Prioritizace a rizikovost kontaminovaných míst a Národní inventarizace kontaminovaných míst v ČR Marta Martínková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Start Postup transformace dat SEKM do formátu pro klasifikaci priorit programuPriority KM.
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Audit administrativních činností
Evidence kontaminovaných míst
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Analýza kontaminace půd těžkými kovy
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Eva Měráková, Lenka Jandová
Nitrátová směrnice v LPIS
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Moravskoslezský kraj.
Znečištění půdy a potravin
Operační program Životní prostředí
Evidence kontaminovaných míst s PCB
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Proces řízení rizik.
Závadné látky – prioritní
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
ČESKO a jeho krajina.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Otrokovice
Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Znečištěné místa na Slovácku
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Prioritizace a rizikovost kontaminovaných míst a Národní inventarizace kontaminovaných míst v ČR Marta Martínková

Rizikovost kontaminovaného místa znamená… do jaké míry je dané kontaminované místo rizikové (pro člověka a ekosystémy).

Priorita kontaminovaného místa znamená… jak je dané kontaminované místo důležité řešit.

SEKM: riziko kvalitativní  Neznámé riziko je definováno jako riziko, které není známo ani se nedá s vysokou pravděpodobností předpokládat. Lokality s neznámým rizikem jsou považovány v rámci hodnocení rizikovosti v systému SEKM v současné době za nejrizikovější. Většinou se jedná o černé skládky s lokálním významem. Na druhou stranu je přiřazeno neznámé riziko významným kontaminovaným místům.  Extrémní riziko je definováno jako riziko, kde působení kontaminace je extrémně silné, časově pravidelné nebo i periodicky se opakující. Znečištění má formu, při níž dochází k vyluhování a migraci kontaminantů do vod.  Vysoké riziko - působení zátěže je silné, časově nepravidelné, dočasné. Polutanty se mohou akumulovat v rostlinách či zvířatech v koncentracích, které představují neakceptovatelné riziko. Je prokázaná či vysoce pravděpodobná kontaminace povrchových vod či zdrojů pitné vody.

SEKM: riziko kvalitativní –pokrač.  Střední riziko je riziko na hranici přípustného limitu. Pracovníci pracují na lokalitě pouze dočasně s relativně krátkou dobou expozice. Hranice limitů pro horninové prostředí, vody. Znečištění nízce toxických polutantů zasahuje nesaturovanou zónu a lze je v současné době sanovat. Potenciální možnost ohrožení jednotlivých typů zdrojů vody. Ve vzdálenosti 2km po směru proudění v puklinovém kolektoru či do 1km v průlinovém kolektoru není voda využívána jako pitná či pro jiné citlivé účely. Potenciálně mohou být ohroženy či mírně poškozeny (ne zničeny) některé biotopy.  Nízké riziko je srovnatelné s relativními normativy, např. hygienickými limity pro pracovní prostředí. U povrchových vod je znečištění na hranici limitu pro ostatní povrchové vody. Jedná se o znečištění nízce toxickými polutanty. Zasahuje nesaturovanou zónu, ale lze je lehce sanovat. Koncentrace látek na lokalitě nepřesahují kritérium C. Lokalita není zemědělsky využívána. Nehrozí migrace polutantů mimo lokalitu v koncentracích přesahujících kritérium B.  Žádné - (zanedbatelné, neškodné) riziko nulové.

Bylo prokázáno, že hodnota atributu kvalitativní riziko SEKM je nesourodá pouze v případě kontaminovaných míst typu komunální skládka. Pro ostatní typy zátěží není zatížena systémovou chybou.

Na základě informací, které byly vyplněny do tzv. souhrnného formuláře se zařadí dané kontaminované místo do skupiny: A – riziko aktuální P – riziko potenciální N – není nutný žádný zásah a kontaminovanému místu je přiřazena priorita v rámci skupiny Propojení rizikovosti a prioritizace (Tylčer et al. 2006):

Tylčer 2006 „Jaký postup je potřebný na této lokalitě, aby přestala být problematickou?“

Tematická strategie EU na ochranu půdy:  společná definice ve směrnici a společný seznam znečišťujících činností,  členské státy zavedou registry kontaminovaných míst, registry kontaminovaných míst,  členské státy ustanoví národní strategii odstraňování kontaminace včetně mechanismů pro „osiřelé“ lokality.

Rešerše realizace evidence kontaminovaných míst  html presentace na CD-ROM  včetně volně přístupných zdrojových dokumentů  Návrh rámcové směrnice o ochraně půdy  8 evropských zemí + Kanada a Austrálie

Registr kontaminovaných ploch ÚKZÚZ: možné využití při národní inventarizaci kontaminovaných míst Informace o dopadech kontaminovaných míst na ŽP Využití při národní inventarizaci kontaminovaných míst

Analýza Registru kontaminovaných ploch ÚKZÚZ Společný metodický přístup: Pro řešení byla k dispozici databáze za období 1990 až 2004 pro následující prvky: As (2008), Be, Cr (2008), Cd (2007), Co, Cu, Hg (2008), Mo, Ni, Pb, V a Zn.  Odběrné body byly přiřazeny katastrálním územím.  Každé katastrální území je charakterizováno nejvyšší zjištěnou koncentrací daného prvku.  Statistická průzkumová analýza.  Zpracování datového obsahu SEKM.

Analýza Registru kontaminovaných ploch ÚKZÚZ Společný metodický přístup (pokrač.): Podrobnější analýza: popis možných přirozených zdrojů daného prvku a případné navazující důlní činnosti, popis případného zdroje kontaminace, zjištění koncentrací daného prvku podle ÚKZÚZ v okolí.

Zvýšené koncentrace Cr přirozeného původu: durbachity Třebíčského masívu Zvýšené koncentrace rtuti v okolí Nového Jičína a lokalizace kontaminovaného místa Autopal Nový Jičín

Výsledky analýzy Registru kontaminovaných ploch ÚKZÚZ pro As, Hg a Cr Typ kontaminace: kontaminace arsenem jsou většinou kombinovaného původu, kontaminace rtutí a chromem jsou antropogenního původu. Katastrální území: Arsen: (Smolotely), (Drahlín), (Město Touškov), (Potůčky), (Hřebečná), (Bratřejov). Rtuť: (Nové Heřminovy), (Hrabí), (Bohušovice nad Ohří), (Kašperské Hory), (Šenov u Nového Jičína), (Nový Jičín, Horní Předměstí), (Žilina u Nového Jičína). Chrom: (Otrokovice), (Zlín), (Tlumačov na Moravě) a (Bystřice pod Hostýnem). Děkuji Vám za pozornost