Katalin Hegedűs PhD Presidentka Asociace hospicové paliativní péče, Maďarsko Člen výboru Evropské asociace paliativní péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Ing. Stanislava Správková
Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Komunitární program PROGRESS
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Co je to EAP? EAP existuje na podporu zdraví dětí a mladistvých Evropě. Snaží se zdokonalovat standardy v postgraduální výuce, službách v ambulancích,ve.
Obecná část rozpočtového práva III
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Finanční možností svépomocných skupin
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Bc. Halina Doležalová o.s. Hospic pro Liberecký kraj.
Apolinář 65: včera, dnes a zítra
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Rektor Zdroj:
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl Mezinárodní konference pořádána Svazem zdravotních pojišťoven ČR ve spolupráci s o Association Internationale.
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Veřejné mínění o hospicích v Maďarsku Katalin Muszbek MD. Maďarská hospicová nadace.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Česká asociace adiktologů
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
EVROPSKá UNIE.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
MUDr. František Schneiberg
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
Inovace pro demenci v podunajském regionu
Transkript prezentace:

Katalin Hegedűs PhD Presidentka Asociace hospicové paliativní péče, Maďarsko Člen výboru Evropské asociace paliativní péče Hospice v Maďarsku, právní aspekty, současná situace

Hospice a paliativní péče v Evropě

Hospice a paliativní péče ve světě (2002) Ve 100 zemích přes 8000 hospicových-paliativních jednotek USA a Kanada: 3600 Asie (vyjma Číny): 296 Austrálie a Nový Zéland: 272 Afrika 70 Střední Východ 30 Východní evropa 466 Západní evropa 3000

Evropská asociace Paliativní péče (EAPC)‏ založená jako nezisková organizace v roce 1988 panem Vittorio Ventafridda spolu s dalšími 42 zakládajícími členy v Milaně Cíle a úkoly: Rozvoj a realizace paliativní péče v Evropských zemích na vědecké, klinické a společenské úrovni. Vytvoření mezinárodní sítě pro výměnu informací a odborných znalostí.

Kolektivní členové EAPC v roce 2008 IAPC Irl SFAP SCBCP JALMAL V SIC P FCP SSMSP FPCF FWSP FBSP DGP BK NFP M NPA IAPC Isr IPMS APMGB&I AHPCSW RCN - PCgroup PCRS-UK HtH HHPA SRPT SECPA L SFPM NRP V Asociace: 42 Státy: 25 Osoby: CSHP C CACS PACYCAF OGP DVHÖ NPTN DSPaM HAPCPC HSPSC IAPC Ice SAPC CAHF PorACP AHPCP PolAP C PALL

Iniciativy a pracovní skupiny EAPC Webové stránky: Vědecké časopisy: - European Journal of Palliative Care - Palliative Medicine (IF:1,92)‏ Projekty a pracovní skupiny: - Pracovní skupina pro etiku (Paliativní péče a eutanazie)‏ - Rozvoj paliativní péče v Evropě (účastní se 52 zemí)‏ - Vzdělávání sester (publikovaná zpráva)‏ - Vzdělávání lékařů - Výzkumná a vědecká síť a výzkumné forum - Národní asociace pro organizační rozvoj - EAPC východ - CEE&FSU zpravodaj Kongresy s účastníky a vědecká fora s účastníky

Záměrem mediální kampaně bylo představit 10. kongres Evropské Asociace Paliativní péče(EAPC) a popularizovat hospice a paliativní péči. Během sledovaného období bylo zaznamenáno 53 spotů Rozdělení spotů dle typu: Internet: 38 x Tisk: 9 x Zpravodajské agentury: 3 x TV: 2 x Rozhlas: 1 x Hodnocení evropského kongresu medii

Subscribe now

Kontakty a činnosti International Observatory on End of Life Care

Rada Evropy: Doporučení pro paliativní péči (2003)‏ Doporučení Rec (2003) 24 Rady ministrů členským zemím týkající se uspořádání paliativní péče Doporučení bylo přeloženo do 18 jazyků chorvatštiny, češtiny, holandštiny, angličtiny, francouzštiny, gruzínštiny, němčiny, řečtiny, maďarštiny, litevštiny, lotyšštiny, polštiny, rumunštiny, ruštiny, srbštiny, švědštiny, turečtiny ukrajinštiny a bylo simultánně zahájeno v říjnu 2004 po celé Evropě (tiskové konference)‏ ke stažení na : recommend.html

Kde je v Evropě nejrozvinutější paliativní péče? ,75Polsko ,34Holandsko Švédsko ,22Irsko ,81Velká Británie PC službyPaliativní lůžka Populace (milliony)‏ Pořadí v Evropě Stát Zdroj: Palliativní péče v Evropské Unii. Zpráva,

Paliativní péče ve východní Evropě ,622Rumunsko 14275,426Slovensko Slovinsko ,117Maďarsko 10523,416Lotyšsko 81132,315Litva ,75Polsko 901,327Estonsko ,319Česká republika 42?7,818Bulharsko Služby pal.péče Paliativní lůžka Populace (mil)‏ Pořadí v Evropě Stát Zdroj: Paliativní péče v Evropské Unii. Zpráva,

Statistický přehled – srovnání dat České republiky a Maďarska Česká republika Populace: 10,3 millionu Paliativní lůžka: 310 Služby paliativní péče: 16 Paliativní odd.: 0 Hospice: 12 Denní centra: 0 Nemocniční podpůrný tým:1 Home care týmy: 4 Pediatrické služby: 2 Maďarsko Populace: 10,1 millionu Paliativní lůžka: 189 PC services: 57 Paliativní odd.: 17 Hospice: 1 Denní centra: 2 Nemocniční podpůrný tým: 4 Home care týmy: 34 Pediatrické služby: 0 Zdroj: Paliativní péče v Evropslé Unii. Zpráva,

Zaměstnanci v paliativní péči v České republice a v Maďarsku Dobrovolníci 2519 Duchovní 100 Ergoterapeuté 607.5Fyzioterapeuté 366Psychologové 309Sociální pracovníci Zdravotní sestry 6039Lékaři MaďarskoČeská republika Zdroj: Pracovní skupina rozvoje paliativní péče v Evropě, EAPC

Hospice a paliativní péče v Maďarsku

Jak jsme začali? ( )‏ Politické změny ( )‏ První hospicová organizace: Maďarská hospicová nadace (1991) podporovaná Sorosovým nadačním fondem Společenská diskuse o etických a právních principech ( )‏ Řada přednášek (university, lékařské kluby atd.) o smrti a umírání Navazování kontaktů (Ministerstvo zdravotnictví, Parlament, pojišťovny atd.)‏ Národní paliativní asociace (Maďarská asociace hospicové-paliativní péče (1995)‏

Opěrné body před r letá zkušenost Zákonná opora Hospicová paliativní péče v zákoně o zdraví (99.§) (1997)‏ Národní směrnice ( 2000, 2002) Postgraduální vzdělávací system na pregraduální, postgraduální a odborné úrovni Mezinárodní vztahy Nedostatečné financování hospicové péče!

Změna strategie Propagační kampaně Maďarské hospicové nadace Mediální kampaň maďarské asociace hospicové - paliativní péče s organizacemi pro lidská práva a práva pacientů s cílem iniciovat parlamentní průzkum na téma péče o umírající pacienty (2003)‏ Konference na téma Politika rozvoje v Budapešťi s cílem vypracovat Národní strategický plán paliativní péče (duben 2004)‏

Výsledky, Minimální standardy pro hospice vydané Ministerstvem zdravotnictví pro akreditaci a zvláštní financování (vládní nařízení, březen 2004)‏ Financování pilotního programu hospicových/paliativních služeb NHIF (2004)‏ Paliativní péče v rámci Národního programu pro kontrolu rakoviny(2006)‏ Maďarská Asociace hospicové-paliativní péče se stala členem Národní rady pro zdraví (2006)‏

Výsledky v roce 2004 Minimální standardy (březen 2004)‏ Definice paliativní péče Popsání forem péče: home care, lůžková zařízení, mobilní tým Pojmenování účelu a personálních podmínek činnosti (vládní nařízení, březen 2004)‏

Výsledky v roce 2004 Financování dvouletého pilotního programu, prodloužen do prosince 2008 účastníci: 28 jednotek domácí péče a 11 lůžkových zařízení velice přísné požadavky na odbornost, přísný kontrolní systém nutnost intenzivní spolupráce mezi mobilními jednotkami a lůžkovými zařízeními o 1,5-1,8x více financí než pro oddělení následné péče

Paliativní péče v Národním programu pro kontrolu rakoviny (2006)‏ CÍLE 13 VYTVOŘENÍ CELONÁRODNÍ HOSPICOVÉ SÍTĚ Úkoly a termíny: Minimálně 1 lůžkové hospicové středisko v každém regionu jako součást systému zdravotního pojištění(2010). Celonárodní pokrytí hospicovou domácí péčí ve 3 stupních (kraje, města, stát) (2011)‏ Integrace vzdělávání hospicové a paliativní péče do základního a dalšího vzdělávání (2007)

Pokrytí lůžkové a domácí hospicové péče v Maďarsku, 2006 (Údaje z NHIF)‏ domácí hospicová péče lůžková zařízení smluvní pokrytí neobsazeno

Rozvoj služeb hospicové-paliativní péče, HHPA data

Souhrn modelových služeb Hospicový dům,Budapešť, maďarská hospicová nadace lůžkové oddělení, hospicová domácí péče, hospicový mobilní tým, denní centrum, ambulantní centrum léčby bolesti, psychoonkologická ambulance, telefonní podpůrná služba, pohřební služba, vzdělávací centum Miskolc, hospic Elisabeth Lůžkové oddělení, hospicová domácí péče, denní centrum, telefonní podpůrná služba, pohřební služba, vzdělávací centrum

Zdroje Fond národního zdravotního pojišťění (cca 50% kvalitní hospicové péče)‏ Další zdroje Podpora z regionálních fondů 1% z daní Granty Dary 23 z 39 NHIF financovaných hospicových služeb využívá další zdroje

Vzdělávací systém v paliativní péči Stupeň A (základní, pregraduální) – Pregraduální kurzy pro pracovníky ve zdravotnictví (zdravotní sestry, sociální pracovníky, fyzioterapeuty) - 20ti hodinové moduly Pregraduální kurzy pro studenty medicíny „Paliativní péče o terminálně nemocné pacienty” - 30ti hodinový, akreditovaný Stupeň A (základní, postgraduální) –1994- Stupeň A (základní, postgraduální) –1994- Základní kurzy pro zdravotní sestry, sociální pracovníky a fyzioterapeuty, 40ti hodinový, akreditovaný Kurzy paliativní péče pro lékaře, 8-24 hodinový Stupeň B (pokročilý, postgraduální) – Pokročilé kurzy pro zdravotní sestry, sociální pracovníky a fyzioterapeuty, 40ti hodinový, akreditovaný Kurzy pro poradce v pohřebnictví – 120ti hodinový, akreditovaný Stupeň C - (specializovaný, postgraduální) - Kvalifikace od r 2002 Zkušené sestry hospicové péče, kurz pro koordinátory, 750ti hodinový, akreditovaný

Nová nařízení pro domácí hospicovou péči, říjen 2008 Regionální rozvoj, převážně nepokrytých oblastí Financování dle proporcí populace regionu nebo kraje Zjednodušení smluv 50 dní (možno 2x prodloužit) Financování: 120% pravidelné domácí péče

Evropské granty, 2008 Dvouleté období Pro hospicové vzdělávání a zaměstnání Rozvoj podpůrných týmů v nemocnici

Děkuji za pozornost!