Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_62_A_sada 2_04_M_Úspory a půjčky domácnosti_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_62_A_sada 2_04_M_Úspory a půjčky domácnosti_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková."— Transkript prezentace:

1 EU_62_A_sada 2_04_M_Úspory a půjčky domácnosti_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace slouží k seznámení s pojmy, které souvisí s úsporami a půjčkami domácností Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika/Finanční gramotnost Tematická oblast/téma Finanční produkty/Úspory a půjčky Výsledky vzdělávání - zvládat objasnění pojmů úspora a půjčka Klíčová slovaSpoření, úspora, úrok, půjčka, dluh, lichva, exekuce, exekutor Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: 18. 2. 2013 Třída: I. PRŠ 2 Zdroj [ online]. [13-2-2013]. Dostupné z URL:

2 Každá domácnost má své plány, své cíle, svá přání. Pokud jí chybí peníze má 2 způsoby, jak je získat:  spoření  půjčka

3 SPOŘENÍ V bance Celková naspořená částka na účtu: vklad + úrok = částka na účtu

4 V bance Celková výše dluhu: Půjčená částka + úrok = dluh (splácená částka)

5 Pokud vložím peníze do banky(půjčím jí je), banka nám vrátí větší částku, než jsme jí půjčili. Peníze vrácené navíc jsou úrok. Je to peněžitá odměna za půjčení peněz. Velikost úroku je závislá na úrokové míře, kterou stanovuje banka a udává se v procentech(%).

6 Lichva – půjčování peněz za nadměrný úrok Exekuce- úřední odebrání majetku Exekutor- vykonává exekuci

7 Rodina Novákových má naspořeno10 000 Kč a momentálně je nepotřebují. Příklady, jak s nimi mohou naložit: 1.Nechají si je schované doma. 2.Dají je do banky na účet. Za půl roku budou mít na účtu 10 100 Kč a můžou si je vybrat. 3.Peníze investují a koupí si sběratelské mince. Za půl roku je prodají za 10 500 Kč. 4.Koupí si televizor, za půl roku je jeho cena o 3000 Kč menší. Rozhodni, kdy je výnos nulový, kdy je kladný a kdy je záporný.

8 Výši výnosu ovlivňují:  úrok  poplatky V případě vkladů můžeme počítat: výnos= úrok-poplatky

9 1. Jaké máme možnosti, chceme-li si něco koupit a nemáme na to peníze. 2. Je půjčka vhodným řešením při nedostatku peněz? 3. Jaký je postup při neplacení dluhu?


Stáhnout ppt "EU_62_A_sada 2_04_M_Úspory a půjčky domácnosti_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google