Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu  Dnešní hodnota aktiv  Porovnání podnikatelských aktivit

2 Výnosová míra z kapitálu Vyjadřuje čistý výnos z každé investované peněžní jednotky kapitálu, počítá se: roční čistý výnos.100 (výsledek je v procentech) vložená investice Při různých aktivitách se počítá výnosová míra z kapitálu pro každou aktivitu a vybírá se ta nejvýhodnější. Příklad: Koupím byt za 2.000.000 Kč a pronajímám jej za 120.000 Kč ročně. Amortizace, opravy apod. jsou 20.000 Kč. Jaká je výnosová míra? 5 %

3 Dnešní hodnota aktiv Je to výpočet, který se používá, když potřebuji ocenit nějaký kapitálový statek, např. když jej chci prodat apod. Vždy musím porovnávat, jaký zisk mě přinese můj majetek používaný k podnikání s úrokovou mírou na uložení stejné sumy peněz. vzorec: NN - trvalé roční příjmy PV = i - úroková míra v desetinném vyjádření iPV - dnešní hodnota aktiv Příklad: Budeme chtít prodat byt, který nese ročně 100.000 Kč čistého příjmu. Roční úroková míra na uložené peníze v bance je 5 %. Jaká bude jeho dnešní hodnota? 2 000 000 Kč Porovnejte výsledek s vloženou investicí.

4 Změňte úrokovou míru na 10% a vypočítejte dnešní hodnotu: Změňte úrokovou míru na 2% a vypočítejte dnešní hodnotu: 1 000 000 Kč 5 000 000 Kč Porovnejte nejvyšší dosaženou hodnotu s původní investicí a zdůvodněte, proč je nejvýhodnější! Porovnání podnikatelských aktivit: Když chci zjistit, jak nejlépe použiji peníze, tak porovnávám jejich roční výnosové míry při různém použití. Firma: roční zisk _______________. 100 vložený kapitál

5 Akcie dividendy. 100 tržní cena akcie ( akcie se vždy prodávají za tržní ceny) (nominální cena je při vydávání akcií) Banka úrok. 100 vklad v bance Pokud jsou výnosové míry stejné, je na první pohled jedno, jak peníze použiji. Anebo tomu tak není? Co vše ovlivňuje podnikatelské rozhodování? Uveď alespoň čtyři faktory: Co je to portfolio?


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google