Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy tělu dodávají energii pro svalovou činnost obsahují hydroxylové skupiny (-OH) jsou to sloučeniny C, H, O
Sacharidy Přírodní látky dělíme na: Monosacharidy – nejjednodušší (3-6 atomů C) Disacharidy – složitější (12 atomů C) Polysacharidy - makromolekulární látky
Monosacharidy = cukry Přírodní látky molekuly uzavřené do kruhy (=cyklu) C6H12O6 bílé práškové látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě (glukóza hůře) fruktóza nejsladší cukr 140g glukózy = denní spotřeba lehce stravitelé a při svalové činnosti se zpětně přeměňují na CO2 a H2O (dýchání) důkaz: Fehlingovo činidlo – modrá barva → oranžovo - hnědá
Monosacharidy = cukry Přírodní látky vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách 6 CO2 + 6 H2O →C6H12O6 + 6 O2
Monosacharidy = cukry Přírodní látky zdroje: zralé plody ovoce (hrozny, kiwi, citrusy) med
Monosacharidy = cukry Přírodní látky Glukóza (hroznový cukr, krevní cukr) 6 uhlíků uzavřených do kruhu ve tkáních rostlin a živočichů (vzniká při trávení živin) nepostradatelná pro život (mozek, NS) umělá výživa (roztok glukózy) zvýšené množství v krvi → cukrovka (diabetes ) hladinu krevního cukru (=glykémie) ovlivňuje hormon inzulin (slinivka břišní) doplněk stravy – zvýšený přísun glukózy – sportovci, studenti, těžce pracující
Monosacharidy = cukry Přírodní látky Fruktóza (ovocný cukr) 5 uhlíků uzavřených do kruhu s glukózou - hlavní složka medu v játrech se přeměňuje na tuky nebo glukózu a další zásobní látky není dietní sladidlo
Monosacharidy = cukry Přírodní látky Galaktóza (mléčný cukr) v mateřském mléce savců, nemá sladkou chuť porucha trávení galaktózy (=galaktosemie) → speciální dieta
Disacharidy Přírodní látky vznikají spojením = kondenzace 2 jednotek monosacharidů (po fotosyntéze) 2 C6H12O6 → C12H22O11 + H2O při trávení se nespotřebovávají hned → možnost přeměny na tuky! s Fehlingovým činidlem reagují až po hydrolýze → rozpad na monosacharidy
Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) Přírodní látky Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) nejrozšířenější sladidlo složená z glukózy a fruktózy bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, výrazně sladká chuť omezování v potravě → náhradní sladidla → nepřeměňují se na tuky (sacharin, sorbitol, aspartam, acesulfam K) →light – jsou výrazně sladší než běžné cukry zahříváním sacharózy →karamel (E150) – hnědé potravinové barvivo (Cola)
Maltóza (= sladový cukr) Přírodní látky Maltóza (= sladový cukr) složená ze 2 molekul glukózy vzniká při klíčení ječmene ze škrobu (výroba piva)
Laktóza (=mléčný cukr) Přírodní látky Laktóza (=mléčný cukr) složená z glukózy a galaktózy pouze v mateřském mléce savců → výživa mláďat pomocná látka při výrobě léků a vitamínových přípravků
Polysacharidy Přírodní látky vznikají spojením = kondenzace mnoha jednotek monosacharidů n C6H12O6 → (-C6H10O5-)n + n H2O
Přírodní látky Škrob rostlinného původu (brambory, obiloviny, rýže, chleba,…) zásobní látka zelených rostlin, potrava člověka zahříváním škrobu →koloidní roztok = škrobový maz důkaz – roztok jódu →modré zbarvení zahušťování pokrmů, přípravky na škrobení prádla, výroba glukózy složený ze 2 polysacharidů – 70% amylózy – rozpustná ve vodě 30% amylopektin – nerozpustný ve vodě
Přírodní látky Glykogen živočišný škrob – obdobné složení zásobní látka živočichů a hub uložen v játrech a svalech spotřebovává se při velké fyzické námaze pro jeho obnovu (provádí sám organismus) je důležitý přísun monosacharidů
Přírodní látky Celulóza (= buničina) nejrozšířenější organická látka na Zemi tvoří buněčnou stěnu rostlinných buněk stavební látka výroba papíru (dřevo), vaty, celofánu, textilií, umělého hedvábí, plnidlo při výrobě tablet (E460) pro lidský organismus nestravitelná zdroj – dřevo, bavlna, konopí, juta, len