Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015"— Transkript prezentace:

1 Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Finanční gramotnost Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015

2 Dělení finanční gramotnosti
Běžně lze znalosti a vědomosti vedoucí k finanční gramotnosti rozčlenit do následujících skupin: 1. Psychologické a sociální aspekty finanční gramotnost 2. Informační gramotnost v rámci finanční gramotnosti 3. Ochrana spotřebitele 4. Peněžní gramotnost 5. Cenová gramotnost 6. Rozpočtová gramotnost 7. Právní gramotnost

3 Finanční gramotnost obecně
Co to vlastně je finanční gramotnost? Je mnoho cest jak ji vysvětlit! Finanční gramotnost je souhrn finančních, ekonomických a dalších vědomostí a znalostí, které občan využije v téměř každodenním životě ať doma, v práci či někde jinde. Finanční gramotnost by měla každého připravit na různé životní události jako je pořízení úvěru, tvorba domácí rozpočetu atd.

4 Důležité je rovněž znalost ekonomických sektorů a jejich vztahů.
Dále do tohoto celku lze zařadit právní gramotnost, jejíž součástí je povědomí o daních a daňovém systému České republiky. Důležité je rovněž znalost ekonomických sektorů a jejich vztahů. Důležitou roli ve finanční gramotnosti občanů hraje internet a stát. Finanční gramotnost jako řízení osobních/rodinných financí obsahuje tři složky: gramotnost peněžní, cenovou a rozpočtovou. O penězích a lidech

5 Peněžní gramotnost Peněžní gramotnost je nezbytnou součástí celku.
Je nezbytná pro správu osobních financí jak hotovostních tak bezhotovostních. Dále správu nástrojů k tomu určených např. běžný účet. Poukazuje na to, jak se vypořádat s náhlým výpadkem příjmu financí.

6 Cenová gramotnost Je nezbytnou kompetencí pro pochopení cenových mechanismů a inflace. Důležitou součástí je porozumění principu „hodnoty peněz“. Podstatné je chápaní nástrojů a služeb po praktické stránce a to poplatků a úrokových sazeb.

7 Rozpočtová gramotnost
Máte rodiny, nebo žijete samostatně? Rozpočtová gramotnost představuje nezbytnou součást znalostí pro tvorbu osobní a rodinného rozpočtu. Nedílnou součástí je správa financí a to jak pojištění, tak i třeba úvěrů atd.

8 Právní gramotnost Právní gramotnost je souhrnem znalostí a informací z oblasti platného práva, které by měl spotřebitel mít, aby byl schopný účinně prosazovat svá práva, patřičně plnit své povinnosti a kvalifikačně se v této pozici rozhodoval. Znalost právní gramotnost je rozhodující v oblasti uzavírání smluv, poskytování peněžních prostředků a související problematiku Poukazuje také na problematiku soudních sporů, jejich proces a mimosoudní řešení sporů a dále – insolventních řízení, exekuce atd. Tato gramotnost je velmi důležité hlavně pro spotřebitele, kteří si pořizují úvěr, hypotéky atd.

9 Psychologické a sociální aspekty finanční gramotnosti
Tato část finanční gramotnosti, je určena osobám, které se chtějí o tuto látku zajímat více do hloubky. Poukazuje na to, že finanční gramotnost s sebou nese psychická i sociální rizika. Pokouší se ukázat, proč se lidé spotřebitelé chovají nezodpovědně a nekompetentně. Finanční gramotnost je rozhodující faktor z hlediska ekonomické psychologie.

10 Informační gramotnost v rámci finanční gramotnosti
Je informační gramotnost je nedílnou součástí výuky finanční gramotnosti. Informační gramotností se rozumí souhrn schopnost í znalostí člověka akceptovat, pochopit a vyhodnocovat informace z hlediska jejich věruhodnosti, účelovosti a reální informační hodnoty.

11 Ochrana spotřebitele Je důležitá pro občany, kteří se ocitnou v hmotné nouzi. Hlavním záměrem je pomoci klientům konat informovaná rozhodnutí a efektivně řešit vzniklé situace a spory.

12 Zdroje Slabikář finanční gramotnosti; ISBN: ; COFET, a. s., 2009, Ing. Bc. Ivan Noveský, Ing. Jiří Turova, Ph.D.,Doc. Ing. Magdalena Kotýnková, CSc., Ing. Leoš Kopecký. atd.


Stáhnout ppt "Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015"

Podobné prezentace


Reklamy Google