Polysacharidy
Sacharidy, které nejsou sladké Polysacharidy jsou makromolekulární látky, které vznikají polykondenzací, tj. spojováním velkého počtu molekul monosacharidů za současného vzniku mnoha molekul vody. n C6H12O6 → (C6H10O5)n + n H2O Mezi polysacharidy patří škrob, celulóza (buničina) a glykogen (živočišný škrob). Škrob je zásobní látka v zelených rostlinách, celulóza tvoří stěny rostlinných buněk a glykogen je zásobní látka živočichů. Polysacharidy
Vlastnosti škrobu a jeho důkaz Skupinová práce: Pozorujte vlastnosti škrobu ve zkumavce (a). Pak němu přilijte studenou vodu a dobře protřepejte (b).Vzniklé škrobové mléko vlijte do velmi horké vody v kádince.Tak připravíte škrobový maz, který ochlaďte ve studené vodě (c). Pak k němu přidejte několik kapek jodové tinktury (d). Pozorujte barevnou změnu (e). Vzniklý roztok zahřejte k varu (videoklip f snímek 15). Pozorujte změnu. Na závěr opět ochlaďte studenou vodou a pozorujte (videoklip g/15). a b c d e
Úkol 1: Na základě pozorování doplň text: K doplnění textu použij slova: modře, suspenze, pevná, mléko, bílá, maz, tinkturou, mizí, zchlazení Škrob je …., ….. látka, nerozpustná ve vodě. Vzniklá …….. škrobu a vody se nazývá škrobové ….., které po přilití do horké vody vytvoří škrobový … . Ten se jodovou ……… za studena zabarví tmavě ….. . Po zahřátí modrá barva …. a po opětovném ……… se znovu objevuje. Videoklip f Videoklip g
Kontrola úkolu 1 Škrob je bílá, pevná látka, nerozpustná ve vodě. Vzniklá suspenze škrobu a vody se nazývá škrobové mléko, které po přilití do horké vody vytvoří škrobový maz. Ten se jodovou tinkturou za studena zabarví tmavě modře. Po zahřátí modrá barva mizí a po opětovném zahřátí se znovu objevuje.
Význam sacharidů Úkol 2: Vyber ze dvou sloupců správné dvojice: Podílí se na výživě mláďat Škrob Tvoří stěny buněk Sacharóza Okamžitý zdroj energie Celulóza Nejpoužívanější sladidlo Glykogen Zásobní látka rostlin Glukóza Zásobní látka živočichů Laktóza Úkol 2: Vyber ze dvou sloupců správné dvojice:
Kontrola úkolu 2 Podílí se na výživě mláďat Laktóza Tvoří stěny buněk Celulóza Okamžitý zdroj energie Glukóza Nejpoužívanější sladidlo Sacharóza Zásobní látka rostlin Glykogen Zásobní látka živočichů Škrob
Užití sacharidů 4 2 1 3 Úkol 3: Ke každému výrobku přiřaď sacharid, z něhož se vyrábí - glukóza, sacharóza, maltóza, celulóza a škrob:
Kontrola úkolu 3 Víno – glukóza Kostkový cukr – sacharóza Pivo – maltóza Papír – celulóza Škrob na prádlo – škrob
Úkol 4: Shrnutí učiva Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky ……….. původu. Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou …………. . Nedůležitějšími monosacharidy jsou ……. a …….. . Glukóza (hroznový cukr) vzniká v rostlinách procesem zvaným ……….. . Sacharóza, patří spolu s …….. a laktózou do skupiny ……….. . Mezi polysacharidy patří škrob, …….. a …….. . Škrob je ……. látka v zelených rostlinách, celulóza tvoří stěny rostlinných ….. a …….. je zásobní látka živočichů. Škrob dokážeme ……. tinkturou.
Kontrola úkolu 4 Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu. Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou monosacharidy. Nedůležitějšími monosacharidy jsou glukóza a fruktóza. Glukóza (hroznový cukr) vzniká v rostlinách procesem zvaným fotosyntéza. Sacharóza, patří spolu s maltózou a laktózou do skupiny disacharidů. Mezi polysacharidy patří škrob, celulóza a glykogen. Škrob je zásobní látka v zelených rostlinách, celulóza tvoří stěny rostlinných buněk a glykogen je zásobní látka živočichů. Škrob dokážeme jodovou tinkturou.
Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canadian_Cab-merlot_blend.JPG Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_sugar.jpg Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weizenbier.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paper_450x450.jpg Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů, Mgr. Vaněk Vlastimil