Polysacharidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
SACHARIDY.
Bílkoviny.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Síra.
Příprava, vlastnosti, užití
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Polysacharidy

Sacharidy, které nejsou sladké Polysacharidy jsou makromolekulární látky, které vznikají polykondenzací, tj. spojováním velkého počtu molekul monosacharidů za současného vzniku mnoha molekul vody. n C6H12O6 → (C6H10O5)n + n H2O Mezi polysacharidy patří škrob, celulóza (buničina) a glykogen (živočišný škrob). Škrob je zásobní látka v zelených rostlinách, celulóza tvoří stěny rostlinných buněk a glykogen je zásobní látka živočichů. Polysacharidy

Vlastnosti škrobu a jeho důkaz Skupinová práce: Pozorujte vlastnosti škrobu ve zkumavce (a). Pak němu přilijte studenou vodu a dobře protřepejte (b).Vzniklé škrobové mléko vlijte do velmi horké vody v kádince.Tak připravíte škrobový maz, který ochlaďte ve studené vodě (c). Pak k němu přidejte několik kapek jodové tinktury (d). Pozorujte barevnou změnu (e). Vzniklý roztok zahřejte k varu (videoklip f snímek 15). Pozorujte změnu. Na závěr opět ochlaďte studenou vodou a pozorujte (videoklip g/15). a b c d e

Úkol 1: Na základě pozorování doplň text: K doplnění textu použij slova: modře, suspenze, pevná, mléko, bílá, maz, tinkturou, mizí, zchlazení Škrob je …., ….. látka, nerozpustná ve vodě. Vzniklá …….. škrobu a vody se nazývá škrobové ….., které po přilití do horké vody vytvoří škrobový … . Ten se jodovou ……… za studena zabarví tmavě ….. . Po zahřátí modrá barva …. a po opětovném ……… se znovu objevuje. Videoklip f Videoklip g

Kontrola úkolu 1 Škrob je bílá, pevná látka, nerozpustná ve vodě. Vzniklá suspenze škrobu a vody se nazývá škrobové mléko, které po přilití do horké vody vytvoří škrobový maz. Ten se jodovou tinkturou za studena zabarví tmavě modře. Po zahřátí modrá barva mizí a po opětovném zahřátí se znovu objevuje.

Význam sacharidů Úkol 2: Vyber ze dvou sloupců správné dvojice: Podílí se na výživě mláďat Škrob Tvoří stěny buněk Sacharóza Okamžitý zdroj energie Celulóza Nejpoužívanější sladidlo Glykogen Zásobní látka rostlin Glukóza Zásobní látka živočichů Laktóza Úkol 2: Vyber ze dvou sloupců správné dvojice:

Kontrola úkolu 2 Podílí se na výživě mláďat Laktóza Tvoří stěny buněk Celulóza Okamžitý zdroj energie Glukóza Nejpoužívanější sladidlo Sacharóza Zásobní látka rostlin Glykogen Zásobní látka živočichů Škrob

Užití sacharidů 4 2 1 3 Úkol 3: Ke každému výrobku přiřaď sacharid, z něhož se vyrábí - glukóza, sacharóza, maltóza, celulóza a škrob:

Kontrola úkolu 3 Víno – glukóza Kostkový cukr – sacharóza Pivo – maltóza Papír – celulóza Škrob na prádlo – škrob

Úkol 4: Shrnutí učiva Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky ……….. původu. Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou …………. . Nedůležitějšími monosacharidy jsou ……. a …….. . Glukóza (hroznový cukr) vzniká v rostlinách procesem zvaným ……….. . Sacharóza, patří spolu s …….. a laktózou do skupiny ……….. . Mezi polysacharidy patří škrob, …….. a …….. . Škrob je ……. látka v zelených rostlinách, celulóza tvoří stěny rostlinných ….. a …….. je zásobní látka živočichů. Škrob dokážeme ……. tinkturou.

Kontrola úkolu 4 Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu. Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou monosacharidy. Nedůležitějšími monosacharidy jsou glukóza a fruktóza. Glukóza (hroznový cukr) vzniká v rostlinách procesem zvaným fotosyntéza. Sacharóza, patří spolu s maltózou a laktózou do skupiny disacharidů. Mezi polysacharidy patří škrob, celulóza a glykogen. Škrob je zásobní látka v zelených rostlinách, celulóza tvoří stěny rostlinných buněk a glykogen je zásobní látka živočichů. Škrob dokážeme jodovou tinkturou.

Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canadian_Cab-merlot_blend.JPG Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_sugar.jpg Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weizenbier.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paper_450x450.jpg Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů, Mgr. Vaněk Vlastimil