Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona: Přírodní látky, sacharidy Předmět: Chemie Název materiálu: Výuková prezentace Autor: Ing. Anna Štenclová Ověřeno ve výuce dne: 24.4.2014, číslo hodiny 32 Třída: 1.O (6 žáků), 1.B (4 žáci) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_CH.1.14
Sacharidy jsou nejrozšířenější přírodní látky Název z latinského sacharum = cukr Vznikají především v rostlinách, kde plní dvě základní funkce: stavební - celulosa zásobních látek - škrob V těle živočichů jsou hlavním zdrojem energie
Fotosyntéza 6 CO2 + 12 H2O + 2 830 kJ C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Obr.č.1
rozdělení Obr.č.2
GLUKOSA (hroznový cukr) C6H12O6 bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti - je v medu, hroznech, ovoci podléhá kvašení– výroba lihu Využití glukosy součástí „umělé výživy“podávané nemocným osobám přímo do žily
Fruktosa (ovocný cukr) C6H12O6 nejsladší sacharid nachází se především v medu a také v ovocných šťávách Obr.č.3
Oligosacharidy jsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami. Disacharidy - jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami - např. sacharóza ("řepný cukr"), maltóza ("sladový cukr") nebo laktóza ("mléčný cukr"). Trisacharidy - jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami - např. rafinóza.
Cukr, zdroj energie Obr.č.4
Přehled disacharidů Sacharosa Třtinový cukr je čištěný pouze filtrací Obr. č.5
Cukrová třtina Obr. č.6
řepný či třtinový cukr, C12H22O11 SACHAROSA bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí zahříváním se mění na hnědý karamel je v čokoládě, sladíme jím čaj je obsažena v rostlinách řepě cukrovce
Maltosa Sladový cukr Získává se hydrolýzou škrobu sladování ječmene Štěpení maltosy enzymem vzniká glukosa Využití při výrobě piva Obr. č.7
Laktosa Mléčný cukr Glukosa + galaktosa V mléce savců 4 až 7 % Obr. č.8
Polysacharidy Výskyt v těle rostlin (škrob – celulosa) v těle živočichů (glykogen) Funkce stavební (celulosa) zásobní (glykogen – chitin)
Charakteristika polysacharidů Makromolekulární látky (10 až 100 000 jednotek) Odvozují se spojováním monosacharidů Štěpení molekul probíhá hydrolýzou Nemají sladkou chuť (nenazývají se cukry) Ve vodě špatně rozpustné nebo nerozpustné
Škrob bílý prášek, ve studené vodě špatně rozpustný významná složka potravy živočichů ( brambory,chléb, banány,mouka a rýže) Použití: škrobení prádla k výrobě pudinků, zásypů, lepidel k výrobě glukosy
Škrob je obsažen především v zrninách (rýže, kukuřice, ječmen) v bramborách (15 -25 % v listové zelenině 1-3 % v sušině. je ukládán zejména v semenech, hlízách a oddencích. Pro rostlinu představuje zásobu energie V ČR se využívá především škrob bramborový
Celulosa základní stavební jednotka rostlinných buněk velmi čistou celulosu představuje bavlna, stonky lnu, juta a konopí dřevo a sláma obsahují 40 – 60 % celulosy Použití : výroba papíru, vaty výroba umělého hedvábí
Makromolekulu celulosy lidský organismus neumí rozštěpit na jednoduché cukry a strávit. Tuto schopnost mají přežvýkavci,např. kráva stráví za pomocí bakterií, které žijí v jejím složeném žaludku, několik kilogramů celulosy denně. Je to vláknina, kterou potřebujeme v potravě
zdroje Text: wikipedia.org/wiki/Sacharidy Obr.č.1 http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=& Obr.č.2 http://www.extrifit.cz/files/ilustracni_fotky/graf.png med http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7659_3.jpg Obr.č.4 http://www.fithall.cz/dms/c2e3-3a-142ac5a-RDS-1de6
zdroje Obr. č.5 http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=& Obr. č.6 http://www.perfektra.cz/uc/uploaded-images/trtina.jpg Obr. č.7 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS0GSsZA5NKSDwr_0o Obr. č.8 http://www.slovenskypacient.sk/custom/files/users/20/Mliek