Ekologický pilíř – celkový přehled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
CSR interní kampaň.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
1 Zpráva o životním prostředí Schola Humanitas – SOŠ pro ochranu a obnovu životního prostředí, Litvínov.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Právní režim nakládání s odpady
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Šetrné úřadování na MěÚ v Benešově projekt „Zelený úřad“
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Vitana uhlíková stopa a její praktické využití
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ekologické hotely.
Presentation Title 1st September 2002
Environmentální Profil
Transkript prezentace:

Ekologický pilíř – celkový přehled

Environmentální část odpovědnosti odpovědnost za oblast ekologické firemní politiky, zmenšování dopadů na životní prostředí a ochrany přírodních zdrojů;

Ochrana životního prostředí Oblasti: Materiály; Energie; Voda; Biodiverzita; Emise, vypouštění a odpad; Produkty a služby; Soulad s předpisy; Doprava; Celkový přehled; Zdroj: přehled indikátorů dle směrnic GRI

Materiály Množství využívaných materiálů (např. azbest); Procentuální množství použitých recyklovaných vstupních materiálů (např. toaletní papíry);

Energie Přímá či nepřímá spotřeba energie (kolik energie spotřebuje vesnice, město, stát?); Úspora energie (inovace či zvýšení efektivity jejího využití); Iniciativy vedoucí k poskytování produktů a služeb, které jsou energeticky šetrné (přírodní termální lázně vs. ohřívaný hotelový bazén v nejvyšším patře); Využívání obnovitelných zdrojů (např. větrná, solární energie);

Voda Celková spotřeba vody (vesnice, město, stát); Vodní zdroje významně poznamenané firemní spotřebou (náklady na čištění); Celkové a procentuální množství recyklované a znovu použité vody.

Biodiverzita Lokalita a velikost vlastněné, pronajaté či spravované půdy v chráněném území či v oblastech s vysokou biodiverzitou (CHKO); Popis významných dopadů podnikových aktivit, produktů či služeb na oblasti s vysokou biodiverzitou včetně chráněných území (skleněné protihlukové bariéry na dálnicích se siluetami dravců); Firmou obnovené či chráněné území; Strategie, současné aktivity a budoucí plány související s řízením dopadů na biodiverzitu;

Emise, vypouštění a odpad Celkové množství přímých a nepřímých emisí skleníkových plynů (oxid uhličitý, freony, metan atd.); Iniciativy vedoucí k poklesu emisí skleníkových plynů; Celkové množství vypouštěné vody (např. zrušení přehrady); Celkové množství významných kontaminací (např. havárie spojená s únikem nebezpečné látky do vodních zdrojů);

Produkty a služby Iniciativy vedoucí k zmírnění dopadů produktů a služeb na životní prostředí a rozsah tohoto zmírnění (např. ekologičtější saponát); Podíl prodaných produktů, které byly vrácené výrobci za účelem recyklace a dalšího zpracování (např. vratné láhve, sběr, tříděný odpad atd.);

Soulad s předpisy Peněžní hodnota významných pokut a celkové množství nepeněžních sankcí udělených za neplnění environmentálních zákonů a regulací (např. pokuty za nezakoupení filtrů na komíny);

Doprava Významné dopady přepravy produktů, materiálů a pracovníků na životní prostředí (MHD, banány vs. jablka);

Celkový přehled Celkové výdaje a investice na ochranu životního prostředí (např. dotace Ministerstva životního prostředí);

CSR TÉMATA CSR AKTIVITY PŘÍKLADY Environmentální politika Řízení ▪ Environmentální strategie ▪ Využití norem (ISO 14001, EMAS) ▪ Environmentální audit Dodavatelský řetězec ▪ Environmentální kritéria výběru dodavatelů Zapojení stakeholderů ▪ Spolupráce na environmentálních aktivitách ▪ Návrhy na zlepšení environmentálních praktik Komunikace ▪ Enviromentální školení ▪ Informace o environmentální politice firmy Změny klimatu ▪ Opatření pro snižování uhlíkové stopy

CSR TÉMATA CSR AKTIVITY PŘÍKLADY Energie a voda Úspora energie ▪ Opatření a zařízení na úsporu energie (důkladná izolace, energeticky úsporné technologie, regulace topení) Obnovitelné zdroje ▪ Využití energie slunečního záření, biomasy Úspora vody ▪ Opatření a zařízení na úsporu vody Užitková voda ▪ Využití užitkové vody ve výrobním procesu, k zalévání zeleně či na toaletách

CSR TÉMATA CSR AKTIVITY PŘÍKLADY Odpad a recyklace Třídění a recyklace ▪ Třídění a recyklace papíru, plastu, tonerů, cartridge a dalších materiálů Minimalizace odpadu ▪ Tisk z obou stran papíru ▪ Vratné barely na pitnou vodu ▪ Optimalizace výrobního procesu Doprava Přesun zaměstnanců ▪ Podpora ekologicky šetrné cesty do/z práce ▪ Omezování služebních cest (videokonference) Přeprava zboží ▪ Optimalizace logistiky Produkty a balení Ekologické výrobky ▪ Výrobky či služby s ekoznačkou Obalové materiály ▪ Minimalizace obalových materiálů ▪ Ekologicky šetrné obalové materiály Nakupování Ekologicky šetrný nákup ▪ Recyklovaný papír, ekologické čistící prostředky, energeticky nenáročné produkty Místní dodavatelé ▪ Nákup od místních dodavatelů

Děkuji za pozornost