Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.15 Téma: Chcete být jedničkářem.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona: Přírodní látky, sacharidy Předmět: Chemie Název materiálu: Výuková prezentace Autor: Ing. Anna Štenclová Ověřeno ve výuce dne: 24.4.2014, číslo hodiny 32 Třída: 1.O (6 žáků), 1.B (4 žáci) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_CH.1.14

Sacharidy jsou nejrozšířenější přírodní látky Název z latinského sacharum = cukr Vznikají především v rostlinách, kde plní dvě základní funkce: stavební - celulosa zásobních látek - škrob V těle živočichů jsou hlavním zdrojem energie

Fotosyntéza 6 CO2 + 12 H2O + 2 830 kJ  C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Obr.č.1

rozdělení Obr.č.2

GLUKOSA (hroznový cukr) C6H12O6 bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti - je v medu, hroznech, ovoci podléhá kvašení– výroba lihu Využití glukosy součástí „umělé výživy“podávané nemocným osobám přímo do žily

Fruktosa (ovocný cukr) C6H12O6 nejsladší sacharid nachází se především v medu a také v ovocných šťávách Obr.č.3

Oligosacharidy jsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami. Disacharidy - jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami - např. sacharóza ("řepný cukr"), maltóza ("sladový cukr") nebo laktóza ("mléčný cukr"). Trisacharidy - jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami - např. rafinóza.

Cukr, zdroj energie Obr.č.4

Přehled disacharidů Sacharosa Třtinový cukr je čištěný pouze filtrací Obr. č.5

Cukrová třtina Obr. č.6

řepný či třtinový cukr, C12H22O11 SACHAROSA bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí zahříváním se mění na hnědý karamel je v čokoládě, sladíme jím čaj je obsažena v rostlinách řepě cukrovce

Maltosa Sladový cukr Získává se hydrolýzou škrobu sladování ječmene Štěpení maltosy enzymem vzniká glukosa Využití při výrobě piva Obr. č.7

Laktosa Mléčný cukr Glukosa + galaktosa V mléce savců 4 až 7 % Obr. č.8

Polysacharidy Výskyt v těle rostlin (škrob – celulosa) v těle živočichů (glykogen) Funkce stavební (celulosa) zásobní (glykogen – chitin)

Charakteristika polysacharidů Makromolekulární látky (10 až 100 000 jednotek) Odvozují se spojováním monosacharidů Štěpení molekul probíhá hydrolýzou Nemají sladkou chuť (nenazývají se cukry) Ve vodě špatně rozpustné nebo nerozpustné

Škrob bílý prášek, ve studené vodě špatně rozpustný významná složka potravy živočichů ( brambory,chléb, banány,mouka a rýže) Použití: škrobení prádla k výrobě pudinků, zásypů, lepidel k výrobě glukosy

Škrob je obsažen především v zrninách (rýže, kukuřice, ječmen) v bramborách (15 -25 % v listové zelenině 1-3 % v sušině. je ukládán zejména v semenech, hlízách a oddencích. Pro rostlinu představuje zásobu energie V ČR se využívá především škrob bramborový

Celulosa základní stavební jednotka rostlinných buněk velmi čistou celulosu představuje bavlna, stonky lnu, juta a konopí dřevo a sláma obsahují 40 – 60 % celulosy Použití : výroba papíru, vaty výroba umělého hedvábí

Makromolekulu celulosy lidský organismus neumí rozštěpit na jednoduché cukry a strávit. Tuto schopnost mají přežvýkavci,např. kráva stráví za pomocí bakterií, které žijí v jejím složeném žaludku, několik kilogramů celulosy denně. Je to vláknina, kterou potřebujeme v potravě

zdroje Text: wikipedia.org/wiki/Sacharidy Obr.č.1 http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=& Obr.č.2 http://www.extrifit.cz/files/ilustracni_fotky/graf.png med http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7659_3.jpg Obr.č.4 http://www.fithall.cz/dms/c2e3-3a-142ac5a-RDS-1de6

zdroje Obr. č.5 http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=& Obr. č.6 http://www.perfektra.cz/uc/uploaded-images/trtina.jpg Obr. č.7 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS0GSsZA5NKSDwr_0o Obr. č.8 http://www.slovenskypacient.sk/custom/files/users/20/Mliek