Zpráva pracovní komise pro teplárenství Scénáře vývoje teplárenství Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Oldřich Vojíř předseda pracovní komise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Seminář k limitům těžby uhlí
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Nová směrnice o energetické účinnosti
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Mělník Kdy skončí české teplárenství?
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Zpráva pracovní komise pro teplárenství Scénáře vývoje teplárenství Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Oldřich Vojíř předseda pracovní komise pro teplárenství

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Podíl teplárenství na dodávkách tepla a výrobě elektřiny v ČR

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Rozložení a struktura spotřeby paliv (celkové a pro teplárenství) 4

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Výroba tepla v ČR indikace nedostatku kvalitního hnědého uhlí pro CZT centralizované zdroje s CZT: zásobují podniky, budovy občanské vybavenosti, bytové jednotky (1,48 mil. bytů, tj. 3,7 - 5,0 mil. osob) podíl 21 % na dodávce elektřiny, podíl na systémových službách vysoká účinnost přeměny energie z PEZ (>60 %) 43 % výroby je založeno na hnědém uhlí (16 – 17 mil. tun)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Oddalování řešení 1991 – ÚEL – závazné limity těžby 2004 – SEK a návrhy aktualizace – počítají částečně i s hnědým uhlím za ÚEL, při zachování ÚEL předpoklad nedostatku paliva 2008 – vláda provedla korekci ÚEL 2008 – Pačesova komise – upozornila na obtíže v zásobování teplem v blízké budoucnosti 2009/2010 – návrh Aktualizace SEK – Fischerova vláda dokument neprojednala, rozhodnutí ponechala na budoucí vládě listopad 2010 – ministr Kocourek ustavuje komisi pro teplárenství

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Očekávané události 2013 – pokles z dosavadní těžby 43 až 44 mil. tun ročně o cca 5 až 6 mil. tun končí dlouhodobé smlouvy o dodávkách hnědého uhlí do velkých tepláren: 2012 – 9 velkých teplárenských zdrojů – 17 zdrojů 2020 – 9 zdrojů 2013 – nový systém obchodování s povolenkami CO 2 od r – nová ekologická legislativa EU směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích 7

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Dosavadní vývoj průměrné ceny tepla pro konečné spotřebitele v Kč/GJ

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Alternativy hnědého uhlí v teplárenství (I) černé uhlí (směsné spalování s hnědým uhlím) + zachovává CZT, relativně nejjednodušší náhrada – cena přestavby dřevní štěpka (směsné spalování s hnědým u.) + pomáhá zachovat CTZ – dokáže nahradit pouze zlomek hnědého uhlí, je nedostatková a nákladná, svoz po silnici zemní plyn + snadná dostupnost – rozpad systému CZT, cenový faktor, nízká surovinová bezpečnost 9

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Alternativy hnědého uhlí v teplárenství (II) jaderné zdroje + stabilita – příliš dlouhá příprava spuštění směsný komunální odpad (švýcarský přístup) kolem r je možné touto cestou nahradit cca 2,5 mil. tun hnědého uhlí + pomáhá zachovat CZT, cenový faktor – dokáže nahradit pouze zlomek spotřeby hnědého uhlí, podmínkou by byl úplný zákaz skládkování 10

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Scénář 1: vláda nepřijímá žádné rozhodnutí o budoucnosti CZT přenesení odpovědnosti na vlastníky zdrojů pravděpodobný rozpad systému CZT výrazný nárůst ceny tepla zvýšení spotřeby plynu jako jediného využitelného substitutu hnědého uhlí (až na 60 % PEZ pro výrobu tepla), tzn. významné zvýšení závislosti energetiky na dovozu rozšíření nároků na skladování plynu dále zvýší jeho cenu 11

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Predikce ceny tepla pro domácnosti 2011 – 2019 (pro scénář 1) v Kč/GJ, predikované ceny při úplné náhradě hnědého uhlí v CZT

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Scénář 2: Aktivní role vlády – kroky na podporu zachování systému CZT MPO vnímá argumentaci týkající se zrušení územních ekologických limitů: zhoršení lokálního životního prostředí neexistence záruky dodávky kvalitního hnědého uhlí ležícího za limity do českých tepláren nedojde-li k dohodě mezi CCG a ČEZ v dodávkách hnědého uhlí pro elektrárnu v Počeradech, pak bude k dispozici dostatek uhlí z dolu Vrbenský pro teplárny, čímž se nahradí výpadek z dolu ČSA existence dostatečných substitučních zdrojů za hnědé uhlí, případně černé energetické uhlí likvidace dvou obcí 13

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Scénář 2: Aktivní role vlády – kroky na podporu zachování systému CZT 1.vláda by měla podporovat zdroje s CZT 2.stát by se měl začít chovat jako vlastník nevytěženého uhlí z vytěženého uhlí by měl požadovat platbu renty měl by mít možnost určovat účel využití vytěženého uhlí 3.stát by měl preferovat využití kvalitního hnědého uhlí pro teplárenství, nikoliv pro export MPO analyzuje možnosti zavedení ekonomického nástroje typu diferencované renty apod. 14

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Scénář 2: Aktivní role vlády – kroky na podporu zachování systému CZT 4.stát by měl zpřísnit dohled nad hospodářskou soutěží a cenotvorbou na trhu s hnědým uhlím v ČR 5.z horního zákona by měly být neprodleně odstraněny vyvlastňovací paragrafy při zachování územních limitů do roku 2014 od roku 2015 závisí případný postup těžby výhradně na dohodě stávajících vlastníků a těžebních společností 15

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Srovnání scénářů Scénář 1 – pasivní přístup vyvolá rozpad velké části systému CZT časový tlak na přechod na systém DZT přinutí investory k výrazným investicím způsobí šokový nárůst ceny Scénář 2 – aktivní přístup zachová významnou část CZT vytvoří časový prostor na hledání nového mixu pro vzdálenější budoucnosti snížení tlaku na investice cena poroste podstatně pomaleji a plynuleji 16

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Další postup MPO předloží závěry pracovní komise k projednání vládě ČR do konce března po projednání vládou ČR budou závěry prezentovány v Parlamentu ČR projednání závěrů v NERV předpokládáme organizaci kulatého stolu k problematice a jsme připraveni k dalším možným formám veřejné diskuse 17

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 Martin Kocourek Ministr průmyslu a obchodu Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Použité zkratky: DZT = decentralizované zdroje tepla CZT = centrální zásobování teplem z centralizovaných zdrojů OZE = obnovitelné zdroje energie DZE = druhotné zdroje energie (např. separovaný komunální odpad) ZP = zemní plyn TO = topné oleje HU = hnědé uhlí ČU = černé uhlí PEZ = primární energetické zdroje*) ÚEL = územní ekologické limity SEK = státní energetická koncepce *) Primární energetické zdroje tvoří (v energetických jednotkách vyjádřený) souhrn tuzemských nebo dovezených energetických zdrojů – pevných, kapalných a plynných paliv, prvotního tepla a prvotní elektřiny. Prvotní teplo je teplo vyrobené v jaderných reaktorech. Prvotní elektřina je elektřina vyrobená ve vodních elektrárnách (mimo přečerpávacích) a saldo dovozu a vývozu elektřiny. 19

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu