Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 MOV OB21-VVP-TV-JOH-M-SUPL-001

3 MEZINÁRODNÍ OLYMPIJSKÝ VÝBOR Založen: 1894 Sídlo: LAUSANNE Zakladatel: PIERRE DE COUBERTIN Pořádá zimní a letní olympijské hry Prosazuje myšlenky olympismu

4 Pierre de Coubertin 1863 Paříž – 1937 Pedagog a historik Prezident MOV (1896 – 1925) Propagátor olympismu Pochován v Lausanne, Srdce uloženo v Olympii

5 OLYMPISMUS Olympismus je životní filosofií, vyváženě spojující tělesnou zdatnost, vůli a ducha v jeden celek. Spojením sportu, kultury a výchovy olympismus usiluje o vytvoření způsobu života, založeného na radosti z vynaloženého úsilí, na výchovné hodnotě dobrého příkladu a na respektování základních etických principů.

6 OLYMPISMUS Smyslem olympismu je zapojit sport do procesu harmonického rozvoje člověka s cílem vytvořit mírovou společnost zachovávající lidskou důstojnost. Za tím účelem vyvíjí olympijské hnutí samo nebo ve spolupráci s dalšími organizacemi a podle svých možností činnost ve prospěch míru.

7 OLYMPISMUS Cílem olympijského hnutí je přispívat k budování mírového a lepšího světa výchovou mládeže prostřednictvím sportu prováděným bez jakékoliv diskriminace a v olympijském duchu, to je spojením vzájemného porozumění, ducha přátelství, solidarity a fair-play.

8 OLYMPISMUS Provozování sportu je lidským právem. Každý jednotlivec musí mít možnost provozovat sport podle svých potřeb.

9 OLYMPISMUS Moderní olympismus vyústil v olympijské hnutí řízené MOV....Olympijské hnutí sdružuje organizace, sportovce a další osoby, které souhlasí s Olympijskou chartou a řídí se jí. Kriteriem příslušnosti k olympijskému hnutí je uznání MOV PŘEVZATO Z OLYMPIJSKÉ CHARTY

10 ČESKÝ OLYMPIJSKÝ VÝBOR Český olympijský výbor byl založen 18. května 1899 z podnětu PhDr. Jiřího Gutha, člena Mezinárodního olympijského výboru a známého českého sportovního funkcionáře Josefa Rösslera-Ořovského, jako výbor pro zajištění české účasti na II. olympijských hrách 1900 v Paříži. Ale již 7. března 1900 se přeměnil ve stálý orgán českého sportu a patří tedy mezi vůbec nejstarší národní olympijské výbory trvalého charakteru. Dne 18. června 1919 se přeměnil na Československý olympijský výbor.

11 ČESKÝ OLYMPIJSKÝ VÝBOR Jiří GUTH-JARKOVSKÝ 1861 – 1943 Gen.tajemník MOV Předseda ČOV Středoškolský prof. Ceremoniář T.G.M. Sepsal řadu knih o pravidlech slušného chování

12 Test: 1) Kdo byl zakladatelem myšlenky olympijských her? 2) Co znamená zkratka MOV? 3) Kdo je zakladatelem ČOV? 4) Kde je sídlo MOV? 5) Kdy byl založen ČOV?


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google