1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalizace energetického trhu a vazby na podnikatelské prostředí ČR
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Aktualizace Státní energetické koncepce
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ,

2  Ministry of Industry and Trade 2007 Evropská energetická politika  Evropská energetická politika patří mezi sdílené politiky.  Tři pilíře - bezpečnost zásobování - konkurenceschopnost - udržitelnost  Klíčová pravomoc - volba energetického mixu a energetických zdrojů - zůstává v rukou jednotlivých států.

3  Ministry of Industry and Trade 2007 Jednotný evropský trh s elektřinou  Při vytváření celoevropského trhu se postupuje zdola, paralelně na všech úrovních – národní, regionální a evropské.  2005 až 2007 dojde k liberalizaci trhů národních.  2005 až 2009 dojde k liberalizaci trhů regionálních.  2005 až 2010 dojde ke koordinaci regionálních trhů.  2007 až 2012 k evropské integraci trhu s elektřinou.

4  Ministry of Industry and Trade 2007 Regionální trhy s elektřinou  I přes mnoho překážek se tvoří regionální trhy.  Je žádoucí rozvíjet systém přeshraničních operátorů a vytvořit systémová pravidla pro rozvoj mezinárodního trhu s elektřinou (ten je dnes většinou nekoordinovaný).  Snaha o vytvoření regionálních trhů – SOS směrnice 2005/89/ES – bude implementována do Energetického zákona – termín – únor 2008.

5  Ministry of Industry and Trade 2007 Regionální trhy s elektřinou CENTRAL WEST NORTHERN UK & IRELAND SOUTH WEST CENTRAL SOUTH CENTRAL EAST BALTIC

6  Ministry of Industry and Trade 2007 Vývoj cen elektřiny v EU Cena elektřiny pro domácnosti (bez daně) Zdroj: Eurostat

7  Ministry of Industry and Trade 2007 Vývoj cen elektřiny v EU Cena elektřiny pro průmysl (bez daně) Zdroj: Eurostat

8  Ministry of Industry and Trade 2007 Energetická politika EU  Zásadní změnou, se kterou přijde Komise, bude úkol snížit emise CO 2 – do roku 2020 (pravděpodobně o 20 %) – do roku 2050 (pravděpodobně o 50 %).  Důvodem je obava z nezvratných klimatických změn.  V souvislosti s tím se do popředí dostávají témata úspory energie a energetická účinnost.

9  Ministry of Industry and Trade 2007  Zásadně se mění pohled na JADERNOU energetiku.  Stejně tak se mění pohled na výrobu elektřiny z uhlí.  Bezpečnější typy reaktorů a „technologie čistého uhlí“ umožní Evropě dosažení všech tří cílů najednou  zabezpečit dodávky  snížit emise CO 2  nezvyšovat dále energetickou závislost Evropy Energetická politika EU

10  Ministry of Industry and Trade 2007  Konkretizuje státní priority a stanovuje cíle, jichž chce stát dosáhnout.  Definuje základní priority energetického hospodářství ČR.  Respektuje hlediska energetická, ekologická, ekonomická a sociální.  Naplňování priorit hodnotí MPO v tříletých intervalech. Státní energetická koncepce (SEK)

11  Ministry of Industry and Trade 2007 SEK - vize MAXIMÁLNÍ  UDRŽITELNÝ ROZVOJ Ochrana životního prostředí Ekonomický a sociální rozvoj  BEZPEČNOST Bezpečnost zdrojů energie včetně jaderné bezpečnosti Spolehlivost dodávek všech druhů energie Racionální decentralizace energetických systémů  NEZÁVISLOST Nezávislost na cizích zdrojích energie Nezávislost na zdrojích energie z rizikových oblastí Nezávislost na spolehlivosti dodávek cizích zdrojů

12  Ministry of Industry and Trade 2007 SEK – hlavní cíle Základní vize SEK – maximální nezávislost, bezpečnost a udržitelný rozvoj – mají svou platnost a základní cíle jsou nastaveny správně a v souladu s EU. Hlavní cíle: 1. maximalizace energetické efektivnosti 2. zajištění efektivní výše a struktury spotřeby zdrojů energie 3. zajištění maximální šetrnosti k životnímu prostředí 4. dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství

13  Ministry of Industry and Trade 2007 Očekávaná struktura energetických zdrojů dle SEK

14  Ministry of Industry and Trade 2007 Problémy před kterými stojí SEK  výraznější snižování energetické náročnosti dlouhodobý cíl poklesu energetické náročnosti je v rozmezí 3,0 – 3,5% ročně  výraznější zvýšení úspor energie úspor lze dosáhnout zejména uplatňováním moderních technologií v energetických transformacích a v konečné spotřebě  dořešení problematiky využívání tuzemských zdrojů (uhlí) využití tuzemských zdrojů energie (uhlí, uran, OZE) bude pozitivně ovlivňovat dovozní energetickou závislost  dokončení rozhodování o dalším rozvoji jaderné energetiky SEK vyjadřuje podporu dalšímu rozvoji jaderné energetiky přestože příprava nového jaderného zdroje je mnohaletou záležitostí, je nutno rozhodnout o rozvoji v co nejkratší době

15  Ministry of Industry and Trade 2007 Problémy před kterými stojí SEK  přetrvávající problémy s naplňováním cílů v oblasti OZE ve Státní energetické koncepci je využití OZE nadhodnoceno zvyšování podílu biomasy při výrobě elektřiny lze zajistit pouze smíšeným spalováním s uhlím  nezvyšovat rychle dovozní závislost udržet dovozní závislost na přijatelné úrovni lze pouze důsledným využíváním tuzemských zdrojů energie  zvyšovat disponibilitu domácích zdrojů energie nové pohledy na využití zásob tuhých paliv a potenciál OZE  dosažení dalšího poklesu emisí Státní energetická koncepce respektuje mezinárodní úmluvy v současné době jsou plněny všechny emisní limity na další snižování emisí bude mít vliv rychlé zavádění moderních technologií

16  Ministry of Industry and Trade 2007 Budoucnost SEK Maximální nezávislost, bezpečnost a udržitelný rozvoj – mají svou platnost a základní cíle SEK jsou nastaveny správně a v souladu s EU. Priority a cíle SEK se tedy měnit nebudou.

17  Ministry of Industry and Trade Děkuji za pozornost