Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_322 Datum: 12.10.2012 Anotace: Sacharidy

Sacharidy zdrojem rostlinné potraviny - obiloviny, luštěniny, brambory Rozdělení sacharidů: monosacharidy – glukóza, fruktóza, galaktóza disacharidy - laktóza, sacharóza a maltóza polysacharidy – dle schopnosti štěpení amylázami stravitelné – škroby, agar, pektin nestravitelné - vláknina Glukosa - cukr hroznový, med, ovoce (výživa nemocných, kojenců –> Glukopur), vyrábí se hydrolýzou škrobu

Fruktosa - cukr ovocný, med (vyšší sladivost - pro diabetiky) Sacharosa - cukr třtinový nebo řepný, nejvýznamnější – sladidlo tavením karamel, kulér Maltosa - sladový cukr, vzniká ze škrobu důležitý při výrobě piva a pálenek

Laktosa - cukr mléčný, je obsažená v mléce savců (vstřebávání Ca, potlačuje množení patogenů ve střevě) laktózová intolerance – průjmy, nadýmání (rovníková oblast, věk) Škrob - zásobní látka rostlin, - průmyslově se vyrábí z brambor a z obilí - používá se k výrobě glukosy, ethanolu, zásypů aj. Glykogen - plní funkci zásobní látky v tělech vyšších živočichů, je soustředěn především v játrech Agar - z mořských řas, v cukrářství Pektin - z jablek, k výrobě džemů, marmelád, rosolů

metabolismus glukosy - diabetes mellitus 1. či 2. typ - přesun Sacharid Sladivost Sacharosa 100% Glukosa 50% Fruktosa 150% Laktosa 30% metabolismus glukosy - diabetes mellitus 1. či 2. typ - přesun glukosy z krve do buněk - inzulin ---> při jeho nedostatku dochází ke zvýšení hladiny glukosy v krvi Význam sacharidů: zdroj energie, 1 g uvolní 17 kJ - upřednostňujeme oligosacharidy (luštěniny) - součást nukleových kyselin (ribosa a deoxyribosa) a biologicky aktivních látek DVD: 55 - 60% energetického přijmu (převažovat by měly polysacharidy)

KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2 KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1995. PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. Obrazový materiál čerpaný z otevřené galerie na www – http://office.microsoft.com (hrozno MC900441744, med MP900316870, ovoce MC900296162, cukrová třtina MP900425258, cukrová řepa MC900193560, cukr MC900300049, ječmen MC900279158, mléko MP900321172, brambory MP900177942, kukuřice MP90040181, játra MC900028125 )