PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice CUKRY PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy nesprávně uhlovodany či uhlohydráty nebo cukry Jsou přírodní látky většinou rostlinného původu Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku Základní stavební jednotka je monosacharid C6 H12O6 Názvy jednotlivých sacharidů jsou zakončeny příponou - óza
Monosacharidy – obsahují jednu Zástupci sacharidů Monosacharidy – obsahují jednu základní stavební jednotku Zástupci: glukóza fruktóza galaktóza
Disacharidy – obsahují dvě stavební jednotky monosacharidů Zástupci : sacharóza maltóza laktóza sacharin – umělé sladidlo
Polysacharidy – tvořeny velkým počtem molekul monosacharidů Zástupci: škrob glykogen celulóza
FOTOSYNTÉZA Je složitý proces, který probíhá v zelených rostlinách, účinkem světla za pomoci zeleného barviva chlorofylu se vytvářejí z oxidu uhličitého a vody molekuly sacharidů. Rovnice: 6CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2
Podmínky fotosyntézy Vnější – oxid uhličitý, intenzita světla, voda Vnitřní – množství chlorofylu, stáří listů, minerální výživa rostlin
Fáze fotosyntézy Světelná fáze – v chloroplastech rostlin se vytváří energeticky bohaté chemické sloučeniny a enzymy Energie světelného záření využívají rostliny k fotolýze vody – uvolnění 02 2H20 4H + 02
Temnostní fáze bez přítomnosti světla za pomoci energie a enzymů vytvořených ve světelné fázi dochází ke vzniku molekul monosacharidů, ty se slučují na disacharidy nebo polysacharidy a ukládají se v zásobních orgánech rostlin – kořenech, plodech, hlízách
Zástupce monosacharidů Glukóza = hroznový cukr nachází se v tkáních rostlin a živočichů jako významný energetický zdroj bez glukózy nemůže fungovat mozek ani nervová soustava
Fruktóza = ovocný cukr nachází se především ve zralých plodech ovoce spolu s glukózou tvoří fruktóza hlavní součást medu Galaktóza – nemá sladkou chuť je obsažena v mléce savců při poruchách trávení galaktózy musí jedinci dodržovat přísnou dietu
Zástupce disacharidů Sacharóza = řepný, třtinový cukr - nejpoužívanější sacharid molekula je složena z molekuly glukózy a molekuly fruktózy vyrábí se z cukrové třtiny a cukrové řepy
Maltóza – sladový cukr Krystalická látka dobře rozpustná ve vodě Má stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza, je však mnohem méně sladká Vzniká např. ze škrobu při klíčení zrn ječmene
Laktóza – mléčný cukr výskyt pouze v mateřském mléku savců podílí se na zajištění výživy mláďat používá se jako pomocná látka při výrobě tabletek léků a vitamínů
Zástupce polysacharidů Škrob – složen ze 2 různých polysacharidů 70% tvoří rozpustná amylóza a 30% nerozpustný amylopektin v zelených rostlinách vzniká jako zásobní látka, je součástí mnoha potravin Glykogen (živočišný škrob) slouží jako zásobní látka živočichů a hub je uložen zejména v játrech a svalech
Celulóza - buničina Nerozpustný polysacharid tvořený molekulami glukózy Hlavní stavební materiál buněk Použití k výrobě papíru, vaty, textilií, celofánu pro lidský organismus nestravitelná
Všeho s mírou, i s komzumací sacharidů, protože méně je někdy více. Nezapomeň na jejich přírodní zdroje, ty jsou pro náš organismus nejvhodnější.