European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Ruská federace x WTO a OECD
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

European Commission

Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise

1.Zvyšující se obavy o zabezpečení a plynulost dodávek ropy a zemního plynu; zvyšující se ceny energií, i přes zvýšenou účinnost vyplývající z liberalizace trhu EU Souvislosti 3.Politika hospodářské soutěže EU: potřeba inovativního průmyslového rozvoje a vedoucího postavení  3 pilíře energetické politiky EU: udržitelnost, zabezpečení dodávek, konkurenceschopnost 2.Změny klimatu

Energetický balíček z ledna 2007 navrhl cíle pro rok 2020: 20-30% snížení emisí skleníkových plynů 20% zvýšení energetické účinnosti 20 % obnovitelné energie včetně 10 % biopaliv Politické návrhy Plně podpořily členské státy (Evropská rada z března 2007) a Parlament (zpráva poslankyně Thomsenové ze září 2007)

Návrhy Evropské komise : oETS: nový systém EU pro obchodování s emisemi s evropským (ne národním) stropem, aukce povolenek na emise: dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů o 21 % oMimo ETS: dosáhnout 10% snížení emisí skleníkových plynů v odvětvích nespadajících do systému obchodování s emisemi (individuální cíle pro jednotlivé členské státy) oRámec pro podporu rozvoje technologií zachycování a uchovávání CO 2 oNové pokyny pro státní podporu v oblasti ochrany životního prostředí oAktualizace provádění akčního plánu energetické účinnosti oNová směrnice k dosažení 20% cíle obnovitelných energií a 10% cíle biopaliv

Celkový přístup Nákladovost Spravedlivost Řešení: Spravedlivost: Diferencované úsilí podle HDP/hlava  národní cíle v sektorech mimo EU ETS  národní cíle u obnovitelných zdrojů (část – polovina)  redistribuce aukčních práv (část – 10 %) Náklady: zavedení flexibility a využití tržních nástrojů (EU ETS, přenositelnost garancí u obnovitelných zdrojů)

GHG Target: -20% compared to % compared to 2005 EU ETS -21% compared to 2005 Other sectors -10% compared to Member State targets, stretching from -20% to +20%

EU ETS po roce 2012 jednotný evropský strop pro emisní povolenky (ne NAPy)  -21 % v roce 2020 (oproti 2005)  rozšíření na více sektorů a skleníkových plynů energetika podléhá plnému dražení od 2013, ostatní sektory postupně  zvláštní přístup k energeticky náročným sektorům aukce v jednotlivých členských státech, ale  celoevropský systém alokace aukčních práv  10% zvýhodnění pro členské státy s HDP < 120 % průměru EU užití výnosů na rozhodnutí členských států  20 % má být užito na podporu nízkouhlíkatých technologií a tlumení společenských dopadů

Směrnice o obnovitelných energiích 1. Stanoví závazné vnitrostátní cíle pro podíly obnovitelné energie, včetně 10% podílu biopaliv, v roce 2020 (články 3 a 5) 2. Požaduje vnitrostátní akční plány (článek 4) 3. Normalizuje „záruky původu“ (certifikování obnovitelných zdrojů elektřiny a tepla) (články 6, 7, 8 a 10) 4. Umožňuje převod záruk původu, aby měly členské státy větší prostor při plnění svých cílů tím, že získají levnější obnovitelné energie v zahraničí (článek 9) 5. Reformuje nebo vyžaduje reformy administrativních a regulativních překážek růstu obnovitelné energie (článek 12) 6. Požaduje zdokonalení ustanovení o informování a školení v oblasti obnovitelné energie (článek 13) 7. Zdokonaluje přístup obnovitelné energie do přenosové soustavy (článek 14) 8. Vytváří udržitelný režim pro biopaliva (články 15-18)

Národní cíle OZE 1. Stanoví závazné vnitrostátní cíle pro podíly obnovitelné energie, včetně 10% podílu biopaliv, v roce 2020: od 8,5 % do 20 % v celé EU.

Vliv míry včasných opatření

Podpora biopaliv 8. Udržitelná měřítka pro biopaliva: Snížení hodnot skleníkových plynů– minimálně 35 % Žádné suroviny z nedotčených lesů, biodiverzních pastvin, chráněných přírodních oblastí (ledaže by prokazatelně nedošlo k sebemenšímu poškození) Žádná přeměna mokřad a souvisle zalesněných oblastí z důvodu výroby biopaliv (ochrana zásob uhlíku)

CCS – Souhrn CCS: technologie strategického významu pro výrobu nízkouhlíkaté energie –CCS může být konkurence schopno v roce 2020 –Potřeba odstranit legislativní a ekonomické překážky CCS Směrnice –legislativní rámec pro geologické ukládání CO2 –zajištění právní jistoty a řízení rizik =>společenská přijatelnost Pilotní projekty –potřeba značných finančních závazků přístup průmyslu bude rozhodující pro uvolnění veřejných zdrojů národní přístupy v jednotlivých ČS Unijní podpora: CCS začleněno do ETS, revize pravidel státní pomoci a pravidel pro TEN-E; Evropská průmyslová iniciativa k CCS (síť projektů) pokračující výzkum a vývoj

Jaké jsou náklady a přínosy? Celkové náklady k dosažení cílů výrazně pod 1% HDP v roce 2020 (podle odhadu cen ropy mezi miliard €) Hlavní cíl: předejít odhadnutým nákladům způsobeným klimatickou změnou : 5-20% globálního HDP (Stern) Rozsáhlé inovace v energetice Významné zlepšení energetické účinnosti Energetická bezpečnost: snížení dovozu ropy a plynu uspoří cca 50 mld. € ročně (při 61$ / barel) Snížení nákladů na opatření k omezování znečištění ovzduší: 11mld €/rok v roce 2020, snížení nákladů na ochranu zdraví

Děkujeme za pozornost