Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)"— Transkript prezentace:

1 Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)

2 Struktura látek Všechny látky se skládají z atomů.

3 Struktura látek Přesto mají tolik odlišné vlastnosti!
Vezměme jako příklad vodu. Můžeme se s ní setkat ve třech podobách – s jako: pevnou látkou (led, sníh), kapalinou (tak ji známe nejčastěji) plynem (vodní párou)

4 Struktura látek Co mají společného a v čem se liší? Voda, led i vodní pára jsou tvořeny molekulami vody, které se skládají z jednoho atomu kyslíku a dvou atomů vodíku. Proto také chemická značka vody je H2O. Všechny tři formy vody tvoří tyto molekuly! Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

5 Struktura látek Vodní pára (plynné látky) - molekuly plynu se můžou zcela volně pohybovat prostorem, dokud nenarazí na nějakou pevnou překážku (například stěnu nádoby). - občas změní svůj směr pohybu kvůli srážce s jinou molekulou.

6 Struktura látek Voda jako kapalina - molekuly kapaliny se stále můžou volně pohybovat (proto může libovolně měnit svůj tvar podle nádoby), ale již mezi nimi působí přitažlivé síly, které drží kapalinu pohromadě.

7 Struktura látek Led (pevná látka) - mezi molekulami pevné látky působí pevné chemické vazby, které jim určují stálé místo uvnitř látky (nemůžou měnit svoji polohu vzhledem k ostatním molekulám). Proto mají tělesa z pevných látek stálý tvar.

8 Struktura látek Porovnejme tedy ještě jednou složení všech tří typů (správně říkáme skupenství) látek. plyn kapalina pevná látka Uvědom si znovu, jaký je v jejich struktuře rozdíl?

9 Struktura látek Pevné látky - nejenom, že jsou mezi jejich molekulami a atomy pevné chemické vazby, ale většinou jsou rozmístěny pravidelně, v pravidelných tvarech. Takovým pevným látkám říkáme „krystalické látky“, zkráceně „krystaly“. Příkladem krystalické látky je třeba led, sůl, křemen, tuha, diamant. To, jak jsou molekuly uspořádány uvnitř krystalu se většinou projeví i navenek v jejich vnějším tvaru.

10 Struktura látek Pevné látky - existují však i pevné látky, které pravidelné uspořádání svých molekul nemají. Takovým pevným látkám říkáme „amorfní látky“. Příkladem amorfní látky je třeba vosk (parafín), asfalt, sklo. Mezi jejich zajímavé vlastnosti patří to, že netají při určité teplotě jako krystaly, (třeba led na vodu), ale při zahřívání postupně měknou a dají se tvarovat.

11 Struktura látek Dokonce i krystalické látky složené ze stejných atomů můžou mít zcela odlišné vlastnosti! Příkladem můžou být krystaly atomu uhlíku: Když uhlík uspořádáme podle prvního obrázku do šestiúhelníků, vznikne tuha (grafit). Látka, která je měkká a maže se. Když ten samý uhlík uspořádáme do speciálně propletených krychlí, vznikne diamant. Látka, která je nejtvrdší na světě.

12 Struktura látek A na závěr pár ukázek pestré krásy krystalických látek.


Stáhnout ppt "Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)"

Podobné prezentace


Reklamy Google