Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při poklesu ceny  Řešení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při poklesu ceny  Řešení."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při poklesu ceny  Řešení nerovnováhy tržními silami

2 Jak to znázorníš? 1.Snížíš cenu, tzn. že půjde o posun bodu po funkci, snížíš cenu PE na ose y na P‘. Označíš nižší cenu přímkou rovnoběžnou s osou x, která znamená, že je všechno levnější. 2.Vzniknou ti průsečíky s funkcí D a s funkcí S. 3.Z průsečíků spustíš kolmice na osu x a zjistíš nabízené množství (QS) a i poptávané množství (QD) zboží při nové ceně 4.Protože nabízené množství je menší než poptávané množství, vznikne na trhu nedostatek zboží Kdy vzniká nerovnováha při poklesu ceny?  Vždy, když změny na trhu vyvolá pokles ceny. Zlevnilo se, vláda zlevnila apod.

3 P Q S D E PE QE Nerovnováha na trhu - vzniká při jiných, než při rovnovážných cenách Nerovnováha při poklesu ceny: Výchozím stavem nerovnováhy je rovnováha. Znázorni na grafu rovnováhy pokles ceny:

4 P Q S D E PE QE P‘ QSQD Toto je nedostatek zboží na trhu, je velké poptávané množství zboží a malé nabízené množství zboží

5 Řešení nedostatku tržními silami :  Zboží je žádané, a proto poptávající zvyšují ceny – přeplácejí se. Nastává tzv. konkurence na straně poptávky.  Někteří kupující již si nemohou koupit při vyšších cenách více zboží - klesá QD.  Výrobci postupně zvyšují nabízené množství, protože cena roste a vyplatí se jim prodávat více - stupá QS.  Nedostatek se postupně snižuje až do bodu rovnováhy.  Ukaž na grafu rovnováhy, jak se nedostatek snižuje.


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Nerovnováha při poklesu ceny  Řešení."

Podobné prezentace


Reklamy Google