OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Advertisements

S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
SACHARIDY.
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY Vypracovala: Mgr. Blanka Říhová

OLIGOSACHARIDY DISACHARIDY = sacharidy složené ze 2 až 10 molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou DISACHARIDY molekula obsahuje dvě monosacharidové jednotky vázané glykosidickou vazbou obecný vzorec: C12H22O11 nejdůležitější – sacharóza, maltóza a laktóza

- glykosidická vazba mezi C1 jednoho monosacharidu a C4 druhého Podle způsobu navázání monosacharidových zbytků se dělí na: neredukující disacharidy = poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu reaguje s poloacetalovým hydroxylem druhého - glykosidická vazba mezi C1 jednoho monosacharidu a C1 druhé aldosy nebo C2 ketosy - např. sacharóza 2) redukující disacharidy = poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu reaguje s alkoholovým hydroxylem druhého - glykosidická vazba mezi C1 jednoho monosacharidu a C4 druhého - např. maltóza, laktóza

SACHARÓZA = řepný cukr ve všech rostlinách  zdroj = cukrová řepa a cukrová třtina bezbarvá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě v potravinářském průmyslu – sladidlo v kyselém prostředí hydrolyzuje na glukózu a fruktózu – provázeno změnou optické otáčivosti  hydrolyzát sacharózy = invertní cukr

MALTÓZA = sladový cukr vzniká enzymatickou hydrolýzou škrobu  enzym maltasa (v naklíčeném sladovnickém ječmeni) štěpí maltózu na zkvasitelnou glukózu  výroba piva LAKTÓZA = mléčný cukr obsažena v mléce savců (mateřské mléko 6 až 7 %, kravské mléko 4 až 5 %) některé kvasinky ji zkvašují na ethanol a kyselinu mléčnou  výroba kefíru

POLYSACHARIDY vznikají glykosidickým spojením velkého počtu monosacharidových jednotek (až několik tisíc) obvykle ve vodě nerozpustné (některé bobtnají), nemají sladkou chuť nemají redukční vlastnostiglykosidické vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly zásobní nebo stavební látky organismů nejdůležitější – škrob, glykogen a celulóza

Rozdělení podle funkce 1)Stavební - součástí různých struktur mívají vláknité molekuly - často se kombinují s bílkovinami - nerozpustné ve vodě a málo reaktivní celulosa chitin – exoskelet členovců a dalších bezobratlých, buněčné stěny hub a řas agar pektiny – spolu s agarem na výrobu gelů; přispívají k odbourávání cholesterolu

CELULÓZA makromolekula obsahuje více jak tisíc stavebních b-D-glukopyranózových jednotek téměř lineární struktura  podstata přírodních vláken v některých rostlinách vzniká čistá celulóza (bavlna), jinde je doprovázena dalšími látkami (ve dřevě – lignin, hemicelulosa, pryskyřice) ve vodě nerozpustná působením nitrační směsi  nitrocelulóza k výrobě papíru, obalového materiálu, hygienických potřeb, …

2) Rezervní zásobárna energie a látek vždy homopolysacharidy mají méně vodíkových můstků než stavební polysach.  méně odolné vůči vodě (ve vodném prostředí bobtnají a z části přechází do roztoku) škrob glykogen

ŠKROB - obsahuje amylosu (lineární řetězec) a amylopektin (rozvětvená struktura)  stavební jednotkou je a-D-glukopyranóza Hlavním zdrojem jsou některé části rostlin; bramborové hlízy až 20 %, obilná zrna 50 až 80 %. Škrob je základní složkou potravy.

syntetizuje se u rostlin a ukládá se ve formě škrobových zrn mazovatění škrobu = ve vod. prostředí se za zvyšující teploty původně levotočivá šroubovice rozbalí na dlouhé řetězce a tím se zvýší viskozita roztoku hydrolýza probíhá účinkem enzymů amyláz  vznikají kratší oligosacharidy = dextriny, nebo se řetězec štěpí od konce na maltózu

GLYKOGEN (živočišný škrob) zásobní polysacharid živočichů struktura obdobná amylopektinu (je více rozvětvený) u člověka – v játrech, jako rezerva pro celý organismus a ve svalech