Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha 24.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Možnosti a limity kontroly obcí
Podpora meziobecní spolupráce
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Obecná část rozpočtového práva III
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Audit IT procesů ve FNOL
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
P ř íprava nového zákona o RUD Mgr. Petr Gazdík -starosta obce Suchá Loz -člen komise MF pro přípravu nového zákona o RUD.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Rozpočty územních samosprávných celků
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Územní samospráva Obce
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Obsah veřejných rozpočtů III
České Budějovice, červen 2016
Obecná část rozpočtového práva III
Obecná část rozpočtového práva III
Obsah veřejných rozpočtů III
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha 24.11.2008

Pracovní skupina pro nový zákon Str. 2 Pracovní skupina pro nový zákon MF ČR MV ČR Organizace zastupující ÚSC – SMO, SMS, Asociace krajů. Další subjekty

Požadavky na nový zákon Str. 3 Požadavky na nový zákon Zohlednění potřeb ÚSC. Výsledek politického konsensu. Stabilita systému. Na základě analýzy.

Nezávislý subjekt vypracuje: Str. 4 Nezávislý subjekt vypracuje: „Analýzu financování výkonu státní správy a samosprávy územních samosprávných celků, která poskytne relevantní množství dat pro přípravu nového zákona o rozpočtovém určení daní.“

Hlavní úkoly Základní analýza výdajů obcí. Str. 5 Hlavní úkoly Základní analýza výdajů obcí. Typologie obcí a jejich výběr pro terénní šetření. Spádové oblasti a jejich role v systému financování. Vyhodnocení dotazníku a řízených rozhovorů výběrového šetření obcí. Analýza mandatorních výdajů obcí. Financování přenesené působnost obcí a krajů. Postavení Prahy, Brna, Ostravy, Plzně v systému financování. Poznatky z financování obcí některých evropských zemí. Hodnocení rozpočtových výdajů obcí ve vztahu k jejich majetku.

Základní analýza výdajů obcí Str. 6 Základní analýza výdajů obcí Analýza výdajů obcí je považována za osu celého výzkumu. V poslední etapě se přikročí ke komparacím s výsledky dalších úkolu. Ze syntetických prací vyplynou závěry a návrhy relevantní pro úpravy RUD .

Typologie obcí a spádové oblasti Str. 7 Typologie obcí a spádové oblasti Výběr obcí na základě provedené typologie již byl ukončen a dle jeho výsledků proběhla dotazníková akce a řízené rozhovory. Analýza spádovosti je provedena v rámci jejich vyhodnocení.

Dotazníky a řízené rozhovory výběrového šetření obcí Str. 8 Dotazníky a řízené rozhovory výběrového šetření obcí Průřezový úkol, který pomáhá potvrdit, či vyvrátit některé pracovní hypotézy. Údaje z dotazníku a ŘR byly doplněny pro tyto účely dalšími daty z centrálních zdrojů (ČSÚ, MPO, ARIS). Bude je možno využívat i v závěrečné etapě výzkumu v rozsahu a druhovosti, které budou odpovídat potřebám analýz i syntetických prací

Analýza mandatorních výdajů obcí Str. 9 Analýza mandatorních výdajů obcí Definovány jako povinné ze zákona. Nejprve byly mandatorní výdaje určeny na obecné úrovni dle rozpočtové skladby a následně empiricky dle hospodaření vybraného města. Na jednání subkomise MF ČR pro mandatorní výdaje se zástupci SMO a SMS byla přijata definitivní byť pracovní verze výběru mandatorních výdajů.

Financování přenesené působnosti obcí a krajů Str. 10 Financování přenesené působnosti obcí a krajů Cílem výzkumu bylo ověřit metodiku MV ČR. Údaje byly získány ze zdrojů nezávislých na MV ČR a metodika výpočtu byla upravena. Dosažené výsledky za kraje se v podstatě shodují se závěry MV ČR.

Postavení Prahy, Brna, Ostravy, Plzně v systému financování Byla provedena finanční a majetková analýza statutárních měst Plzeň, Ostrava, Brno a Praha. Byla provedena komparace těchto dvou měst s městy Olomouc a České Budějovice. Do komparativní analýzy byl také zahrnut „pracovní standard“ (tj. průměrné hodnoty ukazatelů za vzorek 473 obcí).

Důležité tendence ve financování obcí a města v EU. Str. 12 Trendy financování obcí některých evropských zemí Důležité tendence ve financování obcí a města v EU. Charakteristika a zhodnocení vývoje financování obcí na Slovensku. Komparace vybraných ukazatelů za ČR s SROV.

Hodnocení rozpočtových výdajů obcí ve vztahu k jejich majetku Str. 13 Hodnocení rozpočtových výdajů obcí ve vztahu k jejich majetku Analýza vybraných rozpočtových a majetkových ukazatelů za vzorek 473 obcí ČR. Absence standardů technické a občanské vybavenosti obcí, event. i jejich průměrných cen.

Str. 14 Cíl projektu „ Na základě vymezení úzkých míst systému financování obcí a krajů v ČR výzkum povede ke stanovení principů a kritérií, které by bylo možné do systému financování územní samosprávy zakomponovat. Charakterizuje možné výhody či nevýhody jednotlivých alternativ. Zaměří se také na problematiku hl. m. Prahy a statutárních měst Plzeň, Ostravu a Brno a zváží otázky selektivního přístupu k těmto městům. „

Předpokládané výstupy Str. 15 Předpokládané výstupy Alternativy modifikace systému. Možnosti zakomponování nových kritérií. Jejich klady a zápory.

Analýza upozorní Rizika plynoucí z dostupných údajů. Chybějící údaje. Str. 16 Analýza upozorní Rizika plynoucí z dostupných údajů. Chybějící údaje. Obtíže v interpretaci.

Hlavní etapy projektu Str. 17 Kontrolní dny 30.4.200 30.6.200 Aktivita březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec Základní analýza rozpočtů Dotazníkové šetření Sondážní průzkum – řízené rozhovory Syntéza Poznatků Kontrolní dny 30.4.200 30.6.200 31.8.2008 30.10.2008 20.12.2008

Kontakt E-mail: rud@vse.cz Vysoká škola ekonomická v Praze Str. 18 Kontakt Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta národohospodářská Katedra regionálních studií E-mail: rud@vse.cz

Str. 19 Děkuji za pozornost.