Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče"— Transkript prezentace:

1 Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
Monika Radvanová,

2 Cena elektrické energie stále roste a přesto s ní roste i naše touha a chuť po nových a dokonalejších elektrických spotřebičích, které nám slouží nejen pro ulehčení práce, ale i pro zábavu. Ani „kuře zadarmo nehrabe“ a jinak tomu není u těchto každodenních a samozřejmých pomocníkům.

3 Věděli jste??? Víte, že spotřebiče odebírají elektrickou energii, i když jsou vypnuté. Tomuto režimu, kdy si myslíme že je spotřebič vypnutý se říká STAND BY U většiny spotřebičů, videotechniky, audiotechniky, PC techniky, apod. tento proces probíhá. Spotřeba v režimu STAND BY bývá od 1W do 20W (vypnuté pc 13W, zhasnutá lampička 5W).

4 Roční náklady na celodenní provoz spotřebičů v režimu STAND BY jsou cca:
Spotřebič Náklady (Kč) TV ,- Video , Notebook ,- Minivěž ,- Rádio ,- Zesilovač k rádiu ,- Tiskárna ,- Kopírka ,- Mikrovlnná trouba (displej) 110,- Satelitní souprava ,- PC s monitorem a příslušenstvím ,- Nabíječka baterií ,-

5 Jak by se dalo „ušetřit“
Spotřebiče, které příliš nevyužíváme je lepší vytáhnout ze zásuvky. Pro spotřebiče, které naopak využíváme (mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, PC…) by bylo dobré zapojit do prodlužovacích zásuvek, které se dají vypnout. Sice je to jednorázově dražší investice, ale po roce se nám to vrátí a ušetříme.

6

7 Vytápění domácnosti je 60% spotřeba energie v domácnosti
I Když jsou úsporná opatření na vytápění domácnosti nákladná, neměli bychom se bát investovat např. do zateplení domu či bytu. Jsou i nákladná opatření, jako např. utěsnění oken a dveří. Radiátory by se neměly zaskládávat nábytkem. Budeme-li šetřit tepelnou energii, budeme šetřit i životní prostředí.

8 Teplá voda 25% spotřeba energie v domácnosti
Spotřeba teplé vody je druhým největším odběratelem energie v domácnosti. Sprchování je nejen levnější, ale i zdravější (zejména pro mužskou populaci) Sprchováním se dá ušetřit až 1/3 teplé vody. Dá se ušetřit i na koupi úsporné sprchové hlavici (cena cca 300,-) Čistění zubů pod tekoucí teplou vodou je také naprosto zbytečné. Proto je lepší si ji zastavit. Moderní splachovací zařízení na toaletách nám může ušetřit až polovinu vody. Myčky nádobí nám taky pomohou ušetřit energii. I když se to nezdá a mnoho odpůrců si to nemyslí. Při mytí nejúspornější modely spotřebují pouze 16 litrů vody na umytí 12 jídelních sad! Běžná spotřeba vody při takovém množství nádobí je až 80 litrů.

9 Domnívat se, že když si koupíme novější spotřebič ušetříme, není vždy pravda. Nová LCD televize může mít bohužel mnohem větší příkon, než starší TV z 20. století. Evropská unie má ovšem již vypracovaný plán změn – výrobci elektroniky by měli v budoucnu dodržovat přísné pravidlo, příkon v klidovém režimu by neměl překročit 2W.

10

11 Pro ročník 1-2hodiny Provázat se to dá např. Fyzika.


Stáhnout ppt "Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče"

Podobné prezentace


Reklamy Google