VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
VY_32_INOVACE_05_PVP_242_Hol
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_05_PVP_241_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol Druh učebního materiálu Prezentace Autor  RNDr. Ivana Holubová

Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Ekonomické lyceum, Obchodní akademie, Hotelnictví Předmět Chemie, Základy přírodních věd Ročník II. ročník Název tematické oblasti (sady) Přírodní organické látky Název vzdělávacího materiálu Oligosacharidy a polysacharidy Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu CHE a ZPV ve 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Přírodní organické látky“ a navazuje na prezentaci „Sacharidy I“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou prezentovat základní poznatky o oligo- a polysacharidech, uvádí jejich rozdělení, vlastnosti a přehled zástupců včetně chemických vzorců. Zhotoveno, (datum/období) Únor 2013 Ověřeno 23. dubna 2013

Co jsou oligosacharidy? sacharidy složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidovou vazbou podle počtu monosacharidových jednotek (zbytků) dělíme : disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy ….. nejvýznamnější jsou disacharidy

O-glykosidová vazba

Disacharidy nejvýznamnější a nejpočetnější molekuly spojené ze dvou monosacharidových jednotek rozdělení neredukující redukující

Neredukující disacharidy přítomnost glykosidové vazby mezi atomem C(1) jedné molekuly a atomem C(1) druhé aldosy nebo C(2) ketosy (nemá volnou poloacetalovou hydroxylovou skupinu)

Sacharóza (řepný cukr) vzniká spojením D-fruktózy a D-glukózy bezbarvá, ve vodě rozpustná látka neredukující disacharid získává se z cukrové řepy, popř. třtiny používá se v potravinářství jako sladidlo

Redukující disacharidy glykosidová vazba mezi atomem C(1) jednoho monosacharidu a atomem C(4) druhého monosacharidu (má volnou poloacetalovou skupinu)

Maltóza (cukr sladový) vzniká spojením dvou D-glukóz redukující cukr vzniká hydrolýzou škrobu je obsažena v klíčkách obilnin a sladu meziprodukt při výrobě piva

Laktóza (mléčný cukr) vzniká spojením D-galaktózy a D-glukózy redukující je přítomna v mléce savců používá se na výrobu dětských pokrmů

Polysacharidy nejrozšířenější sacharidy, patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky) monosacharidové jednotky tvořící polysacharid mohou být: stejného typu, homopolysacharidy různého typu, heteropolysacharidy vznikají v organismech z jednoduchých sacharidů: n C6H12O6 (C6H10O5)n + n H2O stavební a zásobní látky rostlin i živočichů

Vlastnosti některé rozpustné ve vodě, jiné v ní bobtnají a tvoří viskózní roztoky, další jsou nerozpustné nemají redukční vlastnosti, protože glykosidové vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly nemají sladkou chuť

Homopolysacharidy Celulóza složka buněčných stěn vyšších rostlin, nejrozšířenější organická látka lineární polysacharid, tvořený D-glukózovými jednotkami spojenými glykosidyckými vazbami, řetězce tvořené molekulami glukosy jsou mezi sebou spojeny vodíkovými vazbami, toto spojení zajišťuje pevnost a pružnost celulózy nerozpustná ve vodě, pro člověka nestravitelná, složka vlákniny získává se ze dřeva jako surová celulóza - buničina a slouží jako surovina při výrobě papíru a v textilním průmyslu

Homopolysacharidy Škrob zásobní látka rostlin, ve vodě tvoří koloidní roztoky skládá se z mnoha molekul D - glukózy: Amylózy - obsahuje D-glukózové zbytky vázané a(1 4) glykosidickými vazbami, rozpouští se ve vodě Amylopektin – obsahuje D-glukózové zbytky vázané a(1 4) i a(1 6) glykosidickými vazbami, ve studené vodě se nerozpouští, ale bobtná získává se z brambor a obilovin, slouží k výrobě D-glukózy, lepidel, ethanolu, pudinků, důležitá složka potravy důkaz škrobu : s jódem dává modré zbarvení

Homopolysacharidy Glykogen Chitin Pektiny zásobní látka živočichů obsažen především v játrech a ve svalech je rozpustný ve vodě Chitin základní složka kutikuly členovců, buněčných stěn hub a některých řas Pektiny zásobní polysacharidy složité struktury obsaženy např. v jablkách, slupkách citrusů při zahřívání tvoří gely, čehož se využívá při výrobě džemů

Heteropolysacharidy jsou součástí buněčných stěn mikroorganismů, mezibuněčné hmoty a tělních tekutin

Použitá literatura: Karlson, Peter. Základy biochemie: vysokošk. učeb. 1. vyd. Praha: Academia, 1965 Kolář, Karel, Kodíček, Milan a Pospíšil, Jiří. Chemie II pro gymnázia: organická a biochemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1997. ISBN 80-7235-283-0. KOTLÍK, B. RŮŽIČKOVÁ, K. Chemie II v kostce pro SŠ, organická chemie a biochemie. Havlíčkův Brod : Fragment, 1997. ISBN 80–7200–057–8. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.