Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vypracoval Miloslav Čunek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy tělu dodávají energii pro svalovou činnost obsahují hydroxylové skupiny (-OH) jsou to sloučeniny C, H, O

Sacharidy Přírodní látky dělíme na: Monosacharidy – nejjednodušší (3-6 atomů C) Disacharidy – složitější (12 atomů C) Polysacharidy - makromolekulární látky

Monosacharidy = cukry Přírodní látky molekuly uzavřené do kruhy (=cyklu) C6H12O6 bílé práškové látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě (glukóza hůře) fruktóza nejsladší cukr 140g glukózy = denní spotřeba lehce stravitelé a při svalové činnosti se zpětně přeměňují na CO2 a H2O (dýchání) důkaz: Fehlingovo činidlo – modrá barva → oranžovo - hnědá

Monosacharidy = cukry Přírodní látky vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách 6 CO2 + 6 H2O →C6H12O6 + 6 O2

Monosacharidy = cukry Přírodní látky zdroje: zralé plody ovoce (hrozny, kiwi, citrusy) med

Monosacharidy = cukry Přírodní látky Glukóza (hroznový cukr, krevní cukr) 6 uhlíků uzavřených do kruhu ve tkáních rostlin a živočichů (vzniká při trávení živin) nepostradatelná pro život (mozek, NS) umělá výživa (roztok glukózy) zvýšené množství v krvi → cukrovka (diabetes ) hladinu krevního cukru (=glykémie) ovlivňuje hormon inzulin (slinivka břišní) doplněk stravy – zvýšený přísun glukózy – sportovci, studenti, těžce pracující

Monosacharidy = cukry Přírodní látky Fruktóza (ovocný cukr) 5 uhlíků uzavřených do kruhu s glukózou - hlavní složka medu v játrech se přeměňuje na tuky nebo glukózu a další zásobní látky není dietní sladidlo

Monosacharidy = cukry Přírodní látky Galaktóza (mléčný cukr) v mateřském mléce savců, nemá sladkou chuť porucha trávení galaktózy (=galaktosemie) → speciální dieta

Disacharidy Přírodní látky vznikají spojením = kondenzace 2 jednotek monosacharidů (po fotosyntéze) 2 C6H12O6 → C12H22O11 + H2O při trávení se nespotřebovávají hned → možnost přeměny na tuky! s Fehlingovým činidlem reagují až po hydrolýze → rozpad na monosacharidy

Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) Přírodní látky Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) nejrozšířenější sladidlo složená z glukózy a fruktózy bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, výrazně sladká chuť omezování v potravě → náhradní sladidla → nepřeměňují se na tuky (sacharin, sorbitol, aspartam, acesulfam K) →light – jsou výrazně sladší než běžné cukry zahříváním sacharózy →karamel (E150) – hnědé potravinové barvivo (Cola)

Maltóza (= sladový cukr) Přírodní látky Maltóza (= sladový cukr) složená ze 2 molekul glukózy vzniká při klíčení ječmene ze škrobu (výroba piva)

Laktóza (=mléčný cukr) Přírodní látky Laktóza (=mléčný cukr) složená z glukózy a galaktózy pouze v mateřském mléce savců → výživa mláďat pomocná látka při výrobě léků a vitamínových přípravků

Polysacharidy Přírodní látky vznikají spojením = kondenzace mnoha jednotek monosacharidů n C6H12O6 → (-C6H10O5-)n + n H2O

Přírodní látky Škrob rostlinného původu (brambory, obiloviny, rýže, chleba,…) zásobní látka zelených rostlin, potrava člověka zahříváním škrobu →koloidní roztok = škrobový maz důkaz – roztok jódu →modré zbarvení zahušťování pokrmů, přípravky na škrobení prádla, výroba glukózy složený ze 2 polysacharidů – 70% amylózy – rozpustná ve vodě 30% amylopektin – nerozpustný ve vodě

Přírodní látky Glykogen živočišný škrob – obdobné složení zásobní látka živočichů a hub uložen v játrech a svalech spotřebovává se při velké fyzické námaze pro jeho obnovu (provádí sám organismus) je důležitý přísun monosacharidů

Přírodní látky Celulóza (= buničina) nejrozšířenější organická látka na Zemi tvoří buněčnou stěnu rostlinných buněk stavební látka výroba papíru (dřevo), vaty, celofánu, textilií, umělého hedvábí, plnidlo při výrobě tablet (E460) pro lidský organismus nestravitelná zdroj – dřevo, bavlna, konopí, juta, len