Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?"— Transkript prezentace:

1 Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Pavel Seknička

2 Obsah: Definice podnikatelské etiky Struktura etiky v podnikání
Východiska etiky v podnikání Integrace etiky do podnikové strategie Proč by se podnik měl chovat (jednat) na trhu eticky?

3 Definice podnikatelské etiky
Podnikatelská etika zkoumá a využívá morální hodnoty, principy a standardy, které určují a řídí chování (jednání) všech účastníků ekonomických činností na všech úrovních ekonomického systému.

4 Struktura etiky v podnikání
Ekonomický systém je strukturovaný a tomu odpovídá i etika v podnikání: Etika jednotlivce; Podniková etika; Profesní etika; Etika organizací a institucí ekonomiky; Etika systému.

5 Východiska etiky v podnikání
Etika; Lidská práva a svobody (teoretická východiska); Morálka; Podnikatelské prostředí (praktická východiska).

6 Integrace etiky do podnikové strategie
Globalizace a trendy v podnikání pro 21. století; Ekonomické důvody pro integraci etiky do podnikové strategie (snížení transakčních nákladů; získání goodwillu a posílení image firmy; získání trvalé společenské přízně a preference); Omezené možnosti působení práva;

7 Proč by se podnik měl na trhu chovat eticky?
Protože je to v jeho zájmu; Protože mravnost je obecným zájmem celé společnosti; Protože každý podnikatelský subjekt očekává etické chování ostatních účastníků trhu; Protože je obecně považováno za amorální jednostranně odstoupit od vzájemných dohod a přitom očekávat, že ostatní je budou dodržovat; Protože je společensky mravně neúnosné se proklamativně přihlásit k dodržování etických pravidel a skrytě je porušovat; Protože jakékoliv porušování morálních pravidel podnikatelskými subjekty devastuje prostředí nezbytné pro podnikání.


Stáhnout ppt "Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?"

Podobné prezentace


Reklamy Google