Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Jak vznikne rovnováha na trhu  Zásady.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Jak vznikne rovnováha na trhu  Zásady."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Jak vznikne rovnováha na trhu  Zásady správného znázornění posunu funkce a posunu bodu po funkci

2 Rovnovážná cena je cena, která vyčistí trh, tzn. taková cena, při které jsou výrobci ochotni nabídnout takové množství zboží, které jsou kupující ochotni při této ceně koupit. Jde o oboustrannou ochotu: -kupujících koupit za tuto cenu toto množství -prodávajících prodat za tuto cenu toto množství. Trh je místo, kde se střetává nabídka s poptávkou. Střetávání nabídky a poptávky na trhu vytváří tzv. rovnovážnou cenu. Matematicky: PE = f (QD, QS) E - rovnováha – eguilibrium, tedy PE je rovnovážná cena Rovnovážná cena je funkčně závislá na poptávaném a nabízeném množství. Graficky: Podívejme se, jak sestrojit graf rovnováhy na trhu:  vycházíme z grafu nabídky a poptávky z předchozího výkladu:

3 P Q S D E PE QE Rovnováha na trhu

4 Zásady správného znázornění změn na diagramu nabídky (S) a poptávky (D):  Zeptám se: Je to cena, která vyvolá změny na trhu?  Odpovím si ano a pak půjde o posun bodu po křivce (nahoru nebo dolů)!  Odpovím si ne a pak půjde o posun celé křivky!  ZEPTÁM SE, JDE V PRVÉ ŘADĚ O NABÍDKU NEBO O POPTÁVKU?  Pokud jde o poptávku, budu posouvat poptávku, pokud jde o nabídku, budu posouvat nabídku  Pokud se množství sníží – budu posouvat funkci vždy doleva, pokud se množství zvýší, vždy budu posouvat doprava.


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Jak vznikne rovnováha na trhu  Zásady."

Podobné prezentace


Reklamy Google