Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co všechno už víte o fotosyntéze?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co všechno už víte o fotosyntéze?"— Transkript prezentace:

1

2 Co všechno už víte o fotosyntéze?
FOTOSYNTÉZA Co všechno už víte o fotosyntéze?

3 Fotosyntéza je velmi složitý proces, probíhá v několika stupních v zelených částech rostlin.
Dochází při ní, účinkem světla a za pomoci zeleného barviva chlorofylu, ke vzniku monosacharidů z oxidu uhličitého a vody. 6 CO H2O C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Ačkoli vypadá chemická rovnice fotosyntézy jednoduše, ve skutečnosti je celý proces vzniku monosacharidů velmi složitý.

4 Fotosyntéza probíhá ve dvou fázích – světelné (ve dne) a temnostní (v noci).
Ve světelné fázi zachycují různá rostlinná barviva světlo a jeho energie je postupně předávána molekulám zeleného barviva – chlorofylu a. Jakou barvu mají rostlinná barviva xantofyly a karoteny? Které ovoce nebo zelenina je obsahuje? Světelná energie uvolní ze složitých molekul chlorofylu a energeticky bohaté elektrony, které se účastní dalších chemických reakcí.

5 Světelná energie se tak přeměňuje na energii chemickou.
Ve kterých organelách rostlinné buňky se nachází chlorofyl? Energie světelného záření rostliny dále využívají ke štěpení molekul vody. Tato reakce se nazývá fotolýza vody H2O H + O2 Právě při této reakci se do atmosféry uvolňuje kyslík. chloroplasty

6 Bez přítomnosti světla se odehrává temnostní fáze fotosyntézy.
Za pomoci energie a enzymů vytvořených ve světelné fázi fotosyntézy dochází ke vzniku molekul monosacharidů ze vzdušného oxidu uhličitého a vody. Monosacharidy vzniklé při fotosyntéze se slučují na disacharidy (sacharóza) nebo polysacharidy (škrob). Ukládají se v zásobních orgánech rostlin – hlízách , plodech, kořenech atd. Objevitelem chemické reakce vzniku monosacharidů v rostlinách byl americký biochemik Melvin Calvin (1911 – 1997). Za svůj objev získal Nobelovu cenu.

7 Zjednodušené schéma průběhu fotosyntézy

8 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Co všechno už víte o fotosyntéze?"

Podobné prezentace


Reklamy Google