21. 9. 2006, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Financování vysokých škol
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
1 Informativní schůzka k předkládání návrhů výzkumných záměrů s termínem zahájení od 1. ledna 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha,
1 I. informativní schůzka k předkládání návrhů projektů do programu Výzkumná centra Praha, 1. března 2004.
1 Informativní schůzka k předkládání návrhů projektů do programu Centra základního výzkumu - LS Praha, 15. září 2004.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
1 II. informativní schůzka k předkládání návrhů projektů do programu Výzkumná centra Praha, 2. dubna 2004.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Sněm RVŠ1 Program zasedání sněmu 1.Zahájení (prof. Haasz) 2.Zpráva o činnosti předsednictva Rady vysokých škol (listopad 2006 – únor 2007) (prof.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
AKADEMIK 06 Nařízení vlády č. 462/2002 Nařízení vlády č. 28/2003 Pokyn prorektora č. 5P/2003.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
ZÁSADY A PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROK 2012 A DALŠÍ Seminář k výpočtům limitů přepočteného počtu studentů vstupujících do financování.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl, Martin Vrubel.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Sněm Rady vysokých škol1 ROZPOČET vysokých škol v roce 2005.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Novela VŠ zákona - shrnutí Marek Hodulík, Jakub Fischer, Pavel Popela P RVŠ, 16. dubna 2015.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Hodnocení akademického roku Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Terciární vzdělávání Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Odměňování pedagogických pracovníků
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
CPVŠK Komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Katedra zbraní a munice
Vědeckovýzkumný informační systém
Studijní program Ošetřovatelství
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Transkript prezentace:

, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová, prof. M.Vávrová, doc. F. Ježek Předkládá: doc. B. Tremlová, předsedkyně komise pro vědeckou činnost

, předsednictvo RVŠ Úvod Výše prostředků na VaV je výrazně nižší než v zemích EU. Podpora vědeckovýzkumné činnosti na VŠ institucionální účelová specifický výzkum

, předsednictvo RVŠ Postavení specifického výzkumu z hlediska legislativy Zákon č. 130/2002 Sb. (o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků) Nařízení vlády č. 462/2002 Sb. o institucionální podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o hodnocení výzkumných záměrů

, předsednictvo RVŠ Podíly vysokých škol a vývoj těchto podílů

, předsednictvo RVŠ Podíl SV na 1 studenta

, předsednictvo RVŠ Alokační vzorec pro SV Zohledněné údaje přepočtený počet profesorů dané vysoké školy, přepočtený počet docentů dané vysoké školy, přepočtený počet akademických pracovníků dané vysoké školy, počet absolventů magisterských studijních programů dané vysoké školy, přepočtený počet studentů v doktorských studijních programech dané vysoké školy, výše prostředků získaných danou vysokou školou podle zákona o podpoře výzkumu a vývoje v předchozích letech, výše prostředků získaných danou vysokou školou podle zákona o podpoře výzkumu a vývoje v předchozích letech, které mají zaznamenaný výsledek v Rejstříku informací o výsledcích.

, předsednictvo RVŠ Alokační vzorec pro SV Q ri = c i g.[H i q (s i.w s + a i.w a ) (1-q) ] (1-g) I i = I SV. (w r.Q ri + w m. Q mi ) w m + w r = 1 w s + w a = 1 w p + w d = 1

, předsednictvo RVŠ Problémy a návrhy řešení Vymezení specifického výzkumu z hlediska legislativy A. zákon č. 130/2002 Sb., §3, odst. 1, písmeno b) Dosavadní znění: 2. specifickým výzkumem na vysokých školách je část výzkumu na vysokých školách, která je bezprostředně spojena se vzděláváním a na níž se podílejí studenti. Návrh změny: 2. specifickým výzkumem na vysokých školách je část výzkumu na vysokých školách, která je spojena se vzděláváním a na níž se podílejí akademičtí pracovníci vysokých škol a studenti doktorského studia a vyšších ročníků magisterského a navazujícího magisterského studia.

, předsednictvo RVŠ Problémy a návrhy řešení Vymezení specifického výzkumu z hlediska legislativy B. nařízení vlády č. 462/2002 Sb., §2, odst. 3 Dosavadní znění: Institucionální podporu specifického výzkumu lze užít na výzkumnou činnost, na které se podílejí studenti vysokých škol, a to zejména na úhradu : a/ osobních a věcných nákladů spolupráce studentů magisterských a doktorských studijních programů (dále jen „studenti“) při řešení projektů a výzkumných záměrů řešených na vysokých školách, b/ osobních a věcných nákladů společného výzkumu prováděného akademickými pracovníky a studenty podle vnitřních předpisů vysokých škol, c/nákladů na výzkum prováděný studenty při přípravě diplomové nebo disertační práce.

, předsednictvo RVŠ Problémy a návrhy řešení B. nařízení vlády č. 462/2002 Sb., §2, odst. 3 Návrh změny: Institucionální podporu specifického výzkumu lze užít na výzkumnou činnost, na které se podílejí akademičtí pracovníci vysokých škol a studenti doktorského studia a vyšších ročníků magisterského a navazujícího magisterského studia, a to zejména na úhradu a/ osobních a věcných nákladů výzkumu prováděného akademickými pracovníky a studenty magisterských a doktorských studijních programů (dále jen „studenti“) podle vnitřních předpisů vysokých škol, b/nákladů na výzkum prováděný studenty při přípravě diplomové nebo disertační práce, c/ doplňkových (režijních) nákladů nebo výdajů vzniklých v přímé souvislosti s výzkumnou činností akademických pracovníků vysokých škol a studentů doktorského studia a vyšších ročníků magisterského a navazujícího magisterského studia (např. administrativní náklady).

, předsednictvo RVŠ Další problémy Proč je alokační vzorec tak složitý? Je používán vzorec v navrženém tvaru nebo došlo k jeho další úpravě? X

, předsednictvo RVŠ Další problémy Kritéria vstupující do výpočtu v alokačním vzorci a jejich váhy Proč se řadu let nemění objem prostředků rozdělovaných na specifický výzkum? Zadávání výsledků do RIV

, předsednictvo RVŠ Shrnutí návrhů na úpravu úprava legislativy úprava alokačního vzorce (kritérium Hi) posoudit váhu kritérií vstupujících do alokačního vzorce, více zohlednit výstupy namísto vstupů možnost ukládat do systému RIV data i ze SV, výsledky vzniklé řešením bakalářských, doktorských a disertačních prací možnost evidence v RIV také publikací z grantů a projektů, kde je VŠ spolupříjemcem

, předsednictvo RVŠ Děkuji za pozornost.