Detektivky pro děti a mládež

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Lidice.
Beseda s paní spisovatelkou
Technika,tak jak ji vidím já…
Kamarádi :o) :o).
Nejprve si Přečtěte pozorně text
JÁ A MOJE ŽENA.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Třída 3.B ZŠ Mánesova Pavla Mitáčková V úterý 15.4 jsme se neučili. Jeli jsme na výukový program do Koryčan. Ráno jsme se sešli u školy. Jeli s námi.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
Copak nám nadělil rok 2008 V tomto roce jsme zažili mnoho nečekaných změn. Dokonce takových změn, že je nám mnozí můžou závidět, ale určitě se nechceme.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Pekelný advent autor: Jan Sviták.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Zbyněk Podhradský Reflexe aneb Jak to vidím já.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Irské štěstí OPRAVDU to funguje..
Nezaměstnáný… Nezaměstnaný se ucházi o místo práce jako « dědeček záchodový » u Microsofta…
Já a vše kolem mě..
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Kakashi je na dně Odstrašující příklad yaoi fanouška.
Jan Opatřil….
Poprvé spolu Poprvé, když jsem uviděla Chary. Tak se mě pomalu zastavil dech. Zamilovala jsem se do ní na první pohled. Naše první seznámení v Benátkách.
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Projekt:Vzdělávací internetové kluby Jméno:Jakub Michálek Téma:Moje kniha.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Konverzace: Kam pojedete v létě?. Kolja 3 Otázky a film.
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
JAKUB ŠVEC STUDENT SEXTY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Dopis od Boha.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
Přátelství v literatuře
Nejlepší historka z rybolovu všech dob!. Mnohé rybářské historky jsou tak trochu těžko uvěřitelné, ale tenhle člověk má fotky jako důkaz... Slyšel jsem.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Příběh o budoucnosti lidstva Já si například myslím že v roce 2696 bude náš svět strašně znečištěný, ale vyspělý.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Halloween.
SLOVENSKO 2016.
PřIjímací řízení na GJŠ
Irské štěstí.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Tajemství internetu Minule jsme si společně ukázali karty jednotlivých zařízení a říkali jsme si, že některá z nich se umí připojit na internet. Vzpomenete.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Detektivky pro děti a mládež Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Detektivky pro děti a mládež Prezentace 10 knih Petra Slavíková a Tereza Cvrková

Obsah: Případ strašidelného mnicha Únos domů Klub záhad – Ostrov náhrobků Záhada tajného dopisu Detektivové a zachráněné peníze Detektiv Kvítko, případ zloděje bruslí Tajemství jeskyně Detektiv Zack a záhada potopy Pátračka Gilda Únos na jízdárně

Případ strašidelného mnicha Autor: Vojtěch Steklač Ilustrace: Jaroslav Malák Pro čtenáře od 10 let Foto z: http://www.antikvariat-kodytek.cz/antikvariat-kodytek/Pripad-strasidelneho-mnicha-Steklac-d2684.htm

Případ strašidelného mnicha Příběh pro všechny milovníky napínavých a záhadných příběhů. Spolu s dvojčaty Andreou a Martinem čtenář může pátrání nejen sledovat, ale dokonce se ho přímo účastnit. V této detektivce je totiž prostor pro psaní tajného deníku, do kterého lze zaznamenávat vlastní postřehy k chování všech podezřelých. Staň se detektivem a sleduj stopu záhadného zločinu – vyloupení hodinářské dílny pana Beníška.

Úryvek z knihy Případ strašidelného mnicha „„Je to prosté,“ řekl profesor Mautner. „Domnívám se, že v dílně pana Beníška řádil duch našeho nebohého dominikána.“ „Duch“? „A proč ne?“ řekl profesor Mautner. „Minulost k nám promlouvá nejen řečí faktů, letopočtů a suchých čísel, ale i svými nevysvětlitelnými záhadami.“ „Ale copak se každá záhada nedá vysvětlit?“ „Nedá,“ zavrtěl pan profesor hlavou, „Od toho je to právě záhada. Dodnes například nikdo s jistotou nemůže říci, zda lochnesská obluda existovala či nikoliv.“ „A vy myslíte, že je to něco podobného jako s naším strašidelným mnichem?“ „Ovšem,“ řekl profesor Mautner. „Podle legendy by prostě v tomto domě strašit měl.““ (Steklač, 2001, s. 24)

Únos domů Autorka: Iva Procházková Fotografie: Daniel Souček Pro čtenáře od 10 let Foto z: http://storage.albatrosmedia.cz/albatrosmedia/images/large/462b4a84fc05d39936257769a6a86989.jpg

Únos domů Napínavý příběh o útěku z donucení, jenž se nakonec stane útěkem chtěným. Vyprávění je o dvanáctiletém Liborovi, který po tragické smrti rodičů zůstane u svého bohatého strýčka. Libor žije v luxusu, nosí značkové oblečení, má svého osobního řidiče a nic mu neschází – nebo si to alespoň myslí. Jednoho dne ale v jeho životě nastane zlom – cestou na internát se chlapec stane obětí únosu a musí bojovat o holé přežití. Jeho život se rázem změní, i přesto, že Libor v minutě všechno ztratí, neztrácí odvahu a odhodlání. Celý příběh hlavní hrdina vypráví svému psovi, kterého nazývá „Pane“. Podle této knihy se v roce 2002 natočil stejnojmenný film.

Úryvek z knihy Únos domů „Rodičům by se mělo zakázat, aby si kupovali motorky. Aby na nich jezdili. Aby se na nich zabíjeli. Ty, Pane, ve své psí hlavě něco takového těžko pochopíš. Musíš mi věřit. Nebýt modročerné čtyřválcové Harley Davidson, neskáčeme teď spolu přes potok. Nebýt toho zázraku s dvěma výfuky, přímým vstřikováním a stříbrnými tlumiči, nevěděl bych, že co jedni nazývají štěstím, může být pro druhé ta nejpodělanější věc pod sluncem. Myslíš, že si vymýšlím? Ty nemáš ani páru, Pane, jak to na světě chodí! Já bych ti mohl vyprávět! Třeba o tom, jak teta Jolana a strýc Michal slavili moje narozeniny. Bylo mi dvanáct. Tehdy jsem ještě nebyl Gusta, ale Libor. Libor Ječím. Líbilo se mi to. Říkal jsem si, že to dobře zní. Jenže to už je dávno. Dneska vím, že jména nejsou to hlavní. Hlavní je… ale na to si každý musí přijít sám.“ (Procházková,2006, s. 7)

Klub záhad – Ostrov náhrobků Autor: Thomas Brezina Ilustrace: Wolfram Nowatzyk Pro čtenáře od 10 let Foto z: http://www.fragment.cz/picture/shop/cz/zbozi/big/v_ostrov-nahrobku-200957-01.gif

Klub záhad – Ostrov náhrobků Hlavní postavy této knihy jsou Jupiter Katz, jeho sestřenice Vicky Schneiderová a bratranec Nick Schneider. Tito tři mladí „detektivové“ tvoří Klub záhad, jehož úlohou je objasnit záhadu tajemného ostrova. Na opuštěném ostrově totiž ze země vyrůstají náhrobky a vždy, když se objeví nový, na ostrově zmizí jeden z obyvatelů. Tato nebojácná partička nalezne obří ještěří stopy, které je dovedou až k bráně do jiné dimenze… I ty se můžeš stát členem Klubu záhad a pomocí superlupy objasnit záhadu. Superlupa slouží k vyluštění zakrytých obrázků a textů v knize. V této detektivce jsou také Otázky Klubu záhad, na které čtenáři odpovídají a následně pomocí superlupy získají odpověď. Na konci knihy je Příloha, ve které jsou vtipy, triky, kouzla, neuvěřitelné příhody a teorie o nadpřirozených jevech, které se v knize vyskytovaly.

Úryvek z knihy Ostrov náhrobků „Společně ho nacpali do spacáku a zatáhli zip. Otevřený horní konec Převázali páskem od županu. „Můžeš si za to sám!“ zavrčel Olivek. „Když nepřijmeš úkol dobrovolně, musím ti prostě trošičku pomoct.“ Jupiter cítil, jak ho kluci zvedají a vlečou z pokoje. Nesli ho po schodech dolů a ven z domu. Pršet už přestalo, ale vzduch byl vlhký a studený. Jupiter se dvakrát pokusil z pout vykroutit, ale Olivek si toho pokaždé všiml a kopl do něj. Kluci ho dlouho vlekli nocí. Podle pleskání vln Jup poznal, že dorazili ke břehu jezera. Tam ho nešetrně hodili na zem. Rozepnuli spacák a nad Jupiterem se objevil Oliverův obličej. „Tak! Teď si vezmeš loďku a popluješ na Ostrov náhrobků. Uděláš tam pár fotek. Řekněme, takových deseti náhrobků. Nejmíň! Prohlásil Olivek se zlomyslným úsměvem. „Pak se smíš vrátit, rozuměl jsi?““ (Brezina, 2006, s. 22)

Záhada tajného dopisu Autorka: Enid Blytonová Ilustrace: Ivana Lomová Pro čtenáře od 8 let Foto z: http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_274574_orig.jpg

Záhada tajného dopisu Sourozenci Roger a Diana, bratranec Pajda a kamarád Barny tráví prázdniny na mořském pobřeží – v Merinově zátoce. Tato parta kamarádů se těší na tři týdny plné zábavy a pohody. Hned první den však na pláži Pajdu vyděsí podezřelý cizinec. Co tady hledá a kdo je jeho záhadný společník? Proč se dal do spolku s nebezpečně vyhlížejícím tulákem? A tak místo slunění a koupání naši čtyřku čeká pátrání a řešení záhadných otazníků. V roli detektivů si prázdniny užijí více než si dokázali představit.

Úryvek z knihy Záhada tajného dopisu „Barny a Pajda zírali vyděšeně na Rogera, Šifrovaný dopis že zmizel? V životě by je nenapadlo, že ho někdo bude na spodku přívěsu hledat! „To není všechno – když jsem přišel ze svačiny, zámek u dveří byl rozbitej a uvnitř bylo všechno vzhůru nohama!“ „To určitě udělali ti dva grázlové, když hledali dopis,“ řekl Barny. „Dafydd by si něco takovýho netroufl udělat. Ani by nedokázal rozlomit zámek.“ „Proč myslíš, že ten dopis má Dafydd?“ zeptal se Pajda. „To je jednoduchý,“ odpověděl Roger. „Když jsme přišli se slečnou Pepříkovu a s Dianou na oběd, skočil jsem se převlíknout do přívěsu, a co nevidím – stojí tam Kejhal! Zámek byl tehdy ještě v pořádku. Bylo mi divný, že je Kejhal sám, protože všude chodí s Dafyddem jako pejsek…“ (Blytonová, 1998, s. 93)

Detektivové a zachráněné peníze Autorka: Zuzana Pospíšilová Ilustrace: Markéta Vydrová Pro děti od 5 let Foto z: http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_334544_orig.jpg

Detektivové a zachráněné peníze Zábavná a napínavá detektivka proložená komiksovými kresbami vypráví o partě chlapců, kteří si říkají DeTeKTiVové (velká písmena v názvu jsou začáteční písmena jmen kamarádů). Největší zálibou této party je řešení detektivních záhad. Jednoho dne se jim při hře v parku ztratí Tadeáš a díky tomu objeví záhadnou místnost a hromadu ukradených peněz. Kde se tam peníze vzali a kdo je ukradl? Jak si parta poradí s tímto zapeklitým oříškem? Tato detektivka je vhodná k předčítání menším dětem, je v ní totiž kromě záhady i řada ponaučení.

Úryvek z knihy Detektivové a zachráněné peníze „Na co potřebuješ lano?“ divil se pan Vaněk, když Tomáš přiběhl domů a požádal ho o něj. „No, budeme hrát přetahovanou,“ zalhal Tomáš. Nemohl přece vykládal, že musí zachránit dva kamarády, kteří spadli do podzemí. To by se tatínek zbláznil strachy. „Na to vám snad stačí švihadlo, ne?“ namítl táta, aniž zvedl oči od počítače. „Potřebujeme dlouhé lano a hrozně pevné,“ škemral Tomáš. Tatínek na chvíli uspal svůj počítač a zašel s Tomášem ven do dílny. Podal mu potřebné lano a pospíchal pokračovat v v programování. „Děkuju ti, tatínku!“ poděkoval Tomáš. Popadl ještě náhradní baterku, která visela na hřebíku u vchodu do garáže, a pelášil zpátky k zámku.“ (Pospíšilová, 2013, s. 20)

Detektiv Kvítko, případ zloděje bruslí Autor: Jürgen Banscherus Ilustrace: Ralf Butschkow Pro čtenáře od 7 let Foto z: http://knihy.abz.cz/prodej/detektiv-kvitko-pripad-zlodeje-brusli

Detektiv Kvítko, případ zloděje bruslí Kvítko je žák základní školy, který byl vyhlášený detektiv a všem nepravostem a záhadám přijde na kloub. Příběh vypráví o několikrát ztracených bruslích, které nakonec vůbec nebyly ztracené, schovával je totiž sám majitel, aby již nemusel rozvážet pizzu na bruslích. Přál si totiž od zaměstnavatele pizzerie Salvatore rozvážecí auto. Kniha je velice vtipně a poutavě napsaná, je přizpůsobena mladému čtenáři i velikostí písma.

Úryvek z knihy „Skoro celou neděli jsem strávil ve svém pokoji, poslouchal máminy staré desky s Rolling Stones, popíjel mléko a žvýkal žvýkačky. Pozdě odpoledne z hustých mraků konečně vykouklo slunce. Potěšilo mě to. Detektivové nemají rádi déšť. Postávat v mokrých šatech někde na rohu ulice a pozorovat lidi – to mě zrovna moc neláká. Rozhodl jsem se, že zaběhnu do pizzerie. I když to může znít divně, všechny mé naděje se teď upínaly k tomu, že Fritzovi někdo znovu ukradne brusle. Tentokrát jsem totiž chtěl být za každou cenu u toho, až se to stane. Třeba oba kluky dokonce přistihnu při činu. Cožpak není pravděpodobné, že mají na svědomí i první zmizení bruslí? Svůj případ musím objasnit do posledního detailu, moje detektivní čest to prostě vyžaduje.“ (Banscherus, 2011, s. 47, 48)

Tajemství jeskyně Autor: Arthur Maxwell Ilustrace: Lenka Hrabáková Pro čtenáře od 9 let Foto z: http://www.gimel.cz/?g=kniha_maxwell_arthur_s_tajemstvi_jeskyne_db2543

Tajemství jeskyně Napínavá a tajemná kniha vypráví o záhadách, dějících se ve vesničce na severozápadním pobřeží Skotska. Z ničeho nic se ve vesnici začaly dít podivné věci. Ztracené věci se najednou objevily na svém místě, rozbité věci byly opravené, chudí lidé měli na stole večeři, staré paní se přesunula rašelina na své místo, kráva byla ráno podojena. Kdo stojí za záhadami v této vesnici? Souvisí příhody s tajemnými postavami, které se při setmění zjevovaly u nedaleké jeskyně? Naštěstí do vesnice připlul chlapec Roy, který záhady vyřeší…..

Úryvek z knihy Tajemství jeskyně „Vypadalo to téměř jako povzbuzení připravené přímo pro Roye. Přesně to ráno, na které si naplánoval prohledání jeskyně, se stala zajímavá historka. Starý rybář Sandy, kterému někdo přes časem záhadně vrátil veslo, přišel domů z nočního rybolovu a vzrušeně vyprávěl, že viděl, jak se cosi pohybuje před jeskyní zrovna v době, když se včera večer chystal vyrazit na moře. Nebyl dost blízko na to, aby viděl, co to bylo, ale něco divného se tam rozhodně dělo. Tím si byl naprosto jistý. Ještě k tomu všemu se Roy později dozvěděl, že když se starý Peter MacDonald vracel včera večer domů kolem jeskyně, jak jeskyně vydává podivné zvuky.“ (Maxwell, 2009, str. 82)

Detektiv Zack a záhada potopy Autor: Jerry D. Thomas Ilustrace: Pepa Popper Pro čtenáře od 10 let Foto z: http://www.advent-orion.cz/knihy/detektiv-zack-a-zahada-potopy

Detektiv Zack a záhada potopy Zajímavá a naučná detektivka, ve které se chlapec, jménem Zack, spolu se svými rodiči vydává na výpravu do Utahu a Texasu za záhadou velké potopy, o které mluví Bible. Mohla se opravdu stát? Existují nějaké důkazy, které by velkou potopu potvrdily, nebo vyvrátily? Detektiv Zack si během cesty píše deník, aby mu neunikl žádný poznatek a o řešení záhady se se čtenářem podělí……

Úryvek z knihy Detektiv Zack a záhada potopy „Tati, jak se všechny ty dinosauří kosti dostaly na jedno místo?“ „To je dobrá otázka, Zacku. Především, vědci mají za to, že mnoho těchto dinosaurů zemřelo najednou. Neví ale proč. Domnívají se, že přes nynější dinosauří hřbitov kdysi tekla velká řeka. Když dinosauři v této oblasti zemřeli, z nějakého důvodu se jejich těla dostala do řeky a říční proud je odnesl tam, kde dnes ty kosti leží. V tomto místě se řeka ucpala a dinosauří těla jiní tvorové sežrali nebo klesla prostě dolů.“ „To musela být pořádně velká řeka, aby unesla dinosaury, že jo?“ (Thomas, 2010, 79, 80)

Pátračka Gilda Autor: Jennifer Allisonová Ilustrace: Greg Swearingen „Pro dívčí šerloky od 10 let“ Foto z: http://antikvarium.cz/kategorie/pohadky-a-detska?mn_offs=301

Pátračka Gilda Tato kniha zaujme každou dívku, která má ráda tajemno a napětí. Hlavní postavou je žákyně osmé třídy Gilda, která se o prázdninách vydá za svým podivínským bratrancem Gildiny matky a jeho dcerou, aby zažila nové dobrodružství a měla možnost řešit nové detektivní záhady. Jsou opravdu v domu strýce duchové? Mají zvuky, vycházející z věže něco společného se sebevraždou strýcovy sestry? Naštěstí je tu Gilda, která všechny záhady tohoto domu vyřeší….

Úryvek z knihy Pátračka Gilda „Celé roky byla černá dopisní schránka před domem Gildiným zatvrzelým nepřítelem, protože nevydávala dopisy od kamarádů z tábora, pozvánky na hvězdné večírky, šeky na miliony dolarů, ale jen účty a kýčovité pohlednice od babičky Joyceové. Ale dnes byla zrádná schránka její přítelkyní. Dnes se americká pošta vyznamenala. Gilda hleděla na obálku, v jejíž zpáteční adrese jasně stálo SAN FRANCISCO. Roztrhla ji a přečetla si dopis, a potom ho četla ještě třikrát dokola. Jen jedním dopisem se jí otevřel celý nový svět: skutečně pojede do San Franciska!“ (Allisonová, 2007, str. 52)

Únos na jízdárně Autor: Karin Müllerová Ilustrace: Peter Klaucke Pro čtenáře od 8 let Foto z: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-unos-na-jizdarne-detektivni-kancelar-podkova-50821.html

Únos na jízdárně Tato napínavá kniha je pro všechny kluky a holky, kteří mají rádi koně. Pomocí „magické podkovy“, která je součástí knihy, se čtenář dozví na konci každé kapitoly nové poznatky o současném detektivním případu. Hlavními hrdiny jsou tři mazaní detektivové: Karolína, Kristýna a Filip, kteří pomáhají na jízdárně.

Úryvek z knihy Únos na jízdárně „Palubní deník, 8. října, 9:35 h. Začal nový kurz. Jako vždycky bohužel skoro žádní kluci. Zato ale nejspíš další případ pro detektivní kancelář Podkova. Pokud tohle není podezřelé, tak už nic: Jestli je Violin údajný strýc opravdu její příbuzný, sním kýbl ovsa. Slyšel jsem, jak mu Violini rodiče vykají. Dost zvláštní, ne? Jdu na věc. Však my zjistíme, co za tím vězí. Filip“ (Müllerová, 2005, str. 17)

Zdroje Obrázky: http://www.antikvariat-kodytek.cz/antikvariat-kodytek/Pripad-strasidelneho-mnicha-Steklac-d2684.htm http://storage.albatrosmedia.cz/albatrosmedia/images/large/462b4a84fc05d39936257769a6a86989.jpg http://www.fragment.cz/picture/shop/cz/zbozi/big/v_ostrov-nahrobku-200957-01.gif http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_274574_orig.jpg http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_334544_orig.jpg http://knihy.abz.cz/prodej/detektiv-kvitko-pripad-zlodeje-brusli http://www.gimel.cz/?g=kniha_maxwell_arthur_s_tajemstvi_jeskyne_db2543 http://www.advent-orion.cz/knihy/detektiv-zack-a-zahada-potopy http://antikvarium.cz/kategorie/pohadky-a-detska?mn_offs=301 http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-unos-na-jizdarne-detektivni-kancelar-podkova-50821.html Literatura: BLYTONOVÁ, Enid. Záhada tajného dopisu. Praha: Albatros, 1998. 128 s. ISBN 80-00-00646-4. BREZINA, Thomas. Klub záhad – Ostrov náhrobků. Praha: Fragment, 2006. 120 s. ISBN 978-80-253-0276-7. POSPÍŠILOVÁ, Zuzana. Detektivové a zachráněné peníze. Praha: Grada, 2013. 72 s. ISBN 978-80-247-4393-6. PROCHÁZKOVÁ, Iva. Únos Domů. Praha: Albatros, 2006. 136 s. ISBN 80-00-01787-3. STEKLAČ, Vojtěch. Případ strašidelného mnicha. Praha: Amulet, 2001. 88 s. ISBN 80-86299-74-0. BANSCHERUS, Jürgen. Detektiv Kvítko případ zloděje bruslí. Praha: Mladá fronta, 2011. 70 s. ISBN 978-80-204-2187 6. MAXWELL, Arthur S. Tajemství jeskyně. Praha: Advent-Orion, 2009. 106 s. ISBN 978-80-7172-202-1. THOMAS, Jerry D. Detektiv Zack a záhada potopy. Praha: Advent-Orion, 2010. 131 s. ISBN 978-80-7172-976-1. MÜLLEROVÁ, Karin. Únos na jízdárně. Praha: Mladá fronta, 2005. 107 s. ISBN 80-204-1297-2.