Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce  Produktivita práce  Příklad

2 Dělba práce, specializace a kooperace  Lidé se v ekonomické činnosti jednak specializují  a jednak vyrábějí společně, jsou závislí na činnosti jiných lidí.  "Ten dělá to a ten zas ono". SPECIALIZACE je soustředění se na určitou dílčí činnost, pro kterou mám lepší předpoklady, než ostatní. KOOPERACE společná účast na určité činnosti, např. na výrobě určitého statku. PRODUKTIVITA PRÁCE (PP) je výrobní účinnost vynakládané práce. V praxi se měří většinou množstvím statků, které se vyrobí za určitou časovou jednotku apod. Výpočty: Produktivita práce (PP) = počet výrobků/počet pracujících Efektivnost nákladů = tržby/náklady

3 DĚLBA PRÁCE = rozdělení veškeré práce ve společnosti: a) přirozená dělba práce - např. muži a ženy - rychlejší a pomalejší - chytří a méně chytří b) společenská dělba práce - historicky známe tři velké vlny: 1. oddělení pastevců a zemědělců- zemědělství 2. oddělení řemesel- průmysl 3. oddělení kupců- obchod a služby Dokážeš zařadit společenskou dělbu práce do historických souvislostí? Kdy k tomu asi došlo?

4 Vypočítej:  a) produktivitu práce jednoho pracovníka  b) efektivnost jedné koruny vyplacených nákladů z následujících údajů: Počet výrobků2 500 kusů Cena 1 výrobku50,-Kč Počet pracovníků2 Průměrné mzdové náklady na jednoho pracovníka15 000,-Kč Jak to uděláš? Dosadíš do výše uvedených vzorců! Výsledek a) Produktivita práce je 1250 kusů Výsledek b) Efektivnost 1,-Kč mzdových nákladů je zaokrouhleno 4,17,-Kč

5 Co to znamená? Dokážeš spočítat zisk firmy? Dokážeš spočítat procento ziskovosti (míru zisku)? Dokážeš spočítat, kolik firmě přinese 1,-Kč investovaných nákladů? Zisk je 95 000,- Kč 317% Přinese 4,17,- Kč na tržbách, tedy na zisku 3,17,-Kč.


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce."

Podobné prezentace


Reklamy Google