Oligosacharidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
3.ročník technického lycea
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
DISACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.05/Cc.
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Oligosacharidy

Oligosacharidy a monosacharidy Monosacharidy se mohou spojit glykosidovými vazbami, tj. reakce dvou –OH skupin, vzniká oligosacharid, odštěpení vody (oligosacharidy = glykosidy) Nejdůležitější disacharidy, existují i tri-, tetra-, až dekasacharidy Hydrolýzou oligosacharidů vznikají monosacharidy (kyselá, enzymatická) S-O-S + H2O SOH + SOH

Rozdělení oligosacharidů Redukující – redukuje Fehlingovo, Tollensovo činidlo. Sacharidy obsahující alespoň jeden poloacetalový hydroxyl. Př: maltosa, laktosa Neredukující – sacharidy, které neobsahují poloacetalovou OH skupinu. Př: sacharosa

Maltosa Sladový cukr Spojení 2 glukosových jednotek, vazba α(1→4), redukující Získává se hydrolýzou škrobu (sladování ječmene, ústa + potrava - ptyalin). Štěpení maltosy enzymem maltasou, vzniká glukosa

Laktosa Mléčný cukr Glukosa + galaktosa, vazba β (1→4), (α – D – glukopyranosa a β – D – galaktopyranosa) V mléce savců 4 až 7 % (kravské 4,8%, lidské 6%), mléko vydatný zdroj energie Pravotočivá, redukuje Fehlingovo činidlo Laktasa u některých dospělých chybí – laktosa nestravitelná

Předpokládaný prodej: Chovná kozička 189/568 C MATKA 183/568 Užitkovost Tuk Bílkovina Laktoza Třída 1283 kg 3,98 % 2,74 % 4,51 % E OTEC   Linie  Prům. užitkovost dcer CURT ER Údaje: Narozena: 27.03.2004 Odchovala:  0 kg 0 % Předpokládaný prodej: od června 2004 Cena: 2000 Kč

Sacharosa Řepný, třinový cukr, „běžný“ cukr Neredukující disacharid Z glukosy a fruktosy, vazba α, β (1→2), (α – D – glukopyranosa a β – D – fruktofuranosa) Výskyt ve všech rostlinách, nejrozšířenější disacharid Získává se z cukrové třtiny a z cukrové řepy

Vlastnosti sacharosy Bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná, zahříváním karamel Reakcí s hydroxidem vápenatým vzniká sacharát vápenatý, rozpustný Pravotočivá Hydrolýzou směs glukosy a fruktosy (levotočivá), vzniká invertní cukr Med – směs glukosy a fruktosy

Včelí med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt Včelí med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Med definujeme jako sladkou hmotu vytvářenou včelami z nektaru nebo medovice, které včely sbírají, přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz a zralý uskladňují v plástech. Účelem zrání je přetvoření řídkých, a tedy i mikrobiálně nestálých přírodních šťáv na hutné a mikrobiálně stálé zimní zásoby - med. Při zrání se mění i chemické složení původních surovin. Především se štěpí sacharóza na invertní cukr a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější. SLOŽENÍ MEDU fruktóza 30-38% glukóza 26-33% sacharóza 1-10% vyšší cukry 1-10% voda 17-20% enzymy 0,1-0,6% : glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza vitamíny 0,1% : kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C minerálie 0,1-1,0% : draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď organické kyseliny 0,1-0,5% : pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová a další aminokyseliny 0,1-0,5% : fenylalanin, prolin, alanin, valin a další hormonální látky: noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky barviva: rutin, kverutin, akacetin a další vonné látky: diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších

Výroba cukru Řepa, pračky, řezačky, difúze, čeření, saturace, vyvářka, cukr + sirup

Úkoly 1. Napiš molekulový vzorec sacharosy, laktosy a maltosy 2. K zkumavkám obsahujícím roztoky glukózy, sacharózy, laktózy, maltózy a škrobu jsem přidal Fehlingovo činidlo. Ve kterých zkumavkách (viz obrázek) budou jednotlivé látky? 3. Který sacharid bude mít systematický název β – D – fruktofuranosyl -α – D – glukopyranosid?