁLNÍ INTEGRACE V LIBERECKÉM KRAJI grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu České republiky na léta Priorita.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Informační systém Benefit7+
HORIZONTÁLNÍ TÉMATA Ing. Lenka Kyrianová 24. září 2013.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Horizontální témata EU
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Indikátory. Úvod Indikátor = kvantifikovaný ukazatel potřebný k zjištění výstupu/výsledku projektu Indikátory projektu jsou jedním z podkladů pro hodnocení.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Zlepšení prostředí v problémových sídlištích Benefit 7+ Centrum pro regionální rozvoj ČR Tábor
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Výzva k předkládání žádostí
Druhy kontrol projektu:
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
PODPORA BEZPEČNÉ A EKOLOGICKÉ DOPRAVY
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Klíčové aktivity projektu
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Transkript prezentace:

HORIZONTÁLNÍ TÉMATA Jitka Štainerová 25. září 2013

Obsah OBSAH : Úvod Cíl horizontálních témat Rovné příležitosti Udržitelný rozvoj Horizontální témata – obecně, dokumentace Zásada plnění HT Důsledky nenaplnění HT Příklady environmentálních kritérií a jejich naplnění Příklady kritérií RP a jejich naplnění Souhrn

Úvod Horizontální témata jsou průřezové oblasti všech ROP Nařízení EK č. 1083/2006 definuje HT ROVNÉ UDRŽITELNÝ PŘÍLEŽITOSTI (RP) ROZVOJ (UR) EU považuje HT za zásadní politiku a princip ČR považuje HT za strategické téma

Přispět v rámci zařazení do projektů: Cíl horizontálních témat Cíl HT Přispět v rámci zařazení do projektů: ke zlepšení stavu životního prostředí ke zlepšení situace v oblasti RP Žadatel prokazuje již v žádosti o dotaci, že projekt nemá negativní vliv na HT.

NEGATIVNÍ VLIV NA RP NENÍ PŘÍPUSTNÝ Rovné příležitosti ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI Princip: potírání diskriminace na základě pohlaví, rasy, etnického původu, náboženského vyznání, světového názoru, zdravotního postižení, věku či sexuální orientace. RP se vztahují i na znevýhodněné skupiny – imigranti, azylanti, osoby s nízkou kvalifikací, propuštění vězni atp. NEGATIVNÍ VLIV NA RP NENÍ PŘÍPUSTNÝ

Udržitelný rozvoj UDRŽITELNÝ ROZVOJ V rámci ROP SZ – zaměření na ochranu a zlepšování kvality životního prostředí ENVIRONMENTÁLNÍ KRITÉRIA kvantifikovatelná nekvantifikovatelná

Výběr environmentálního kritéria a kritéria RP : Příslušná záložka v žádosti o dotaci Benefit7 Musí být smysluplně popsány aktivity, kterými dojde nejen k naplnění, ale i udržení kritérií. Negativní vliv projektů na životní prostředí a rovné příležitosti není přípustný

Horizontální témata - obecně, dokumentace Naplňování a dopad HT je sledován při realizaci projektu a je předmětem kontroly i v době udržitelnosti Dokumentace: Průvodce horizontálními tématy = Příloha č. 12 Příručky pro žadatele Externí metodický pokyn č. 62 - Příloha č. 2

Již při výběru kritéria je nutné zvážit UPOZORNĚNÍ : Již při výběru kritéria je nutné zvážit JAK NAPLNÍM A DOLOŽÍM PLNĚNÍ DANÉHO KRITÉRIA V rámci prováděných kontrol projektu (realizace, udržitelnost ) je naplnění kritérií kontrolováno a požadováno doložení jejich naplnění.

Zásada plnění HT Příjemce musí naplnění HT prokázat nejpozději v závěrečné monitorovací zprávě Naplněná kritéria musí být udržena i po celou dobu udržitelnosti projektu

k výstupu projektu (nikoliv k projektovému týmu) Popis naplněného kritéria v závěrečné monitorovací zprávě v rámci uskutečněných opatření se vždy vztahuje k výstupu projektu (nikoliv k projektovému týmu)

Důsledky nenaplnění HT Pokud příjemce v rámci realizace či udržitelnosti projektu nenaplní HT, ke kterým se zavázal: porušení smluvních podmínek Již proplacená dotace – porušení rozpočtové kázně Před proplacením dotace – krácení způsobilých výdajů dle rozsahu nenaplnění kritéria Udržitelný rozvoj

Příklady environmentálních kritérií a jejich naplnění Dojde v rámci realizace projektu ke zvýšení rozlohy zelených ploch v sídlech? Celkovou rozlohu příjemce změří pomocí geodetického zaměření lokality, výstupem je zákres na podkladě katastrální mapy v PD – návaznost na indikátor Plocha nově založené nebo obnovené veřejné zeleně v sídlech (ha) Zahrnuje projekt využívání recyklátů? Počet tun recyklátů využitých v rámci projektu = recyklát vzniklý drcením a tříděním stavebního odpadu (t) a rodičů, dětské koutky, podpora péče aj.

Příklady rovných příležitostí a jejich naplnění Projekt přispěje ke zlepšení služeb pro seniory Zajištění péče o seniory (pečovatelská služba, zdravotní péče), zavedení nebo rozšíření volnočasových aktivit pro seniory, usnadnění přístupu seniorů na trh práce, speciální vzdělávací akce pro seniory .

V rámci projektu budou vytvořeny vhodné podmínky pro sladění pracovního a osobního života pružná pracovní doba, vytvoření podmínek pro práci z domova, možnost částečných úvazků, vybudování firemní mateřské školy

Projekt obsahuje vybudování zařízení pro zlepšení pohybu osob se sníženou orientací informační tabule v Braillově písmu, vodící pruhy, zvukové majáky, hlásiče

Projekt přispěje ke zvýšení prevence sociálně patologických jevů Projekt obsahuje vybudování zařízení pro zlepšení pohybu osob se sníženou mobilitou bezbariérové přístupy, výtahy, nízkopodlažní autobusy Projekt přispěje ke zvýšení prevence sociálně patologických jevů podpora zájmových/volnočasových aktivit pro mládež, integrační služby pro osoby po výkonu trestu, drogově závislé apod.

Projekt vytváří podmínky pro zajištění specifických potřeb osob, které za běžných podmínek nemohou plnohodnotně využívat nabízených služeb/prostor přebalovací pulty, dětské koutky, bezbariérové WC, opatření umožňující samostatný pohyb a orientaci osob se zrakovým a jiným postižením

Publicita projektu a oslovení cílových skupin reflektuje princip rovných příležitostí a specifické potřeby cílových skupin přístupnost webových stránek pro uživatele se zdravotním handicapem, genderově citlivé obraty, vícejazyčné verze, místní noviny a časopisy přístupné v infocentrech, na úřadech práce, u lékaře, apod.

Souhrn HT se zadávají při vyplňování žádosti o dotaci Důkladně promyslet , zda nabízená kritéria lze splnit Naplňování a dopad je sledován při realizaci projektu a je předmětem kontroly Nepodceňujte HT, i když se vám jeví jako málo významná.

PŘEHLED POUŽITÝCH ZKRATEK Přehled zkratek PŘEHLED POUŽITÝCH ZKRATEK HT Horizontální témata ROP Regionální operační program EU Evropská Unie ČR Česká republika RP Rovné příležitosti UR Udržitelný rozvoj ROP SZ Regionální operační program Severozápad ŽP Životní prostředí PPŽ Příručka pro žadatele