Ž URNALISTICKÁ ETIKA Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

Požadavky na etiku v reklamě
Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_07 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Etika a PR. ETICKÝ KODEX ASOCIACE PR AGENTUR S vědomím důležitosti etických principů v oblasti komunikace a se snahou po co nejvyšší transparentnosti.
Vymezení a pojetí sociální práce
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
JUDr. Martina Burachovičová
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Problémy menšinových skupin II
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Organizace spojených národů
Česká republika Demokratický stát.
Vývoj české ústavnosti
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
OSN (United Nations Organization)
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Lidská práva v dokumentech
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Komunikační plán RPS Realizované projekty leden-červen 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Ústava
Média-Kampaně Zasedání RV ČPS Praha. Co je to mediální práce ● Řízená komunikace ● Co chceme říct, co chceme, aby si konzumenti mysleli – proč.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Listina základních lidských práv a svobod
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Lidská práva Leden 2016.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Transkript prezentace:

Ž URNALISTICKÁ ETIKA

Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu s ochranou práva na čest a důstojnost zodpovědným hledáním objektivní pravdy Svoboda slova: ČR – článek 17 Listiny základních lidských práv a svobod USA – První dodatek Ústavy

HISTORIE Od 19. století – kritičtější pohled na tisk (nedostatek zodpovědnosti, podbízivost) Hledání změny: 1918 Francie – Charta novináře 1926 USA – etický profesní kodex 1947 – USA, zpráva Komise pro svobodu tisku: důraz na princip svobody tisku a princip jeho společenské zodpovědnosti 1954 vznik Mezinárodní federace novinářů pod záštitou UNESCO Paříž a Praha konference – vydává Mezinárodní zásady žurnalistické etiky

Etická žurnalistika v ČR Před rokem 1989 – oficiálně existuje ve stranické podobě - loajalita (s KSČ) - ideovost (propagace socialismu) - lidovost Po roce 1989 Tisk se stal svobodným, nedbá se na žádná omezení Teprve Syndikát českých novinářů vydal Etický kodex novináře

Etický kodex novináře v ČR Závazný pro členy Syndikátu Etická komise se jím řídí při rozhodování o sporech mezi nečleny Tři části: - Právo občanů na včasné, pravdivé a nezkreslené informace - Požadavky na vysokou profesionalitu - Důvěryhodnost, slušnost a serióznost

Říjen 1998 – časopis Týden jako první otiskl svůj etický kodex na stránkách časopisu Následují: Hospodářské noviny – leden 2002 Mladá fronta Dnes – březen 2002 Bohemia, Moravia – říjen 2004

ZDROJE Mičienka, Marek – Jirák, Jan a kol., Základy mediální výchovy, Portál. Praha 2007 Kolektiv autorů, Základy žurnalistiky pro redaktory studentských časopisů, Horní Slavkov 2004