Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka"— Transkript prezentace:

1 Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Úroky jsou nákladem

2 Metoda efektivní úrokové míry
Podnik Rich půjčil podniku Poor 1 mil. Kč (v rámci pomoci podniků ve skupině) na 10 % úrok p.a. na dva roky (použijeme složené úročení). Nárok na úrok nabíhá s postupem času, proto o něm budeme účtovat postupně. Pohledávka v r. 2016: x (1+i)2 = 1. rok úrok činí 2. rok úrok činí Podnik Rich vykazuje postupně následující pohledávky: Poskytnuté/přijaté půjčky jsou Pasivní/Aktivní účet? Hodnota pohledávky 1 mil.

3 První rok – podnik Rich: 1) (+A, -A), 2) (+A, +P Výnosy zvyšuji Z):
Poskytnuté půjčky (A) Peníze V – úroky 1 mil ) 1 mil. 100 tis ) 100tis. Druhý rok: Poskytnuté půjčky V – Úroky (662) PZ tis ) 110 tis. 110 tis. Třetí rok Poskytnuté půjčky Peníze PZ tis. 1) tis ) tis. Z pohledu podniku Poor obdobně, postupně narůstá závazek díky úrokům, které jsou nákladem (N-Úroky(562). Na konci půjčku splatí. Podnik A: Poskytnutí půjčky v rámci podniků, s nimiž tvoří účetní jednotka celek – Výpis z BÚ 352 / 221 Úhrada pohledávky ve skupině - VBÚ 221/ 352 Podnik B: Přijetí půjčky v rámci skupiny podniků, s nimiž tvoří účetní jednotka celek - VBÚ 221/ 362 (P) Úhrada závazku podnikům ve skupině - VBÚ 362 / 221

4 Časové rozvržení ročních úroků
Úroky pocházejí z finančních činností podniku. Proto náklady/výnosy se nezapočítávají do provozního zisku, ale do finančního zisku. Mějme předchozí příklad, kdy k půjčení částky došlo V tom případě je nutné zohlednit měsíční trvání (banky dělají denní). Obdobně jsme to řešili u odpisů. Úrok Od do 1/4 ze 100 tis. = /4 ze =102500 ¾ ze = 82500 Celkem 210000

5 Úvěr u banky: úrok, úmor, anuita
Anuita je konstantní platba po smluvené období. Obvykle se jedná o pravidelnou splátku úvěru. Jedná se o platbu, která je složena ze splátky jistiny a úroku. Její výše je ve zvoleném období neměnná, plynule se mění pouze poměr mezi splátkou (úmorem) a úrokem, kdy zpočátku je vyšší poměr mezi úrokem a splátkou jistiny. Na konci doby splatnosti se poměr snižuje. Úmor je vracení půjčených peněz/jistiny (není náklad! Snížení dlouhodobého závazku vůči bance) Úrok je náklad!

6 Splátka (anuita) – úrok – úmor

7 Směnky a dluhopisy Půjčky stvrzeny cenným papírem. Vydává dlužník proti přijetí peněz. Zní na částku, která má být vrácena, nikoliv na částku, kterou si dlužník půjčil. Podle předchozího případu by směnky či dluhopisy zněly na nominální hodnotu Kč. Názvy účtu u věřitele by měly název Nakoupené dluhopisy/Směnky k inkasu, u dlužníka by se jmenovaly Emitované dluhopisy/Dlužné směnky.


Stáhnout ppt "Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka"

Podobné prezentace


Reklamy Google