Stav novelizace zákona o hospodaření energií Ing. Jan Pouček MPO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Stav novelizace zákona o hospodaření energií Ing. Jan Pouček MPO

Co vedlo k přijetí zákona V roce 1999 při přípravě energetického zákona, zaměřeného na podnikání v energetických odvětví byla snaha a vůle řešit i hospodaření energií ČR spotřebovávala na jednotku HDP dvakrát více energie než byl průměr EU Nutnost před vstupem do EU harmonizovat naši legislativu s EU Nezbytnost upravit závazky z Dohody k Energetické Chartě a z Protokolu o energetické efektivnosti a souvisejících ekologických hlediscích

Jak se plní základní cíl Zákon již působí téměř tři roky V roce 2000 byla energetická náročnost 1,212 MJ/Kč Za prvé dva roky klesla na 1,092 MJ/Kč - o 5% ročně Vliv mají strukturální změny v celé ekonomice – přechod od vysoce náročných odvětví k méně náročným Vliv má však i působení zákona o hospodaření energií Přispívá tomu i podpora ze státních fondů

Státní energetická koncepce Přijata počátkem roku 2000 Po dvou letech vyhodnocena a hodnocení positivně oceněno vládou Letos připravena novelizace s výhledem do roku 2030 Probíhá posouzení jejích vlivů na životní prostředí Maximalizace energetické efektivnosti je prvním ze čtyř hlavních cílů Krátce po roce 2015 se dostat na současný průměr EU V roce 2030 vystačit jen smálo vyšším objemem energetických zdrojů než spotřebováváme dnes

Předpokládaný vývoj energetické náročnosti HDP do roku 2030

Územní energetické koncepce Jsou již zpracovány nebo se dokončují Zlepšila se spolupráce s energetickými podniky při získávání a sladění dat a výhledů Výměna zkušeností mezi poradenskými organizacemi ÚEK se zpracovávají i pro menší územní celky Ustanovení zákona není nutné změnit Poznatky a návrhy k odstranění drobných nedostatků a ke zlepšení úrovně ÚEK promítneme do případné novely vládního nařízení

Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů Včas zpracován, schválen vládou a platí od roku 2002 Připravuje se jeho hodnocení po dvou letech a bude předloženo vládě v květnu 2004 Přihlédneme k nové SEK a připravíme návrhy na doplnění Programu Nutno zajistit větší provázanost Národního programu výzkumu s prioritami SEK a s Národním programem hospodárného nakládáni s energií Ustanovení zákona není nutné v této části měnit

Zvyšování hospodárnosti užití energie Účinnost užití energie v oblasti výroby elektřiny a tepla pojato správně a zákon není nutno měnit Ustanovení o maximálně přípustných ztrátách v rozvodu jsou rovněž vyhovující Stanovení povinnosti dodržet minimální účinnost nových výrobků uváděných na trh je funkční Potřebné změny, zejména směrem ke zvýšení nároku na efektivní užití energie bude v budoucnu řešeno novelizací vyhlášek

Užití energie v budovách Zákon o hospodaření energií byl pojat moderně a progresivně V EU přijata Směrnice 2002/91/ES o energetické náročnosti v budovách – v EU spotřebovává obytný a terciální sektor 40 % konečné spotřeby energie Nutno stanovit s přihlédnutím k našim podmínkám minimální efektivnost nových i modernizovaných budov, zavést certifikaci budov a pravidelné prohlídky a další opatření Na přípravě novelizace zákona v této části pracujeme stejně tak jako na příslušných vyhláškách

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Podpora je zakotvena jak energetickém zákoně (priorita připojení a distribuce, povinný výkup) tak v zákoně o hospodaření energií (povinnost posouzení KVET) Opatření se osvědčují – KVET je podporována SEK V rámci EU se připravuje nová Směrnice o podpoře KVET – bude přijata zřejmě v průběhu příštího roku Podpora by měla být podle EU pouze splňuje-li kritéria efektivnosti Do finalizace přípravy Směrnice se zapojíme i my Včas připravíme potřebné změny v zákoně a příslušných vyhláškách

Štítkování Pojetí zákona se osvědčilo Kupující se o energetická hlediska začali více zajímat a výrobci a prodejci nabízejí stále více energeticky efektivnějších spotřebičů Ustanovení zákona není nutné měnit Jak bude postupovat v EU dohody o zařazení dalších výrobků do procesu štítkování, budeme připravovat odpovídající změny ve vyhláškách

Energetické audity a auditoři Ustanovení zákona se osvědčila a jsou funkční Audity jsou podporovány z ČEA a podpora bude pokračovat Máme poznatky, že audity nekončí ve skříních, ale že se stávají základem pro manažerské rozhodování v organizacích Je to účinný nástroj ke zvyšování efektivnosti užití energie

Podpora obnovitelných zdrojů energie V EU přijata Směrnice 2001/77/ES o podpoře výroby elektřiny z OZE – náš indikativní cíle je 8% v roce 2010 OZE velká naděje v hledání snížení závislosti na dovozu energie, ve zvyšování spolehlivosti v zásobování energií a ve snižování nepříznivých vlivů na životní prostředí Byly úvahy o zapracování potřebných změn do energetického zákona a zákona o hospodaření energií – přijato řešení samostatným zákonem O podrobnostech bude hovořit další přednášející

SOUHRN Při přípravě zákona o hospodaření energií byly pochybnosti, zda se jej podaří schválit a zda bude přínosný Necelé tři roky jeho působení přinesly převážně pozitivní výsledky Jeho hlavní cíl – zvyšování efektivnosti užití energie se daří plnit Nová SEK zvýrazňuje cíl energetické efektivnosti a stanovuje velmi náročné úkoly Většina zákona se osvědčila a není je nutné měnit Připravujeme změny z hlediska efektivnosti užití energie v budovách a později o podpoře KVET, vše v souladu s principy dohodnutými v rámci EU Další změny promítneme do vyhlášek a nařízení