Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
1. Jezu Kriste, štědrý kněže, | s Otcem, Duchem jeden Bože, | štědrost tvá je naše zboží | z tvé milosti.
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
ZNAMENÍ 7 JEŽÍŠOVÝCH ZÁZRAKŮ O NĚČEM VÍC ALIANČNÍ TÝDEN MODLITEB 2014.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Nové hospodaření litoměřické diecéze počínaje rokem 2014 Otázky a odpovědi k novému modelu financování církví na základě majetkového narovnání.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Salesiáni spolupracovníci ASC
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
…Vystupte na horu, přivezte dříví a budujte dům… Pachtíte se za mnoha věcmi a máte z toho málo… Ageus
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
POKUŠENÍ S hudbou – úvod k tématu POKUŠENÍ.
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Ježíš.
Stát Definice, funkce, typy.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Fundament a jeho strukturace
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Transkript prezentace:

Teologický rozměr majetkového vyrovnání

Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo tajemné tělo  Viditelné shromáždění i duchovní společenství  Pozemská i nadpozemská skutečnost Tyto rozměry tvoří jedinou složenou skutečnost srůstající z lidského a božského prvku (KKC 771) Tato dvojí tvář církve – božská a lidská – působí těžkosti při chápání její existence a poslání.

Církev jako rodina Církev můžeme přirovnat k rodině  Má svou hlavu – Ježíše Krista  Jsme bratři a sestry  Život rodiny přesahuje za hranice smrti Rodina je komplexní životní prostředí pro její členy. Rodina má být inspirací pro ty, kdo jejími členy nejsou.

Církev jako rodina Pro rodinu církve musí být vyžadována spravedlnost  Celý proces majetkového vyrovnání je především problémem spravedlnosti –tedy ctnosti. Rodina církve musí sledovat svůj cíl  Oslava Boží  Spása člověka  Hlásání evangelia

Kam patříme? Být součástí církve znamená:  Být křesťanem  Patřit do farnosti  Patřit do diecéze – místní církve  Patřit do církve – tj. univerzální církve Patřit do církve znamená, že její život je součástí mého života.  Z hlediska nadpřirozeného  Stejně jako z hlediska přirozeného

Pozemský život církve Církev jako společnost potřebuje takové prostředky k životu jako každá jiná společnost  Právní rámec pro svou existenci  Právní prostředí pro jistotu své existence  Administrativu a organizaci pro to, aby byla uspořádaná  Ekonomické prostředky pro to, aby mohla plnit své poslání

Ekonomie není bezbožná Teologie hovoří dokonce o ekonomii spásy Uvnitř církve platí stejné zákonitosti jako vně  Ani církev nemůže být živa ze vzduchu  Aby mohly být výdaje, musí být příjmy  Do kostela chodí stejní lidé, jako chodí po světě  Rozpočet církve na všech úrovních je rozpočtem soukromým  Nelze zaměňovat zbožnost a spoléhání na Boha s nezodpovědností

Co mohu pro církev udělat? Snažit se o vzdělání a pochopení života církve Ověřit si informace, které jsou prezentovány v médiích Chápat farnost, diecézi i univerzální církev jako svou rodinu:  Která má právo na místo na světě a na dobrou pověst.  Která má být přítomna nejen v kostele, ale celém běžném životě.  Jejíž členové jsou řádnými občany se všemi povinnostmi, ale i právy.

Jak je to s ekonomickou podporou církve? K čemu jsou sbírky, když máme miliardy z restitucí?  Nemáme miliardy, ale milióny, ne o moc víc než v dobách minulých  Opravy kostelů a běžný provoz byly hrazeny z příspěvků věřících (domácích i ze zahraničí) již v uplynulém období  Finanční spoluúčast je projevem sounáležitosti s církví  Máme zájem o to, co se ve farnosti (v diecézi, na světě) děje  Pomáháme nést tíži odpovědnosti knězi (biskupovi, papeži)  Vyžadujeme kontrolu hospodaření, které se tak stává transparentnějším  Přicházíme s řešeními, která nevyžadují velké finanční náklady

Co na závěr? Církev je naším domovem, naší rodinou.  Modlitba Otče náš – stejnou váhu má prosba „přijď království tvé“ jako prosba „chléb náš vezdejší dej nám dnes“.  Modlíme se v první osobě množného čísla – což znamená, že jsme členové jedné domácnosti.  Radosti našich bratří a sester jsou našimi radostmi, stejně jako jejich starosti jsou i našimi starostmi. Nebuďme jen do počtu, ale mějme touhu stát se platnými členy rodiny církve.