Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Integrovaný plán rozvoje Města Bruntál
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Měkké projekty a obce, případová studie. 01 MEPCO – Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha 6 Projekt je spolufinancován.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Měkké projekty a obce, případová studie 01 MEPCO – Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha 6 Projekt je spolufinancován.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
FONDY EU Programové období
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrované projekty měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech MEPCO – Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova 1 160 41 Praha 6 www.mepco.cz . Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 01

Obsah Chytrá administrativa – kde se to vzalo? Projekt BSC – vklad MEPCO 2007 – 2013, příležitost pro modernizaci – integrované plánování Alternativní zdroje financování modernizace veřejné správy

Chytrá administrativa? Strategické obecné zásady společenství, 2005 Národní rozvojový plán, 2006 Národní strategický referenční rámec, 2007 „Od úřadu k veřejné službě!“ „Od tradiční byrokracie k new public managementu“ „Veřejná správa jako komplexní služba“

Neúplný výčet trendů Partnerství při realizaci služeb Integrované plány rozvoje, koordinace politik na území města Principy „pákového“ financování, návratnost dotací! eGovernment Strategické a projektové řízení v praxi měst Přenos „business modelů“ Nové trendy v řízení lidských zdrojů (sdílení odborníků, dočasné pozice, aj.) Mezinárodní úlohy řízení veřejné správy

Projekt: Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech Datum zahájení projektu: Únor 2006 Datum ukončení projektu: Únor 2008 Zdroj financování: Evropský sociální fond a státní rozpočet ČR Rozpočet projektu: 6,7 mil. Kč Ověření možností financování „chytré administrativy“ Metody : BSC, benchmarking, CAF

Partneři Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. CERT Kladno, s.r.o. Ministerstvo vnitra ČR

V čem je projekt inovativní? Projekt se jako první soustředil na zavedení moderních metod řízení do obcí, které dosud žádné nástroje nepoužily. Projekt pomáhá pokračovat ve zdokonalování těch obcí, které již mají zkušenosti z nasazení prvního nástroje. Projekt není zaměřen na jednu metodu, ale zabývá se třemi nejvhodnějšími metodami a jejich vztahy.

BSC- vklad MEPCO do projektu Nástroj pro řešení komplexních problémů v dlouhodobé perspektivě. Prostředek k dovedení strategie k realizaci. Nástroj pro zapojení zájmových skupin do realizace strategie. Prostředek pro komunikaci složitých problémů.

Převedení vize a strategie: Čtyři perspektivy Finanční “Co nazvou dárci úspěšným rozhodnutím?” Cíle Měřítka Záměry Iniciativy Zákazník Interní podnikové procesy “Abychom uspokojili dárce a zákazníky – které procesy musí být perfektní?” “Jak nás musí vidět zákazník, abychom dosáhli své vize?” Cíle Měřítka Záměry Iniciativy Vize a strategie Cíle Měřítka Záměry Iniciativy Učení se a růst “Jak udržet a rozvinout schopnost učení se a růstu, abychom dosáhli vize?” Cíle Měřítka Záměry Iniciativy 4

Vytvoření strategické mapy

Výběr nejdůležitějších strategických témat

Strukturální fondy 2007 - 2008 Příležitost realizovat projekty s dotací EU Příležitost otestovat inovativní přístupy Příležitost k mezinárodní spolupráci Příležitost přivést talenty k práci ve veřejné správě Národní strategický referenční rámec 2007 - 2013

MF(Platební orgán) MMR (koordinátor NSR) Evropská komise Konvergence (Cíl1) Region. Konkurencesch. a zaměstnanost (Cíl 2) Evropská územ. spolupráce (Cíl 3) OP ŽP (MŽP) OP Praha (ERDF) Meziregionální spolupráce OP Doprava (MD) OP Praha (ESF) Nadnárodní spolupráce OP Vzdělávání (MŠMT) CBCX CBC2 CBC OP Zaměstnanost (MPSV) OP Podnikání a inovace. (MPO) OP VaV, znalost ekon. (MŠMT, UV) ROPX ROP2 ROP1 IOP (MMR) OP TP NSR (MMR)

Návod pro města – Integrované plány Komplexní rozvojový nástroj logicky propojených a vzájemně podmíněných projektů zpravidla investiční a neinvestiční povahy. Strategický dokument vs. implementační nástroj vazba na strategický rozvojový plán, ale vybrány jen části které lze financovat ze SF a dalších zdrojů včetně privátních, tj. fondová strategie města. Křížové financování kombinace „měkkých a „tvrdých“ aktivit

Prioritní oblasti IPRM Přitažlivá města – dostupnost služeb, přírodní a fyzické prostředí, architektura, cestovní ruch, kultura. Životní prostředí – ochrana ovzduší, ochrana vod, ochrana krajiny a přírody, nakládání s odpady, obnovitelné zdroje energie. Dostupnost a mobilita - dopravní plánování, zklidňování dopravy, bezpečnost, alternativní dopravní prostředky.

Prioritní oblasti IPRM Ekonomický rozvoj – podpora malých a středních podniků a drobných podnikatelů, podpora zaměstnanosti. Sociální integrace - vysoká nezaměstnanost, lepší zaměstnanost prostřednictvím kvalitnějšího vzdělávání a odborné přípravy, podpora sociálního začlenění a rovných příležitostí pro všechny, posílení bezpečnosti občanů. Správa věcí veřejných - „smart governance“ – města a regiony, integrovaný přístup k udržitelnému rozvoji měst, účast občanů, sítě a výměna zkušeností.

Mezinárodní spolupráce – alternativní financování INTERREG IV C – přenos zkušeností v rámci celé Evropy INTERREG IVB – spolupráce ve střední Evropě Specifické zdroje – komunitární programy, ale také například OPAC Bulharsko

Evropská přidaná hodnota – co se od nás očekává?! Propojení regionů a růst jejich konkurenceschopnosti Schopnost sdílet a realizovat inovační přístupy Naučit se komunikovat v multikulturním prostředí Přinést viditelné projekty/předinvestiční příprava Integrovat různé sektorální politiky do rozvoje města/regionu

Přidaná hodnota projektu Inovační přístupy – vždy zvýšené riziko, grant toto riziko snižuje. Příprava investičních projektů – chybí data (analýzy), je nedostatek prostředků na detailní technicko ekonomické studie, je podceňována jejich potřeba. Změna image města – zapojování do EU projektů posiluje pověst města. Znalosti a kvalita lidí – účast na mezinárodním projektu může být motivační faktor, vede k užívání cizích jazyků a zlepšuje znalosti pracovníků měst.

MEPCO – kontaktní údaje MEPCO, s.r.o. Thákurova 1, Praha 6 T: 220 515 047 www.mepco.cz Kontaktní osoby: Ing. Zdeněk Hušek zdenek.husek@mepco.cz PhDr. Ing. Martina Křepelková martina.krepelková@mepco.cz