UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
31. Mojžíš se setkal s Hospodinem u hořícího keře
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Boj o modlitbu I Centrum pro katechezi v Olomouci, 2014.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Centrum pro katechezi Olomouc, Nem ůž eme ho vid ě t o č ima kolem sebe, proto ž e je neviditelný. Nem ůž eme ho vid ě t ani rozumovou úvahou, proto.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Vyrobilo centrum pro katechezi samota, - bezradnost, - neví s kým bojuje, - neví proti č emu bojuje, - neví, jak má bojovat, - neví, co je jeho.
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
34. Před odchodem z Egypta slavili Izraelité večeři, které se říká Pascha.
32. Mojžíš se svým bratrem žádá faraona, aby propustil Izraelity z Egypta.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Abrahámova přímluvná modlitba
Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba mě nikdy neuzavírá do mého nitra, Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
ABRAHÁM VZOREM MODLITBY Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
MODLITBA – CHOZENÍ S BOHEM Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
O milosrdném otci a marnotratném synu Bůh Bůh má člověka vždycky rád, chce pro něj to nejlepší Člověk Člověk myslí na sebe a svou neláskou ubližuje.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.

Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY III Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
1. Přijď, Spasiteli! | Z našich pout jen ty sám | nás můžeš vytrhnout, | tak jako kdysi Izrael, když k Bohu jeho nářek zněl. | Ať zní, ať zni, ať zní do.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Transkript prezentace:

UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

MODLIT SE ZNAMENÁ MYSLET S LÁSKOU. Je to pozornost duše zaměřené na Boha. Čím více milujeme Boha, tím lépe se modlíme. Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

IZRAEL PUTUJE POUŠTÍ Mojžíš se modlí, vede lid a prosí za něj: -prosí o pokrm, když mají hlad, -prosí o vodu, když nemají, co pít, -prosí za ně v boji, když je napadnou nepřátelé, -prosí za Izrael ve chvíli, kdy zrazuje Hospodina. Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

MOJŽÍŠ NA HOŘE SINAJ Mojžíš odchází na horu pro desky Zákona. 40 dní a nocí se postí. Půst je:  projevem pokání a cesty k vnitřní svobodě,  projevem touhy po Bohu, pokory před Bohem,  ve spojení s prosebnou modlitbou projevem lásky k druhým. Půst má být vždy doprovázen modlitbou a láskou k druhým lidem. Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

IZRAEL POD HOROU nebaví je čekat na Mojžíše, nebaví je cesta s neviditelným Bohem, žádají od Árona: „Udělej nám boha.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

HOSPODIN ODPOVÍDÁ NA HŘÍCH IZRAELE posílá Mojžíše z hory k lidu, žádá jej: „ nebraň mi, ať vzplane můj hněv “, na Mojžíšovu prosbu odpouští těm, kteří odmítli zlo a litují svého hříchu. Nezapomínejme na přísliby plynoucí ze svátosti křtu, biřmování, smíření a eucharistie. Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

MOJŽÍŠ - PŘÍMLUVCE LÁSKA K BOHU A LÁSKA K LIDEM JSOU V PŘÍMLUVNÉ MODLITBĚ NEODDĚLITELNÉ. Byl vyslán jako prostředník Božího vysvobození z otroctví, nyní předkládá Hospodinu vše, čím prochází. Když se přimlouvá, chce, aby byl člověk/lid zachráněn, a chce, aby takto byl Bůh oslaven. Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

Když se Mojžíš přiblížil k táboru a uviděl býčka i tance, vzplanul hněvem, odhodil desky (desatera) z rukou a pod tou horou je roztříštil. Potom vzal býčka, kterého udělali a spálil ho v ohni, rozemlel na prach, nasypal do vody a dal pít Izraelitům.“ (Ex 32,19n) Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013

Mojžíš opět vystupuje k Hospodinu, aby vyprosil usmíření pro lid, a nabízí jako oběť sám sebe: Církevní otcové zde vidí předobraz Krista, který se svým probodnutým srdcem nechává vymazat. „Můžeš ještě smazat jejich hřích? Jestliže ne, vymaž mě ze své knihy, kterou píšeš.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013