A) Moje rodinná situaěěce v dětství (obrazy otce a matky) Otec mého dětství byl … Otec v dnešní době je … Matka mého dětství byla … Matka v dnešní době.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Antoine de Saint - Exupéry
Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně. 2. Korintským.
Každé ráno začíná život....
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Těm, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, pověděl Ježíš toto podobenství: Dva muži šli do chrámu, aby se pomodlili,
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
„Přitahuj mě a poběžíme…“ února března 1896 fotografie z roku 1894 Sestra Anežka od Ježíše je zvolena převorkou Karmelu.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Abrahámova přímluvná modlitba
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
BEZ LÁSKY KDYBYS MLUVIL CIZÍ ŘEČÍ, ANDĚLSKOU ŘEČ ZNAL,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
1. „Pojďte ke mně!“ V odpočinku svatý čas | velké, malé zve sám Ježíš zas a zas. | Slyšte můj lásky hlas! Ze srdce se radujte, | když volám vás! Slyšte.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Ve zdroji prýštícím se z ran, | jež strpěl Ježíš můj, | kde hříšník smývá skvrny své, | mám spásu, úkryt svůj. | Já věřím, že té krve zdroj i za mne.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Antoine de Saint - Exupéry
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Modlitba milující pozornosti (EXAMEN)
On.
Antoine de Saint - Exupéry
Transkript prezentace:

a) Moje rodinná situaěěce v dětství (obrazy otce a matky) Otec mého dětství byl … Otec v dnešní době je … Matka mého dětství byla … Matka v dnešní době je … b) Moje první představy o Bohu v dětství a v době dospívání byly a) …………………. c) …………………. b) …………………. d) …………………. c) Nebe a země Jak jsem vnímal v dětství přesažnost (transcendenci), první zážitky, dotyky Boží péče? Komu jsem v dětství nejvíce důvěřoval? Ztráty mého dětství byly … Poklady, které si z dětství odnáším jsou … d) Můj smysl pro trest, hřích, přestupek a jejich odpuštění v dětství Jak jsem vnímal trest za přestupek? Po přiznání byla fáze odpuštění ? ano, ne e) Jaké byly moje nedokonalosti v dětství? Jaké nedokonalosti ve mně přetrvávají a zřejmě bude jejich očištění trvat delší dobu? V jaké hříchy by mohli časem přerůst? f) Moje pocity po generální zpovědi byly: Moje pocity po prvním přijetí eucharistie byly … Jak vnímám Ježíše ve svatostánku? Vnímám Boha jako Otce k němuž mohu vztahovat ruce a volat? Pracovní list I.

a) Moje obrácení: Jak jsem poznal(a) Boží lásku vůči své osobě? Jak jsem na tuto lásku odpověděl(a)? Jaký průběh mělo moje obrácení? Které pocity byly nejsilnější? a) …………………. b) …………………. Co jsem vnímal(a) jako hlavní v mém životě do té doby? Jak vidím priority života od té doby? Co ve mně Bůh změnil, uzdravil? Které nedokonalosti ve mně ještě přetrvávají a je třeba je nechat dále uzdravit, očistit? Jak ke mně Bůh mluvil? Skrze co nebo koho? b) Moje touha pomoci ostatním lidem k Bohu: Cítil(a) jsem nutkání pomoci ostatním poznat Boží lásku, kterou já znám? Je mi blízký ten pocit zachraňovat hříšníky? ano/ne Rozumím Terezině touze – sbírat pod křížem Kristovu krev a vylévat ji na hříšníky? ano/ne Rozumím tomu, jaká síla je v oběti? Dokázal(a) bych jít touto cestou aspoň v malých věcech (denních maličkostech)? c) Terezie po konverzi ještě silněji a naléhavěji cítila, že ji Bůh volá na Karmel do řádu. Jakou hlavní touhu po svém obrácení pociťuji já? K jakému povolání v církvi mě Bůh skrze Ducha sv. volá? Jaké dary (charismata) pro tuto práci mám? Co mi brání jít k tomuto cíli? a) …………………. c) …………………. b) …………………. d) ………………….. Pracovní list II.

a) Začátek Malé cesty: Jaký je můj vztah k Bohu? Vnímám, že „zkroušeným srdcem kajícníka Bůh nepohrdne“? Jak toto prožívám ve svém srdci? Snažím se také „Bohu z lásky nic neodmítnout“ jako Terezie? Proč ano? Proč ne? b) Svatá Tvář – skrytost: Dokážu chvíli rozjímat obraz Svaté Tváře? Vnímám roviny této skrytosti a její hloubku? Jak dalece se snažím „líbit lidem“? c) Ve stínu kříže – sebezápor: Kdo v mém okolí je nesympatická sestra z Tereziina vyprávění? Dokázal(a) bych ji (jeho) milovat jako Ježíš? Zkusím pro toho člověka udělat přesně to, o čem Terezie píše na str. 217? Jsem shovívavý(á) ke slabostem druhých lidí? Dokážu se bránit marnivosti, jsem-li posuzován(a) příznivě od lidí a nepropadám malomyslnosti, je-li tomu obráceně? Mohu ve svém životě pěstovat z lásky k Ježíši „malé ctnosti“? Co je pro mne nejtěžší na těchto úkonech? d) Na vlnách důvěry a lásky: Věříš, že jsi zdarma milován(a) Bohem? Vzpomínka na vlastní chyby člověka pokořuje, dokážeš stejně jako Terezie důvěřovat, že pokorné a láskyplné vyznání své slabosti nebeskému Otci naopak přitáhne jeho lásku a milosrdenství? Pracovní list III.

a) Malá cesta Dokážu uznat svoji nedokonalost před Bohem a stát se maličkým? Jsem maličký ze strachu nebo z lásky? Vnímám dobrodružství Malé cesty, které mi přináší každodenní příležitost k všedním obětem? Dokážu přijmout svůj neúspěch bez sebeodsouzení, protože jsem „maličký“? Opakuji si důvěryplnou a pokornou modlitbu celníkovu? Jaké konkrétní oběti mohu každodenně vykonávat? b) Celopal Boží Milosrdné Lásce Jak rozumím tomuto úkonu být celopalem? Rozechvívají mé srdce slova „Přitahuj mě a poběžíme za vůní Tvých mastí.“ Prosím Ježíše, aby mě vtáhl do plamenů své lásky, tak těsně spojil se sebou, aby On žil a jednal ve mně? Chápu, že Boží Milosrdenství, se chce šířit do slabých a nedokonalých duší? Vidíme-li bez zastírání své nedokonalosti a svou křehkost není to důvod „proti“, ale důvod „pro“ odevzdání se Lásce, protože ona je „milosrdná“. Jakými léky nás tato Milosrdná Láska uzdraví, jestli užije zkoušky, či vnější nebo vnitřní útrapy? Tím bychom se neměli vůbec znepokojovat. Pracovní list IV.