Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Ing. Lenka Štibrányiová
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Kapitálový trh jako zdroj financování
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Cvičení 16 – Trh kapitálu a kapitálových statků
Produkty finančního trhu
Akcie téma „Finanční produkty“
Firma a jejich cíle.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Klasifikace investic v podniku
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
TRH PRÁCE, TRH KAPITÁLU, TRH PŮDY
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při poklesu ceny  Řešení.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Příklady posunu funkce nabídky:  Množství.
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Jak vznikne rovnováha na trhu  Zásady.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Nabídka na trhu výrobků a služeb  Nabídka.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při růstu ceny  Řešení.
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Mgr. Marcela Stryjova.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Poptávka na trhu výrobků a služeb  Poptávka.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Celkový a mezní produkt
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
KAPITÁLOVÝ TRH. PODSTATA KAPITÁLOVÉHO TRHU Definujte kapitálový trh (vysvětlete jeho podstatu) Kdo se na KT (kapitálovém trhu = finanční trh) spolu potkává?
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a management I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Posuny poptávkové funkce:  Poptávané.
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
EU_62_A_sada 2_04_M_Úspory a půjčky domácnosti_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kam s penězi, aby nezahálely
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Kam s penězi, aby nezahálely – Pracovní list
Výrobní činitelé v podniku
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Trh kapitálu Co je kapitál? Formy kapitálu Úroková míra Graficky trh kapitálu Vyučující PhDr. Jan Sinkule

Kapitál jsou de facto peníze, které plodí (přinášejí) další peníze. Co je to kapitál? Vyrobený výrobní faktor, je to vstup do ekonomiky, ale zároveň je výstupem z ekonomiky, proto se mu říká druhotný výrobní faktor - práce a přírodní zdroje jsou primárními výrobními faktory. Kapitál jsou de facto peníze, které plodí (přinášejí) další peníze. Formy kapitálu: Kapitál fyzický: to je kapitál, který v podniku má podobu strojů, zařízení a budov. Kapitál finanční: to je majetek dlouhodobé povahy, který se pořizuje za účelem získávání výnosů v budoucnosti, např. vklady, cenné papíry, půjčky apod. Kapitál jsou vlastně vždy úspory domácností. Domácnosti nabízejí své úspory firmám a ty si úspory kupují za určitou cenu. Firmy se po kapitálu poptávají, protože jej potřebují ke své činnosti – poptávka po úvěru. Cenou kapitálu je úrok.

Úrok - je částka, která se platí navíc při půjčení peněz. Poměr úroku k původním penězům (násobeno 100) je úroková míra - i. Příklad: Vypočti úrokovou míru, když jsi půjčil l00.000 a vrátilo se ti po roce 120.000. úrok Vzorec i = . 100 základní vklad (půjčka) Jaký je výsledek? 20% Pamatuj!!! I když jde podnikatel pro peníze do banky, stejně si půjčuje naše peníze (úspory).

Rovnováha na trhu kapitálu i – úroková míra S-nabídka úspor domácností E-rovnováha na trhu iE-rovnovážná úroková míra D- poptávka firem po kapitálu QE- stejně velké nabízené a poptávané množství QK- množství úspor (kapitálu)