Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY"— Transkript prezentace:

1 KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY

2 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické atom kyslíku atom bóru Krystalické pevné látky jsou charakterizovány pravidel- ným uspořádáním částic (atomů, molekul, iontů), z nichž se skládají.

3 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické - monokrystaly, křemen křišťál V monokrystalech se rozložení částic periodicky opakuje v celém krystalu – tzv. dalekodosahové uspořádání.

4 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly. Polykrystaly se skládají z drobných krystalků - zrn (10 mm - mm), vzájemná poloha zrn je náhodná.

5 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní. atom kyslíku atom bóru V nejbližším okolí částice, jsou ostatní částice rozloženy přibližně pravidelně, vzdálenější méně pravidelně.

6 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Periodické uspořádání částic je omezeno na vzdálenost ~10-8 m, na větší vzdálenost je pravidelnost porušena.

7 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Amorfní látky se vyznačují krátkodosahovým uspořádáním. Paří mezi ně – sklo, vosk, asfalt, pryskyřice, plasty, …

8 Pevné látky rozdělujeme na:
1. krystalické - monokrystaly, - polykrystaly, 2. amorfní atom kyslíku atom bóru Polymery – zvláštní skupina amorfních látek organického původu (kaučuk, bavlna, celulóza, bílkoviny, termoplasty, …) Tvoří je dlouhé navzájem propletené makromolekuly.

9 Izotropie a anizotropie
Izotropní je látka, jejíž fyzikální vlastnosti nezávisí na směru látka má ve všech směrech stejné vlastnosti polykrystaly (způsobeno různou orientací zrn), amorfní látky Anizotropní - je látka, jejíž fyzikální vlastnosti jsou závislé na směru některé vlastnosti látky jsou různé v různých směrech (např. štípání slídy nebo křemene jde snáze v určitých rovinách) typické pro monokrystaly


Stáhnout ppt "KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google