Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová VY_32_INOVACE_20_Matematika pro 7.ročník_Úrok a úroková míra Téma: Úrok a úroková míra Vytvořeno: květen 2012 CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Digitální učební materiál je určen pro žáky 7. ročníku základní školy. Výpočet úroku a úroková míra jsou součástí učiva o procentech a také spadají do finanční matematiky. Materiál je vhodný pro prezentaci na interaktivní tabuli.

3 Úrok a úroková míra Finanční matematika

4 Celkem………………..půjčka + úrok (Kč)
Příklad 1 Pan Novák si v bance půjčil Kč na jeden rok. Banka stanovila roční úrokovou míru 14%. Kolik celkem vrátí pan Novák bance na konci roku? Půjčka ……………100% Kč Úrok………..……..14% x Kč Celkem………………..půjčka + úrok (Kč)

5 Celkem………………..půjčka + úrok (Kč)
Půjčka ……………100% Kč Úrok………..……..14% x Kč Celkem………………..půjčka + úrok (Kč) Výpočet: Odpověď: Celkem pan Novák zaplatí Kč.

6 Finanční matematika Pojmy:
Úvěr (půjčka) – peníze, které si půjčíme (př Kč) Úroková míra – o kolik % se zvýší půjčená částka za určité období (roční úroková míra, měsíční úroková míra,….)- (př. 14%) Úrok – částka, kterou zaplatíme navíc (př Kč)

7 Daň z úroku………..15% z úroku (x)…….....…y Kč
Příklad 2 Pan Dvořák si uložil do banky Kč s roční úrokovou mírou 8%. Kolik peněz si za rok může z banky vybrat? Pozor! Musí zaplatit daň z úroku 15%. Vklad……………….100% Kč Úrok…………….…8% x Kč Daň z úroku………..15% z úroku (x)…….....…y Kč Celkem………………….vklad + úrok – daň z úroku

8 Daň z úroku………..15% z úroku (x)…….....…y Kč
Vklad……………….100% Kč Úrok…………….…8% x Kč Daň z úroku………..15% z úroku (x)…….....…y Kč Celkem………………….vklad + úrok – daň z úroku Výpočet: Odpověď: Pan Dvořák může vybrat ,40 Kč.

9 Finanční matematika Pojmy:
Vklad, jistina, kapitál – naše peníze, které poskytneme (půjčíme) bance Daň z úroku – platí vždy ten, pro koho je úrok příjmem

10 Použité zdroje


Stáhnout ppt "ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová"

Podobné prezentace


Reklamy Google