11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100316_Zivnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

10. srpna 2013VY_32_INOVACE_100315_Zivnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
PRÁVO ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
PODNIKÁNÍ PODLE ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA, ŽIVNOSTI. Obsah výkladu Živnostenské a neživnostenské podnikání Co je živnost Podmínky provozování živností Druhy.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Živnostenské podnikání Výuková prezentace. Živnost je: soustavná činnost, prováděná samostatně podnikatelem, jeho vlastním jménem, na jeho vlastní odpovědnost,
Živnost. Jak za č ít podnikat …  zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění  na živnostenském úřadě se zaregistrujeme k.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikání jednotlivců Ročník / obor studia: I.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Autor: Ing. Alice Horáčková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100316_Zivnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podle předmětu podnikání rozdělujeme živnosti na: Obchodní  koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje  hostinská činnost  poskytování ubytování  činnost cestovní kanceláře  pronájem motorových vozidel Výrobní  podnikatel má právo výrobky vyrábět, prodávat a opravovat, zůstane-li zachována povaha živnosti Poskytující služby  provádění oprav a údržby věcí  přeprava osob a zboží  jiné práce a výkony k uspokojování dalších potřeb

Podle způsobu vzniku se živnosti člení na:  živnosti ohlašovací při splnění stanovených podmínek smějí být provozovány na základě ohlášení podnikatele živnostenskému úřadu  živnosti ohlašovací se dělí na:  řemeslné  vázané  volné  živnosti koncesované

 jsou uvedeny v příloze č.1 zákona  je zde nutná odborná způsobilost získaná vyučením v oboru  prokazuje se výučním listem nebo jiným dokladem o řádném dokončení studia  patří sem např. kovářství, zámečnictví, hodinářství, zlatnictví, malířství, holičství, pekařství, truhlářství, řeznictví a uzenářství, zednictví, pivovarnictví, kominictví, opravy motorových vozidel apod.

 jsou uvedeny v příloze č.2 zákona  vyžaduje se odborná způsobilost získaná jinak než vyučením v oboru a je upravena zvláštními předpisy  patří sem např. výuka řízení motorových vozidel (provozování autoškoly), horský průvodce, oční optika, poradenská činnost v účetnictví apod.

 k provozování těchto živností stačí, když podnikatel splní všeobecné podmínky, prokazování odborné či jiné způsobilosti se nevyžaduje  okruh volných živností není v žádné z příloh živnostenského zákona  patří sem např. zametání, kopání, zastavárenská činnost, ubytovací služby, koupě zboží za účelem dalšího prodeje (pokud prodej daného zboží uvedené přílohy nezahrnují mezi jiné druhy živností – např. prodej zbraní je koncesovaná živnost)

Živnosti řemeslné  odborná způsobilost - vyučení v oboru nebo ukončené střední odborné vzdělání v oboru nebo absolvování vysoké školy v oboru  nahradit lze vyučením v příbuzném oboru a jedním rokem praxe v oboru, případně třemi lety v příbuzném oboru, vykonáním kvalifikační zkoušky nebo doložením šestileté praxe v oboru Živnosti vázané  jsou různorodou skupinou, proto i podmínky jsou různorodé Živnosti volné  stačí splnění všeobecných podmínek, další podmínky nejsou

 smějí být provozovány na základě koncese (povolení) udělené živnostenským úřadem (nejdříve však ode dne doručení koncesní listiny)  jsou uvedeny v příloze č.3 zákona  způsobilost pro provozování těchto živností je upravena zvláštními předpisy (v příloze č.3 zákona)  zvláštní podmínkou k provozování koncesované živnosti je spolehlivost (posuzuje se ve vztahu k předmětu podnikání, se zřetelem na ochranu života, zdraví, majetkových i jiných práv a veřejných zájmů)  patří sem např. taxislužba, pohřební služba,provozování střelnic, výroba jedů, výroba paliv a maziv, služby soukromých detektivů apod.

 živnosti koncesované jsou živnosti, které nemohou vzniknout bez státního povolení  jde o živnosti, které kladou na podnikatele značně vysoké nároky ve dvou směrech:  nároky na odbornou způsobilost, která vyplývá z rozmanitých specifických právních předpisů  nároky na morální spolehlivost

 každý živnostenský úřad vyhotovuje živnostenský rejstřík  je to přehled živností v daném územním obvodě  rejstřík obsahuje evidenci všech živnostenských listů a koncesních listin  jsou v něm obsaženy všechny údaje ze živnostenských oprávnění  je to veřejný seznam, z něhož lze na požádání vydat úřední opis, výpis nebo potvrzení o určitém zápisu  živnostenský rejstřík má evidenční (deklarativní) charakter, neboť zápisy v něm (narozdíl od obchodního rejstříku) nezakládají způsobilost mít práva a povinnosti (právní subjektivitu)  tato způsobilost již vznikla ohlášením nebo vydáním koncesní listiny

 jméno a příjmení  státní příslušnost  bydliště (u právnických osob sídlo)  rodné číslo  IČ  obchodní jméno  údaje týkající se odpovědného zástupce (je-li určen)  předmět podnikání  druh živnosti  podmínky pro provoz živnosti (pokud byly stanoveny)  provozovny, pokud byly zřízeny

 datum zahájení provozování činnosti  případně také prohlášení konkurzu nebo rozhodnutí o zákazu činnosti U právnických osob se zapisují osobní údaje osob, které jsou statutárním orgánem.

Okresní  do jejich působnosti patří živnosti koncesované, řemeslné a vázané  vedou živnostenský rejstřík, který slouží k evidenci Obecní  vedou živnosti volné Živnostenský úřad ČR  vede ústřední evidenci všech podnikatelů a je odvolací instancí proti rozhodnutím okresních živnostenských úřadů

 existence ohlašovacích živností je dána požadavkem na urychlení získání živnostenského oprávnění  tyto živnosti mohou být provozovány na základě písemného ohlášení u živnostenského úřadu Obecné náležitosti ohlášení: Fyzická osoba  jméno a příjmení  trvalé bydliště, rodné číslo  oznámení, zda soud nebo správní orgán uložil zákaz činnosti  jestliže je ustanoven odpovědný zástupce, tytéž údaje o něm  obchodní jméno  identifikační číslo, bylo-li přiděleno

 předmět a místo podnikání  místo hlavní provozovny a vedlejších provozoven  další předepsané údaje Právnická osoba  obchodní jméno a sídlo  právní forma  identifikační číslo  předmět podnikání  místo hlavní provozovny a vedlejších provozoven  další předepsané údaje

Fyzická osoba připojí k ohlášení:  výpis z rejstříku trestů, případně výpis z rejstříku trestů odpovědného zástupce  u ohlašovací řemeslné nebo vázané živnosti předloží doklad prokazující odbornou způsobilost, případně odbornou způsobilost odpovědného zástupce  souhlas obce s umístěním provozovny v obci Právnická osoba připojí k ohlášení:  výpis z rejstříku trestů odpovědného zástupce  u ohlašovací řemeslné nebo vázané živnosti též doklad prokazující odbornou způsobilost  souhlas obce s umístěním provozovny v obci

 žádost o vydání koncesní listiny musí mít obdobné náležitosti jako písemné ohlášení živnosti ohlašovací  navíc však musí obsahovat i všechny potřebné doklady, které prokazují splnění všech specifických podmínek provozování příslušné koncesované živnosti  místní příslušnost předkládání žádosti o živnostenské oprávnění je odlišná u fyzické osoby a u právnické osoby.  předkládání žádosti o živnostenské oprávnění:  fyzická osoba: - v místě podnikání  právnická osoba: - v sídle podnikatele

 dokladovat kontrolním orgánům způsob nabytí prodávaného zboží  zajistit, aby v provozovně byla ve vymezené době přítomna osoba znalá českého nebo slovenského jazyka  na požádání kupujícího vydávat doklady o prodeji zboží  ochrana životního prostředí  umožnit prohlídku provozovny (hygiena)  označit provozovnu obchodním jménem  dodržovat předpisy  označit ceny, umožnit přístup k ceníku  zajistit inspekční knihu pro zápisy kontrolních orgánů

 kontrolu dodržování těchto povinností provádějí živnostenské úřady, které smí ukládat pokuty za porušení živnostenského zákona  náklady na opatření k odstranění škod vzniklých činností podnikatele nese podnikatel sám ze svých finančních prostředků

KLÍNSKÝ, Petr. Ekonomika1. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., ISBN NOVOTNÝ, Zdeněk. Základy podnikové ekonomiky: aktualizované vydání k Břeclav: Moraviapress, ISBN Prezentace byla vytvořena v MS PowerPoint 2010