Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

B) Nabídková funkce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "B) Nabídková funkce."— Transkript prezentace:

1 B) Nabídková funkce

2 Zákon nabídky Nabídka v krátkém a v dlouhém období Funkce nabídky Posuny podél křivky nabídky a posuny křivky nabídky

3 Zákon nabídky Základní zákon nabídky:
čím vyšší je cena zboží, tím větší bude nabízené množství za předpokladu neměnných ostatních faktorů (ceteris paribus) při konst. průměrných nákladech bude růst ceny vytvářet vyšší zisk na jednotku - s rostoucí cenou existuje větší podnět ke zvýšení nabídky.

4 Nabídka v krátkém a v dlouhém období
krátké – lze měnit množství alespoň jednoho vstupu, ale ne všech, alespoň jeden je fixní (výrobce může měnit množství L, ale K je fixní) dlouhé – lze měnit množství všech vstupů (výrobce může měnit množství L i K) U některých zboží a služeb nemůže být produkce v krátkém období zvýšena, ani pokud dochází k prudkému nárůstu jejich cen - křivka nabídky bude v krátkém období, v porovnání s dlouhouhodobou křivkou nabídky, velmi strmá. (Např. pokud cena určitého typu domu rapidně roste, tak stavebníci nejsou schopni okamžitě reagovat na tuto změnu.)

5 Funkce nabídky QS = f (PX , PY , PVF , T, N, A, W)
kde f znamená "je funkcí", PX značí cenu produktu, PY ceny ostatních statků produkovaných firmou (ať už komplementů nebo substitutů), PVF ceny používaných faktorů produkce, T stav technologie, N počet výrobců v odvětví, A cíle (teoreticky rozdílné) každé firmy v odvětví a W značí vliv počasí

6 Posuny podél křivky nabídky a posuny křivky nabídky
Křivka nabídky je znázorněna za předpokladu, že všechny ostatní proměnné ovlivňující úroveň produkce zůstanou neměnné (ceteris paribus). Pokud se hodnota některé z těchto proměnných změní, jako např. mzdové sazby (a tedy cena páce), křivka nabídky se posune. Z tohoto důvodu jsou tyto proměnné rovněž označovány jako parametry změny. Při změně ceny statku dojde k posunu po (podél) křivky nabídky (dochází ke změně nabízeného množství).

7 Posuny podél křivky nabídky a posuny křivky nabídky
Křivka nabídky je znázorněna za předpokladu, že všechny ostatní proměnné ovlivňující úroveň produkce zůstanou neměnné (ceteris paribus). Pokud se hodnota některé z těchto proměnných změní, jako např. mzdové sazby (a tedy cena páce), křivka nabídky se posune. Z tohoto důvodu jsou tyto proměnné rovněž označovány jako parametry změny.


Stáhnout ppt "B) Nabídková funkce."

Podobné prezentace


Reklamy Google