VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Význam vody pro člověka
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Voda a její okolí.
Autor: Andrea Bartoníková
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Skupenství látek a vnitřní energie
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
vypracovala: Vendula skalová
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Snižování spotřeby vody
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Zdroje energie.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Voda a vzduch = základ života
Úspora elektrické energie
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
VODA.
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Složky krajiny a životní prostředí
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
VODA.
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
ENERGIE NA ZEMI Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
VODA ŽIVÁ. EKOŠKOLA CÍL EKOŠKOLY: snižovat ekologický dopad školy na životní prostředí a zlepšovat prostředí ve škole a jejím okolí.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Voda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VODA.
Eva Zaplatílková Lucie Vostárková ZŠ Chrastava
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let Eliška Růžičková 13 let 7.A Zš. Nám. Svobody 3 Šternberk

Voda Voda: tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu... V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: V pevném – led a sníh V kapalném – voda V plynném – vody a pára..

Plýtvání vody Na výrobu veškerého zboží je potřeba voda. Paradoxně mnoho zboží, které kupují lidé ve vyspělém světě bylo vyrobeno v chudých zemích, kde se spotřebovávají jejich vzácné vodní zdroje. Neměli bychom umývat nádobí pod tekoucí vodou. Také by jsme měli upřednostňovat sprchování před koupáním.Uzavírejte pořádně kohoutky aby z nich nekapala voda!

Spotřeba vody Podle údajů vodárenské společnosti Veolia spotřebuje průměrná čtyřčlenná rodina v České republice za rok 150 až 190 tisíc litrů. Nikdo z nás si ale moc neuvědomuje, kolik vody denně spotřebuje. Nejen každá potravina, ale i každý výrobek za sebou nechává silnou stopu vodní spotřeby vody..

Energie Pojem energie není vůbec jednoduchý, a to ani ve svém nejužším, přísně fyzikálním smyslu. Aby s ním člověk mohl dobře zacházet, musí dokonale porozumět i pojmům příbuzným, především veličinám zvaným práce a teplo (zejména ta druhá je skutečně obtížná). V běžných technických textech, ba i ve fyzikálních učebnicích, pokud je nenapsali opravdu vynikající fyzici nebo zvláště pečliví učitelé, se tyto tři pojmy běžně pletou a zaměňují. Není divu, když se všechny tři veličiny měří ve stejných jednotkách, totiž joulech (nebo občas v kilowatthodinách, aby to nebylo takové jednotvárné, nemluvě o kaloriích aj.).   Vyznat se ve všech těch joulech a wattech není jednoduché, je to ale užitečné a důležité. Užitečné třeba proto, že se často jedná o hodně peněz, které za „energii“ platíme. Důležité proto, že změny přírodních toků energie, které způsobujeme, abychom udržovali naši společnost, znamenají současně stále rychlejší nežádoucí změny Země, které lidstvo ohrožují. Potřeba vyznat se v oněch energiích a výkonech dává dobrý důvod, proč se učit fyziku.

Spotřeba energie Spotřeba energie v domácnostech tvoří dosti významnou část celkové spotřeby energie. V České republice je to celá jedna čtvrtina, tedy 25 %, což je jen o trochu méně než spotřeba energie v dopravě .V českých domácnostech spotřeba energie kolísá (graf 1). Je to dáno tím, že na jednu stranu se zvyšuje životní úroveň obyvatel, s čímž souvisí lepší vybavenost domácností moderními elektrospotřebiči.Naprostá většina energie, celých 85 %, se ve většině domácností spotřebuje na vytápění a ohřev teplé vody. Rozložení spotřeby elektřiny u ostatních spotřebičů se v různých domácnostech výrazně liší, ale její celkové množství není zanedbatelné.

Závěr o vodě Voda, jako taková, je nesmírně důležitá jak pro člověka tak pro Zemi. Pro člověka např. Z důvodu toho, že samotný člověk se skládá až z 90% vody. Už jen tohle napovídá, že bez vody člověk zahyne... To samé platí i pro Zemi, kde naše Zem se skládá až ze 70% vody, ovšem převážně slané (moře a oceány). Existují sice již v dnešní době výmněníky slané vody za sladkou, ale veškeré tyto procesy jsou velmi drahé a nákladné proto si myslíme, že s vodou se musí v každém případě šetřit. Je potřeba se doopravdy zamyslet, zda-li některé vyspělejší státy neplýtvají vodou zbytečně mnoho a je potřeba se zároveň zamyslet a vzít v úvahu, že jsou i opačně případy, kdy například v Africe ročně zahyne na nedostatek vody více jak 50 000 afričanů....

Závěr o energii Ceny energií rostou a pesimistické scénáře hovoří o tom, že energetická krize je za dveřmi. Uvědoměle zhasínáme na chodbách, do lustrů si montujeme šetrné žárovky, ale v dopravě, energetice a průmyslu se přesto chováme, jako kdybychom měli energie dost. Jednou se asi budou naši potomci dívat na současné používání elektrické energie se stejným podivem, jako my na zjištění, že starověký Řím používal domovní rozvody vody, ale nikoli vodovodní kohoutky. Nikoho tehdy prostě nenapadlo vodu v domě zastavit.