PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice CUKRY PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Sacharidy nesprávně uhlovodany či uhlohydráty nebo cukry Jsou přírodní látky většinou rostlinného původu Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku Základní stavební jednotka je monosacharid C6 H12O6 Názvy jednotlivých sacharidů jsou zakončeny příponou - óza

Monosacharidy – obsahují jednu Zástupci sacharidů Monosacharidy – obsahují jednu základní stavební jednotku Zástupci: glukóza fruktóza galaktóza

Disacharidy – obsahují dvě stavební jednotky monosacharidů Zástupci : sacharóza maltóza laktóza sacharin – umělé sladidlo

Polysacharidy – tvořeny velkým počtem molekul monosacharidů Zástupci: škrob glykogen celulóza

FOTOSYNTÉZA Je složitý proces, který probíhá v zelených rostlinách, účinkem světla za pomoci zeleného barviva chlorofylu se vytvářejí z oxidu uhličitého a vody molekuly sacharidů. Rovnice: 6CO2 + 6H2O  C6H12O6 + 6O2

Podmínky fotosyntézy Vnější – oxid uhličitý, intenzita světla, voda Vnitřní – množství chlorofylu, stáří listů, minerální výživa rostlin

Fáze fotosyntézy Světelná fáze – v chloroplastech rostlin se vytváří energeticky bohaté chemické sloučeniny a enzymy Energie světelného záření využívají rostliny k fotolýze vody – uvolnění 02 2H20  4H + 02

Temnostní fáze bez přítomnosti světla za pomoci energie a enzymů vytvořených ve světelné fázi dochází ke vzniku molekul monosacharidů, ty se slučují na disacharidy nebo polysacharidy a ukládají se v zásobních orgánech rostlin – kořenech, plodech, hlízách

Zástupce monosacharidů Glukóza = hroznový cukr nachází se v tkáních rostlin a živočichů jako významný energetický zdroj bez glukózy nemůže fungovat mozek ani nervová soustava

Fruktóza = ovocný cukr nachází se především ve zralých plodech ovoce spolu s glukózou tvoří fruktóza hlavní součást medu Galaktóza – nemá sladkou chuť je obsažena v mléce savců při poruchách trávení galaktózy musí jedinci dodržovat přísnou dietu

Zástupce disacharidů Sacharóza = řepný, třtinový cukr - nejpoužívanější sacharid molekula je složena z molekuly glukózy a molekuly fruktózy vyrábí se z cukrové třtiny a cukrové řepy

Maltóza – sladový cukr Krystalická látka dobře rozpustná ve vodě Má stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza, je však mnohem méně sladká Vzniká např. ze škrobu při klíčení zrn ječmene

Laktóza – mléčný cukr výskyt pouze v mateřském mléku savců podílí se na zajištění výživy mláďat používá se jako pomocná látka při výrobě tabletek léků a vitamínů

Zástupce polysacharidů Škrob – složen ze 2 různých polysacharidů 70% tvoří rozpustná amylóza a 30% nerozpustný amylopektin v zelených rostlinách vzniká jako zásobní látka, je součástí mnoha potravin Glykogen (živočišný škrob) slouží jako zásobní látka živočichů a hub je uložen zejména v játrech a svalech

Celulóza - buničina Nerozpustný polysacharid tvořený molekulami glukózy Hlavní stavební materiál buněk Použití k výrobě papíru, vaty, textilií, celofánu pro lidský organismus nestravitelná

Všeho s mírou, i s komzumací sacharidů, protože méně je někdy více. Nezapomeň na jejich přírodní zdroje, ty jsou pro náš organismus nejvhodnější.